Jump to content

molim pravnu pomoc-hitno


anonimno

Preporučene objave

poslije smrti moga oca ja sam preveo na mamu svoj zakonski dio na stan i kucu na moru tako da je ona vlasnik nad tim 1/1

Godinu dana nakon toga ona upoznaje covjeka koji prije nego je sklopio brak s mamom, svu svoju imovinu prevodi na svoju djecu

Cinom sklapanja braka sa mojom mamom on ulazi u brak bez posebne imovine

Nedavno sam dobio Izjavu koja je potvrdjena od strane suda da se on odrice prava na stan i kuce na moru u slucaju mamine smrti u korist mene koja je potpisana od strane njega

koja su moja prava i da li on ili njegova djeca mogu imati kakva prava nad nekretninama

ps on se uselio u mamin stan i koristi ga ,djeca mu cijelo ljeto koriste kucu na moru tako da ja nemam bas nikakvih prava uzivanja na necemu sto je nekad bilo i moje

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek toliko da Vas ne zbunimo - razlika je izmedju ugovora o dozivotnom i ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju; ja bih preporucila ug. o dosmrtnom obzirom da na taj nacin imovina prelazi u Vase vlasnistvo odmah... konzultirajte se dodatno i svakako prilikom potencijalnog sastavljanja takvog ugovora angazirajte strucnu osobu... i ne odugovlacite i ne budite benevolentni itd... takvi uvijek nastradaju! ;O)

(btw "sastavljanje na sudu" je najjeftinije...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudno je da je on svu imovinu prenio na djecu, vama daje izjavu.Bojim se da je vaša makjka pod njegovim patronatom.Kako netko reče, ona je vlasnik i može sve prodati, kupiti zajedničku imovinu, itd. Vi ste u svakom slučaju ovdje izigrani. Ako vam majka ne želi dati dosmrtno uzdržavanje, očito, nažalost ne misli više na vas nego na supruga.Moje skromno znanje iz životne prakse, no svaka priča je za sebe. Ne znam da li je ntko od pravnika pročitao sve ovo. Potražite stručni savjet, ali...ne znam možete li vratiti ono čega ste se odrekli samo tako.Nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"....Moja imovina je moja imovina, a dijeli se samo zajednički stečena imovina. U prvom, drugom...braku......."

 

Pa to sam i ja mislila, a ovdje mi ljudi odgovaraju da bračni drug ima pravo na nužni dio bez obzira na porijeklo imovine.

 

Moj slučaj je sličan kao i slučaj autora ove teme. Također je druga žena mog oca ostavila svoju imovinu svojoj djeci, uselila se mom tati u stan, njena djeca idu u našu kuću na more itd. Dakle, došla je bez ičega. Jedina je razlika što su se moji roditelji razveli. I imam oporuku gdje tata navodi što sve ostavlja meni i bratu.

 

I sad ti budi pametan...Jedni mi govore da ona ima pravo na nužni dio, a drugi (manji dio) da je nasljeđena ili darovana imovina (mom ocu od strane njegovih roditelja) isključivo vlasništvo onog tko ju je dobio i nije predmetom bračne stečevine.

Što je od toga točno?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba A stekne X imovine koja pripada samo njoj (stečeno prije braka, nasljeđivanje i slično).

 

Osim toga u braku stekne Y imovine zajedničke sa bračnim drugom.

 

Kad A umre, bračnom drugu pripada Y/2 zajedničke imovine kao bračne stečevine.

 

Ostavinsku masu iza A čini X + Y/2 (preostala polovina bračne stečevine).

 

Na tu ostavinsku masu bračni drug ima pravo nasljeđivanja po Zakonu o nasljeđivanju. Ako nema oporuke, nasljeđuje zakonski dio. Veličina toga dijela ovisi o ukupnom broju nasljednika (djeca, posvojenici...).

 

Ako postoji oporuka po kojoj bračni drug ne nasljeđuje ništa ili naslješuje manje od nužnog dijela, onda bračni drug nasljeđuje - ako traži - nužni dio.

 

Nužni dio iznosi 1/2 gore spomenutog zakonskog dijela.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još samo da dodam da se bračna stečevina može podijeliti drugačije ako su supružnici tako ugovorili, ali to ne mijenja gornju računicu u načelu, samo se Y dijeli drugačije.

 

Što se tiče oporuke:

 

Sa stajališta nasljednika, oporuka je vrlo labav dokument sve dok je ostavitelj živ. Snimljeni su krimići i komedije ("Maratonci") u kojima svaki nasljednik vadi svoju oporuku. Sve mogu biti valjane i izvorne, ali vrijedi samo zadnja. Dakle, ako znate za oporuku, to još ne znači da neće biti i druge, a niti ugovora o uzdržavanju.

 

Takve komedije u stvarnom životu ponekad završavaju kao tragedije. Provjerio osobno.

 

Oslanjajte se na sebe i svoje sposobnosti da nešto steknete, a nasljedstvo neka vam bude samo dodatni bonus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli za vrijeme trajanja braka radom ili koja potječe od te imovine.

Ostavinska masa je sva imovina ostavitelja bez obzira na koji ju je način stekao.

Druga žena Vašeg oca imala bi pravo na nužni dio budući da je Vaš otac sastavio oporuku, i to u visini 1/2 dijela onoga što bi stekla da te oporuke nema. Dakle temeljem Zakona o nasljeđivanju ona bi imala pravo na 1/3 dijela skupa s Vama i Vašim bratom - dakle visina nužnog dijela je 1/6 dijela cjelokupne imovine Vašeg oca. Nemojte mješati nužni dio i bračnu stečevinu. Bračnu stečevinu oni dijele u slučaju razvoda braka ili se ista izuzima iz ostavinske mase

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija