Jump to content

Solarni paneli - suglasnost suvlasnika


herostrat

Preporučene objave

Jedan od suvlasnika stambene zgrade (30-ak stanova) želi postaviti solarne panele na krov zgrade (5-6 ploča 1x2 m). Ti solarni paneli služili bi isključivo njemu a on se obvezuje da to neće proizvesti nikakve troškove za zgradu. Da li mu za ovakvu radnju treba suglasnost svih suvlasnika ili je, kako on tvrdi, dovoljna i natpolovična većina? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je tu natpolovičnu većinu izvukao iz konteksta odredbi Zakona energetskoj učinkovitosti, i to odredbi članka 29. stavak 1. koji glasi "Odluku o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade, s pružateljem energetske usluge suvlasnici zgrade donose temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim djelovima", odnosno članka 30. stavak 2. koji glasi "Odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose suvlasnici zgrade temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima".

Navedena natpolovična većina suglasnosti suvlasnika odnosi se na suglasnosti, odnosno ugovore koje sklapa cijela zgrada u svrhu energetske obnove za višestambenu zgradu, a ne na pojedinačnu investiciju u solarne panele, tako da mu ta tvrdnja kolokvijalnim rječnikom rečeno „ne drži vodu“.

A mogućnost uporabe zajedničkog krova u svrhu trajnog zauzimanja dijela površine (konkretno 10 m2 -12 msolarnih panela) u korist samo vlasnika jednog posebnog dijela nekretnine trebala bi proistjecati iz međuvlasničkog ugovora, a ne naknadnih suglasnosti suvlasnika, pa bi slijedom navedenog trebalo sklopiti aneks međuvlasničkog ugovora.

A što će zgrada poduzeti u slučaju, da se za njim povedu i ostali suvlasnici u višestambenoj zgradi? Zgrada nema beskonačnu površinu krova, i zgrada bi trebala vrlo oprezno i dalekovidno raspolagati s tom površinom, kao zajedničkim dijelom zgrade.

Pitanje je kako će zgrada prisiliti dotičnog suvlasnika/suvlasnike da preda/predaju svoje solarne panele u zajednički sustav sunčanih kolektora jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, ako se zgrada odluči za instaliranje zajedničke solarne elektrane u svojstvu zajednice suvlasnika. Što je isplativo jednom suvlasniku, isplativo je i svim suvlasnicima (jasno, kroz izvjestan period godina), a isto tako solarna elektrana može biti predmet energetske obnove zgrade.

U prijedlogu novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada se spominju kao zajedniči dijelovi u članku 15.  između ostalih i „zajednički sustavi sunčanih kolektora, fotonaponskih modula i izmjenjivača topline", tako da je to vrlo realna mogućnost.

Tema je interesantna i podložna raspravi...🙄

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija