Jump to content

što ako?


zng-a

Preporučene objave

jedno retoričko pitanje,što ako sad recimo nakon 14godina trajne invalidnosti prilikom prevođenja,na invalidsku iz naknade plaće,neko u drugom stupnju obori postotak invalidnosti recimo ukine kao maji je od 20% i smanji uzrok posljedicu rata sa 50-50 na recimo 20-80 u korist civilnog dijela,kako se to odražava na prevođenje.

Dali onda ideš u mirovinu.

npr.obračun za vojnika sa 50-50,hrvi 20%,dragovoljac ,opća,izađe otprilike 3300kn,i to normalno ide na reviziju mobsa

onda tamo neko ukine taj omjer smanji ga na recimo 20-80,pa još i skine invalidnost ispod 20% i vrati tako na miorh koliko je onda mirovina i imaš li uopće pravo na nju?

Ideli onda obračun po ovoj logici znači

vojnik

dragovoljac

nema hrvi jer je ispod 20%

uzima se omjer 20-80

i to onda izađe cca 1950kn?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 154. ZOPHBDR zapravo za one koji rade i primaju naknadu plaće ne uzrokuje prevođenje kao u slučaju kad si u mirovini i tada prevođenje zapravo uzima u obzir neku činjenicu koja se nije prije uzimala u obzir npr. status dragovoljca; već ih zapravo „tjera“ u mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad. Te ne dolazi u obzir da ti se mjenja postotak HRVI, ali teorijski se može za svakog ponaosob govoriti hoće li se raditi samo „prevođenju“ postojećih činjenica iz naknade u postupak za invalidsku zbog profesionalne (po pravilima ZOPHBDR i Zakona o mirovinskom osiguranju) ili čak određivanje je li stanje na dan 01.01.2005 za svakog ponaosob već možda opća invalidnost. Kako se taki postupci mogu raditi na zahtjev stranke (zbog promjene stanja, ...) ili po službenoj dužnosti mislim da će se po službenoj raditi „prevođenje“ iz naknade u invalidsku zbog profesionalne nesposobnosti, a stranka ako želi treba tražiti da je došlo do promjene i kako misli da je sada opća nesposobnost i tada sigurno može doći do promjene omjera uzroka nesposobnosti za rad ( ili to po praksi našeg gospodina T igurno će doći).

Ukratko: mišljenja sam da opću ne možeš dobiti prevođenjem po čl. 154-tom (iz naknade u ...).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma mislim na osobe koje idu u gore navedenom primjeru,ne po tom čl 154 već po neznam sad napamet tamo onaj dio koji se odnosi na:

prevođenje će se izvršiti za one koji imaju naknadu plaće od miorha(znači oni koji imaju naknadu plaće do zaposlenja na odgovarajućem radnom mjestu)tj. sad trenutno imaju naknadu plaće a sljeduje ih prevođenje u opću invalidsku mirovinu,nisu zaposleni nego primaju naknadu preko mio.Dali zagreb MOBS odnosno ta revizija može poništit prethodna vještačenja i umanjiti stupanj invalidnosti i omjer uzroka invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zng-a je napisao:

...(znači oni koji imaju naknadu plaće do zaposlenja na odgovarajućem radnom mjestu)tj. sad trenutno imaju naknadu plaće a sljeduje ih prevođenje u opću invalidsku mirovinu,nisu zaposleni nego primaju naknadu preko mio....

 

Ako misliš na članak 153. ZOPHBDR. moje razmišljanje je isto tj. može doći do promjene omjera uzroka invalidnosti ali do promjene postotka HRVI ne može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači ipak može se još uvijek popušit kod revizije,ovih prevođenja.Nisam ni sumnjao da su ostavili ovu mogućnost,ali kako to nakon toliko godina da netko može utvrdiditi druge omjere rat mir?Zar nije jednom utvrđena dijagnoza konačna barem u tim omjerima,kako neko može dat reviziju na nešto što je ocijenjivano prije 10g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvodnik je napisao:

Koliko ja znam idu povoljnija prevođenja, ako je povoljnije dobivaš novo rješenje a ako nije ostaje po starom.

To ste u pravu kada se radi o istoj "kategoriji" prava npr. u invalidskoj ste mirovini i prevode vas po novom zakonu vi ste i nadalje u invalidskoj mirovini a ako je novi iznos povoljniji ok, ako ne ostaje staro; ali članci 153 i 154 rade prevođenje ili bolje rečeno "prevođenje" malo drugačije i strah me je da tu nema biranja u stilu moja naknada je veća i ja neću u invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti; nadam se da griješim i molim mišljenja jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako po čl.153 i154 ustvari se dobija invalidska mirovina bez obzira dali je naknada povoljnija od mirovine.Ostala prevođenja mislim ono na min.braniteljske,prevedene mirovine itd. idu samo ako su u obračunima povoljnija kao ne isplaćivaće se kao i do sada.

Zato sam i postavio pitanje može li se u praksi smanjivati revizijom stečeno pravo,koje je po logici stvari znači kod određivanja naknade plaće do zaposlenja..stečeno prijašnjim zakonima.Jer u biti stvari i jeste to da više naknade plaće ne postoje jer se to usklađuje sa općim propisom pa ili si sposoban ili nisi ako nisi u invalidsku.

E sad kvaka je u tome da mio u prvom stupnju u pravilu prikupi sve što treba za invalidsku,preračuna,kompletira predmete izda rješenje u prvom stupnju,koje u biti je trebalo bit vezano za inv.postotak znači iz primjera 20%HRVI sa omjerom 50-50%od prije xy godina.znači po osnovi s koje je priznato pravo na naknadu plaće,(jer i tu je trebalo odradit vještačenja,revizije i sve kao i sad)to isto rješenje je trebalo bit na reviziji po prijašnjim zakonima.Što znači da je kao takvo već jednom ocijenjeno.E sad u reviziji koju radi MOBS a koliko sam shvatio oni se mogu i ne moraju složiti sa rješenjem MIO znači li to da oni mogu smanjivat ili povećat te postotke invalidnosti,omjera rat-mir itd.To je bit stvari postavljenog pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo: u prethodnim postupcima status HRVI je garantirao uzrok invalidnosti u svezi rata i vrlo često je bio orijentir postotka koji ćete dobiti da je u omjeru dio uzrok rata (npr 30% HRVI je garantiralo i najčešće davalo omjer 30 rat a 70 'civil') što se kroz praksu polako mjenja, a u presudama Upravnog suda je odavno naznačeno kao najblaže rečeno čudno i često puta je razlog za uvažavanje tužbi. Dakle postotak HRVI s tim ne bi trebao imati veze da unaprijed odredi omjer i postotak HRVI se ne dira nikakvom revizijom u smislu prevođenja po člancima 153 i 154. Npr. ako su vam uzrok nesposobnosti za rad dvije bolesti i jedna nosi 75% nesposobnosti a druga nosi 25% nesposobnosti i temeljem te druge imate status HRVI 30% oštećenja organizma (dakle već dokazano uzročno posljedična veza sa sudjelovanjem u ratu) , u slučaju da se ona prva ne dovede u svezu s ratom vi nemožete imati 30%(onaj od HRVI-a) uzrok nesposobnosti rat već 25% rat a civil 75%. Slično tome ako je uzrok nesposobnosti jedna bolest i ona je dovedena u svezu s ratom (ili procjenom vještaka ili već imate status HRVI temeljem te bolesti npr. 40%) vi bi trebali imati uzrok nesposobnosti 100% rat bez obzira što je možda HRVI 'samo' 20%. Nažalost praksa kod gospodina X (ili ako se nekom više sviđa T) je pokazala da čak i ovi u drugom primjeru dobijaju npr: 30 rat:70 civil.

Kao drugo: člankom 32. ZOPHBDR je određena revizija:“ ((1) Svaka ocjena invalidnosti na temelju koje se stječe pravo na profesionalnu rehabilitaciju ili pravo na invalidsku mirovinu koju donosi ovlašteni vještak u mirovinskom osiguranju, te priznata obiteljska mirovina članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i priznata novčana naknada u iznosu obiteljske mirovine članovima obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata podliježe reviziji koju obavlja Povjerenstvo za reviziju ocjene invalidnosti. (2) Sastav i način rada Povjerenstva propisuje ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Pravilnikom o radu Povjerenstva.)“

e sad nastupa dilema hoće li se 'prepisati' omjer od ranije ili ne, ali to nije bitno jer i to podliježe reviziji, i ona može teorijski sve ali i ona mora postupati po nekim pravilima zakonitosti i struke tj. odrednica iz tog pravilnika a i trebala bi raditi što bi rekli zdravorazumski.

Rezime: može promjeniti omjer ali mora imati uporište za takvo što!

Nadam se da nisam udavio.

Zaboravih navesti: revizijsko mišljenje na prvostupanjsko od HZMO-a nije zadnja riječ jer se drugostupanjski postupak 'odigrava' u okviru HZMO-a tj. vaša žalba na prvostupanjsko koje uključuje mišljenje revizije bolje rečeno pisano po njenom 'diktatu' ide na mišljenje višem ovlaštenom vještaku HZMO koji ako uoči nepravilnosti i normalno ako ima hrabrosti može 'igru' vratiti na početak i zakomplicirati u vašu korist. A ako ni to ne upali praksa Upravnog suda je pokazala 'nemilosrdnost' prema nepodopštinama HZMO, ali to se čeka!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je kolega već naveo, a i na Forumu je puno puta napisano (vidi malo starije topice na ovu temu), ostvareni status HRVI-a ne bi smio biti odlučujući kod utvrđivanja omjera rat/civil kod invalidske mirovine.

Uostalom, to je jedna od novina ovog zadnjeg Zakona o HB.

Znači, načelno, čak i kad nema priznati status HRVI-a nema zapreke da HZMO HB-u prizna čak i opću nesposobnost uzrokovanu 100% sudjelovanjem u DR.

Međutim, praksa je pokazala da se postupak utvrđivanja omjera u mirovinskom predmetu u zadnje vrijeme svodi na prepisivanje invalidnosti sukladno priznatom statusu HRVI (dakle, MOBMS=HRVI 20%, HZMO=20% rat+80% civilno). Navedena praksa je u većini slučajeva pogrešna. Zbog toga, u žalbenom postupku rješava viši ovlašteni vještak HZMO-a koji ne samo da može stvar vratiti na početak - kako je navedeno u gornjem postu - već može žalbu uvažiti te priznati novi, povoljniji omjer ili stupanj nesposobnosti.

Nije me bilo nekoliko dana pa ću samo dodati u vezi prevođenja naknada da se u prevođenja može dobiti isti omjer, kao i manji ili veći omjer od onog koji je prije utvrđen (zato zakonodavac u tom članku nije napisao "... ako je to povoljnije za HB-a"). Moje je mišljenje da će on u pravilu ostati isti (što, naravno, ne znači da će poslije prevođenja invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti biti viša od onoga što ste do sada dobijali za isti omjer), jer da bi se nekome nakon toliko godina smanjio omjer treba bogami imati jake argumente (mislim na argumente iz medicinske dokumentacije). Budući da smo svi podložni starenju, teško je vjerovati da će većina invalida ozdraviti za ovih 10-tak godina, pa je za očekivati da bi mogli više biti onih kojima se invalidnost povećala nego obrnuto.

HZMO prevodi mirovinska prava, te slijedom toga nema nikakve nadležnosti za ev. prevođenjem statusa HRVI. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stari,evo primjera kod mene:zena me u Tvrtkovoj pita izmedju ostalog i imam li status hrvi-a i ja joj velim da čekam poziv iz dubrave i to je bilo sve.Dodje mi kasnije riješenje o općoj nesposobnosti i predujmu od 2300 kuna a omjer još uvjek neznam jer mi nezele reć a predmet mi je još kod taborskog,a kasnije na drugom stupnju dobijem hrvi 20%privremeno.Sad ti nemogu reći koliki će bit omjer ali ja mislim da nije povezano jedno sa drugim ali javim omjer kad dodje sa revizije.Ubi ovo čekanje omjera ali trebalo bi još toga odlučivat kao recimo kod mene sa 19 god u gbr pa do prošle godine i to je jedini staz itd,itd :misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex je napisao:

Sad ti nemogu reći koliki će bit omjer ali ja mislim da nije povezano jedno sa drugim ali javim omjer kad dodje sa revizije.:

Gore sam upravo to naveo, odnosno:

" ... ostvareni status HRVI-a ne bi smio biti odlučujući kod utvrđivanja omjera rat/civil kod invalidske mirovine.

Uostalom, to je jedna od novina ovog zadnjeg Zakona o HB.

Znači, načelno, čak i kad nema priznati status HRVI-a nema zapreke da HZMO HB-u prizna čak i opću nesposobnost uzrokovanu 100% sudjelovanjem u DR."

Međutim, Povjerenstvo za reviziju invalidnosti u posljednjih 1/2 godine u pravilu prepisuje invalidnost utvrđenu u postupku priznavanja statusa HRVI-a i samo taj % priznaje kao posljedicu rata. To, naravno, u većini slučajeva nije ispravno. Zato postoji postupak žalbe. Sretno i javi omjer. :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo slučaj koji je otišao u mirovinu po novom zakonu

znači utvrđena invalidnost civilna zbog šizofrenije,pri vještačenju na mirovinskom u prvom stupnju rečeno omjer 50-50% onda revizija MOBSa daje mišljenje 20-80% .Znači nije dragovoljac samo branitelj uzet u obzir status sa poč.koef 1,10 u međuvremenu dobio odbijeni zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a jer bolest se nw priznaje sa popisa.Poslana žalba upravnom sudu.

Uglavnom mirovina je određena u smislu zakona uo pravima HB u iznosu 20% nekih 580kn,ostatak od 80%je civilni dio u iznosu od 1100kn,pa kao pripada ga najniža braniteljska 45% od osnovice 1900kn,jer je povoljnija nego kumulirana mirovina.

Eto ovo je primjer jednog dobrog prijatelja,znači da revizija barem kod njega jest skinula omjer,iako nije sa statusom hrvi-a,utvrđeno je da je umjesto 50%sad 20% uzrok rat,ostatak je dio iz civilnog djela.

znači ipak se mogu mjenjati omjeri doneseni u prvom stupnju.

I sad kako objasniti postupak revizije:

prvo daju 50-50 prvi stupanj mio

onda te otpile za status hrvi mobs

revizija rješenja mio kod mobsa,skine omjer na 20-80,znači priznaje uzročnu vezu u dijelu sa ratom a nemožeš ostvariti hrvi?

Kakva su to revizije,čemu sluće ako ti bolest priznaju u dijelu kao posljedicu rata,a u praksi ne ostvariš status hrvi,jer bolest nije na popisu,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vukovar je napisao:

Da li to važi samo kod novih koji idu na procijenu radne sposobnosti za mirovinu, da uzimaju invalidnost u omjer,jer mi koji smo bili 1997 godine već imamo da smo 100% opće nesposobni ,a sve u svezi čl.2st.2 ZOPBRH,da li će i nas ponovno ocjenjivati.

Ako ste ostvarili pravo na invalidsku mirovinu po prijašnjim Zakonima i ako podliježete prevođenju prava na inv. mir. na odredbe novog Zakona o pravima HB (...), ne idete na novu ocjenu, već se samo radi novi izračun invalidskih mirovina po spomenutom Zakonu. Ukoliko je iznos mirovine po novom izračunu povoljniji, tada vam se priznaje taj novi iznos (počevši od 01.01.2005.) :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zng-a je napisao:

I sad kako objasniti postupak revizije:

prvo daju 50-50 prvi stupanj mio

onda te otpile za status hrvi mobs

revizija rješenja mio kod mobsa,skine omjer na 20-80,znači priznaje uzročnu vezu u dijelu sa ratom a nemožeš ostvariti hrvi?

Kakva su to revizije,čemu sluće ako ti bolest priznaju u dijelu kao posljedicu rata,a u praksi ne ostvariš status hrvi,jer bolest nije na popisu,

 

Za početak bi trebalo znati koje su mu bolesti/ozljede/rane bile priznate u 50% invalidnosti (prvostupanjski vještak), odnosno 20% invalidnosti(Povjerenstvo za reviziju) koja je nastala kao posljedica sudjelovanja u DR.

Ako je šizofrenija i uzeta u obzir, možda je onih 20% pogoršanje u DR, a 80% civilni uzrok iste bolesti (shizofrenija je jedno od psihičkih oboljenja koje se najčešće naslijeđuje) ... ? U svakom slučaju trebao je kontaktirati liječnika koji ga liječi od navedenog oboljenja, te - ako mu nalazi daju za pravo - izjaviti žalbu.

Ako u postupku priznavanja statusa HRVI-a Upravni sud uvaži njegovu tužbu i predmet vrati na početak pa on ipak ostvari status HRVI-a, može na temelju rješenja o priznatom statusu pokrenuti postupak obnove kod HZMO-a.

Usput, ne stoji tvrdnja da bolest šizofrenija nije na Listi oštećenja organizma. Naime, točka 236. navedene Liste glasi:

"Klinički utvrđene psihoze (shizofrenija, perzistirajući sumanuti poremećaj, akutni prolazni psihotični poremećaj, shizoafektivni poremećaj i drugi psihotični poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao."

Dakle, bolest je na Listi, ali uz opasku da se status HRVI-a po osnovi toga oboljenja neće priznati ako je od nje bolovao prije DR ! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vukovar je napisao:

Nisam bio u mirovini već na naknadi plaće po preostaloj radnoj sposobnosti,a dali su 100% opće nesposobnosti i tako sam na naknadi već od 1997 godine,te ćekam prevođenje.

dragovoljac

narednik

100% opće sposobnosti iz čl.2 st.2 zakona o HB

5 godina vojske

5 mjeseci logora

60% HRVI trajno

Koliko je meni poznato omjer vam ostaje isti, samo se na temelju toga omjera izračunava invalidska mirovina po novom Zakonu, te priznaje pravo na navedenu mirovinu od 01.01.2005. godine, bez obzira da li je iznos mirovine povoljniji za vas ili nije.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija