Jump to content

Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata


Khonsu

Preporučene objave

Postovanje svima;

Nakon dugog niza godina u inozemstvu planiram se umiroviti u Hrvatskoj.

Nakon stresnog zivota u gradu, moja zena i ja bismo zeljeli zivjeti negdje u prirodi i baviti se agro-turizmom...

Proucavajuci zakone RH na internetu naisao sam na mnogo nepotpunih i kontradiktornih informacija.

- Naisao sam na podatak da ukoliko je poljoprivredno zemljiste vece od 30,000 m2 moze se izgraditi kuca za stanovanje i najam turistima do 100m2 + objekt(i) gospodarske namjene, uz ispunjavanje omjera 49:51.

1. Moze li mi netko potvrditi da li je to tocno?

2. Ako jetocno , vazi li to na cijelom podrucju RH ili ovisi od opcine?

3. Ako ovisi od opcine, gdje mogu pronaci uvjete i mogucnosti za ovo sto zelim?

Naime, mnoga poljoprivredna zemljista ove velicine na Njuskalu su napisali u opisu da je pogodno za bavljenje agro-turizmom, turisticki bungalovi, lovacki dom... Postoji li kakav dokaz za to koji mogu zatraziti i je li moguce da su to napisali tek tako i da se radi o potencijalnoj prevari?

- Trenutno gledam poljoprivredno zemljste u Opcini Cabar od 41,000 m2 koje se vodi kao "suma gospodarske namjene", te jos jedno u istoj opcini od 75,000 m2 koje se vodi kao "ostalo poljoprivredno tlo, sume i sumsko zemljiste".

4. Sto tocno mogu s time i koje su razlike?

5. Odakle krenuti uopce sa svime time?

Hvala unaprijed na odgovorima!

uređeno: od Borbena7
Naslov - dužina
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Poljoprivredno zemljiste 41,000 kvadrata

Ne možeš na takav način.

Namjena, korištenje zemljišta , izgradnja građevina određuju se prostornim planovima.

Dakle, prvo detaljno pročitati prostorni plan i kartografske prikaze plana.

Izgradnja građevina izvan građevinskih područja je u prost. planu detaljno propisana.

Kartografski prikazi ti daju točnu namjenu pojedinih površina (područja).  Na karti je to označeno bojama,  simbolima itd..

Šuma gospodarske namjene je šuma u kojoj možeš saditi i sjeći drva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Korisnik Khonsu može radi svoje odobne informiranosti detaljno proučiti odredbe prostornog plana vezane uz izgradnju građevina izvan građevinskog područja i kartografske prikaze (svi prostorni planovi jedinica lokalne uprave nalaze se objavljeni na njihovim službenim internet stranicama, te u njihovim službenim glasilima), a korisnik može također zatražiti izdavanje lokacijske informacije za katastarsku česticu koja ga interesira, u svrhu upoznavanja s namjenom prostora i uvjetima provedbe zahvata u prostoru iz prostornih planova (prema članku 36. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju).

Minimalna površina  građevne čestice izvan građevinskog područja iznosi 2 ha za gradnju građevina za za potrebe seoskog turizma prema članku 44. točka 11. istog Zakona, koji važi za područje cijele države u kopnenom dijelu, i koji uvjet treba biti ugrađen u sve prostorne planove u kopnenom dijelu države, te se djelatnost agro-turizma može obavljati na površini označenoj kao  "ostalo poljoprivredno tlo, sume i sumsko zemljiste", a u šumi gospodarske namjene je isključena (a dozvoljena je gradnja još nekih vrsta građevina, osim mogućnosti sadnje i sjeće drva).

U zahtjevu za izdavanje lokacijske informacije navodi se ime, prezime i adresa, odnosno tvrtka i sjedište podnositelja zahtjeva te katastarska oznaka jednog ili više zemljišta (broj katastarske čestice i katastarska općina) za koja se traži izdavanje informacije, a zahtjev se podnosi putem sustava edozvole ili predajom neposredno ili poštom tijelu nadležnom za provedbu prostornih dokumenata i graditeljstva. 

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim one koji čitaju moje objave da uvaže ispravak nespretno sročenog navoda:

U nastojanju da što više skratim svoj odgovor navod "minimalna površina  građevne čestice izvan građevinskog područja iznosi 2 ha za gradnju građevina za za potrebe seoskog turizma prema članku 44. točka 11. istog Zakona, koji važi za područje cijele države u kopnenom dijelu" trebao je glasiti "minimalna površina  građevne čestice izvan građevinskog područja iznosi 2 ha za gradnju građevina za za potrebe seoskog turizma prema članku 44. točka 11. istog Zakona, koji se u tom dijelu primjenjuje u kopnenom dijelu države", a u priobalnom dijelu države je minimalna površina  građevne čestice izvan građevinskog područja 3 ha (ili ukupna površina čestica) za istu vrstu zahvata u prostoru (uz još dodatne uvjete vezane uz površinu, visinu i oblikovanje građevine, te udaljenosti građevina minimalno 100 m od obalne crte) prema člancima 48. a i 48.b istog Zakona - a što u konkretnom upitu nije slučaj, pa nisam smatrala za potrebno detaljnije obrazlagati:neznam:

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima, malo je jasnije sada, ali ne potpuno. Ako sam dobro shvatio ovo o velicini zemljista o kojem sam govorio vrijedi samo za gradevinska zemljista izvan gradevinske zone? Dakle poljoprivredno zemljite od 4 ili 5 ha mi ne znaci apsolutno nista?

Proizlaze jos neke nejasnoce iz recenog. Takodjer, nasao sam ovo: https://www.cabar.hr/prostorni_plan.php

1. Da li cijelokupno zemljiste od 2 ha mora biti gradevinsko ili samo jedan dio? Zato jer sam vidio nekoliko zemljista ok kojih je npr. 1,000 m2 gradjevinsko, a 49,000 poljoprivredno. Da li to spada pod to ili ne?

2. Moze li uopce jedna cestica biti i gradjevinska i poljoprivredna, ili se u prethodnom primjeru vjerojatno radi o jednom zemljistu podijeljenom na vise cestica?

3. Posto ste rekli da za ovo st ja zelim namjena mora biti "ostalo poljoprivredno tlo" - da li to moze biti i poljoprivredno i gradjevinsko - ne kuzim.

4. Druga zemlja koju sam nasao pise da je gradevinsko, ali na karti mu je namjena "suma gospodarske namjene". Kako je to moguce?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani, po vašim pitanjima, imam dojam da je fond vašeg znanja mali.

Na internetu, u "III izmjene i dopune PPU grada Čabra, (listopad 2023god)" u čl. 85 bi bilo otprilike ono što, pretpostavljam, tražite (seoski turizam?).

Najrazumnije bi bilo prošeteti do gradske uprave grada Čabra, i raspitati se kod referenta za prostorno uređenje.

uređeno: od sin sa prijavom
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , sin sa prijavom je napisao:

poštovani, po vašim pitanjima, imam dojam da je fond vašeg znanja mali.

Na internetu, u "III izmjene i dopune PPU grada Čabra, (listopad 2023god)" u čl. 85 bi bilo otprilike ono što, pretpostavljam, tražite (seoski turizam?).

Najrazumnije bi bilo prošeteti do gradske uprave grada Čabra, i raspitati se kod referenta za prostorno uređenje.

U pravu ste, moje poznavanje ovih stvari je nula, jer preko 30 godina ne zivim u Hrvatskoj. 

Do gradske uprave Cabra se ne mogu bas prosetati jer zivim u inozemstvu. U planu je, ali prije nego li se prosecem do tamo zelim znati osnovne stvari i prouciti kako to sve funkcionira. A prvi korak je googlanje, zvanje podrucnih ureda i pitanja na forumima poput ovoga. 

Tako da je svaka informacija dobrodosla. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako namjeravate kupovati zemljištena području Čabra, bilo bi dobro, da pozorno, ali zaista pozorno proučite prostorno plansku dokumentaciju (ako treba, i više puta) koja se  nalazi na internet službenoj stranici grada Čabra, a koja rijetko dobro pregledno organizirana, sa svim prostornim planovima uređenja grada Čabra objavljenim u Službenim novinama, kao službenom glasilu Primorsko goranske županije, te pripadajućim grafičkim prikazima – (vjerojatno je to utjecaj prekograničnog vjetra koji puše s druge strane Kupe)🙂.

Možete zanemariti osnovni tekst plana (ili ga pročitati informativno), jer je u II Izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Grada Čabra (SN PGŽ br 19/23) objavljena cjelovita izmijenjena i dopunjena verzija osnovnog prostornog plana.

Podjela zemljišta na građevinsko i poljoprivredno u prostorno planskom smislu je tipa podjele na kruške i jabuke – ispravnije bi bilo rečeno na građevinsko zemljište unutar građevinskog područja i izvan građevinskog područja, a u članku 17. je raščlanjena podjela ostalih vrsta zemljišta.

U spomenutom članku iznesena je podjela ne poljoprivredno zemljište (s podvrstama i uvjetima korištenja), šumsko zemljište (također s podvrstama i uvjetima korištenja) te ostalo poljoprivredno i šumsko tlo (koje čini sav preostali prostor koji se može koristiti na način predviđen za poljoprivredno ili šumsko zemljište. Moguća je njegova prenamjena i korištenje prema kriterijima za građenje izvan građevinskih područja), tako da iz navedenih provedbenih odredbi članka 17. proizlazi da se djelatnost seoskog turizma i mora i može smještati na toj klasificiranoj namjeni na kartografskim prikazima prostornog plana.

Za vas je bitno poglavlje 2.4. Izgradnja građevina izvan građevinskih područja, u kojem su specificirani zahvati u prostoru koji se mogu izvoditi na građevinskom zemljištu i na tzv prirodnim površinama. Na prirodnim površinama u članku 85. (koji vam je preporučio korisnik Sin sa prijavom) nalazi se i zahvat seoskog turizma s uvjetima za njegovo izvođenje (makar uvjeti u pogledu minimalne površine baš i nisu usklađeni s odredbama članka 44.točka 11. Zakona o prostornom uređenju, ali ako vaše namjeravano zemljište bude bilo veće površine od 2 ha, bit će u redu).

Usput, građevinsko zemljište u šumi gospodarske namjene, nikako nije prikladno za namjenu agro-turizma, nego su građevinska zemljišta te vrste predviđena u Planu za  skijališta, sportsko-rekreacijske namjene i dr...

Naravno da će prodavatelj oglasiti prodaju građevinskog zemljišta zbog veće cijene, ali vi nemojte  pasti na taj trgovački spin. Znači, seoski turizam (ako se u međuvremenu ne predomislite za neku drugu namjenu ili djelatnost) predviđen je za obavljanje na poljoprivrednom zemljištu, klasificirano na kartama kao „ostalo poljoprivredno i šumsko tlo.“ Zemljište svoju konačnu građevinsku namjenu dobiva tek izdavanjem akta kojim se odobrava građenje.

Slobodno zatražite prodavatelja lokacijsku informaciju - ona bi trebala biti osobna iskaznica svakog zemljišta s kojim se trguje, te bi u njoj trebali biti navedeni podaci u svrhu upoznavanja s namjenom prostora i uvjetima provedbe zahvata u prostoru iz prostornih planova na određenom zemljištu, a koje bi vi na temelju svog predznanja trebali znati protumačiti.

Vaša konstatacija: malo je jasnije sada, ali ne potpuno. Ako sam dobro shvatio ovo o velicini zemljista o kojem sam govorio vrijedi samo za gradevinska zemljista izvan gradevinske zone? Dakle poljoprivredno zemljište od 4 ili 5 ha mi ne znaci apsolutno nista?“ govori da vi još uvijek uvijek lutate u bespućima tih pojmova...te bi ih što prije trebali posložiti na svoje mjesto ako želite mjerodavno odlučivati o kupovini bilo kojeg zemljišta te razgovarati na tu temu.

Ja sam vam dala samo par dobronamjernih smjernica za dalja postupanja, slijedom čega se odgovor malo odužio.

uređeno: od Antuntun56
korekcija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija