Jump to content

Godišnji nakon otkaza


ivano33

Preporučene objave

Sa današnjim danom sam dao otkaz, ali mi je ostalo 20 dana godišnjeg. Firma mi daje 8 dana, ostatak ne želi platiti. Njihove riječi su da mogu ostatak prenijeti kod novog poslodavca iako su upoznati da ne prelazim kod novog poslodavca.

Zanima me da li je to po pravilima i da li ja stvarno mogu prenijeti ostatak godišnjeg kod novog poslodavca ako se recimo zaposlim tek u 7 mjesecu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Godišnji nakon otkaza

Možda sam u krivu, ali ako mi zadnji godišnji bio u devetom mjesecu prošle godine od tada imam više od šest mjeseci rada. S tim mislim da imam pravo na cijeli godišnji.

A i moji u firmi su mi rekli da imam pravo na 8 dana a ostatak mogu prenijeti kod novog poslodavca kad se zaposlim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, trebala bi mi pravna pomoć.

Naime, dobila sam otkaz (redovni, poslovno uvjetovan) i otkazni rok je mjesec dana. Prema Ugovoru o radu pripada mi 30 dana godišnjeg odmora s time da sam prenijela 7 dana od prošle godine.

Ono što je poslodavac napravio jest to da je samoinicijativno u otkazni rok ubacio 7 dana starog, 7 ili 8 dana koliko mi pripada za ovih 5 mjeseci, a ostale dane ne trebam dolaziti na posao već se oni "financiraju" od strane poslodavca, dakle pošteđena sam rada.

Ono što me zanima, da li poslodavac smije samoinicijativno iskoristiti moje neiskorištene dane godišnjeg, te imam li pravo na isplatu svih dana neiskorištenog godišnjeg odmora s obzirom da na kraju krajeva volja poslodavca je da plaća "nerad" za vrijeme otkaznog roka? Da li godišnji MORA ući u otkazni rok ako otkazni rok ne odrađujem?

 

Unaprijed hvala na odgovoru. *hitno mi je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. znači ostalo vam je 7 dana neiskorištenog godišnjeg iz 2023. 

Ako vam za cijelu godinu pripada 30 dana, kako se došlo do izračuna od 7 ili 8 dana za 5 mjeseci iz 2024.?

30 dana godišnjeg po godini: 12 mjeseci= 2.5 dana po mjesecu.

Ako ćete biti u radnom odnosu cijeli svibanj, odnosno više od pola svibnja, to je 5 mjeseci x 2.5= 12.5 dana, odnosno 13 jer se zaokružuje u korist radnika.

13 dana od ove i 7 od prošle godine iznosi 20 dana.

2 nije mi jasno što mislite pod od ovime " da li poslodavac smije samoinicijativno iskoristiti moje neiskorištene dane godišnjeg", no vi svakako kod prestanka radnog odnosa imate pravo na isplatu ili korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora koji vam pripada.

No odluka o tome hoćete li ga koristiti ili ćete dolaziti na posao, pa će vam se godišnji isplatiti pripada poslodavcu.

uređeno: od Roxette
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, krivi izracun jer sam se vodila time koliko ljudi inace imaju zakonski pravo na godisnji.

Ok, ukupno onda 20 dana. Ono sto sam mislila pod "samoinicijativno iskoristio moje dane godisnjeg" jest to da mi je, iako u raskidu ugovora stoji da ce mi dani GO ili uci u otkazni rok ili bili isplaceni, oduzeto pravo odabira. Dakle, nije mi ponudeno uopce da mi se dani godisnje isplate, vec su mi tih 20 dana utrpali u otkazni rok od mjesec dana. (S time da nama u ovih 30 dana koliko imamo u ugovoru ne ulaze subote i nedjelje). Sto znaci ovih 20 dana mog GO zapravo cini otkazni rok.

Samo me zanima da li je to ispravno i zakonito da poslodavac ne ponudi odradu otkaznog roka i isplatu neiskoristenog godisnjeg, vec sam odluci da ce moj neiskoristeni go biti otkazni rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, poslodavac bi trebao radniku prije svega omogućiti iskorištavanje godišnjeg odmora.

Iznimno, ako je to objektivno otežano zbog kratkog otkaznog roka, potreba posla i sl., onda će biti dužan isplatiti neiskorištene dane.

Po meni, ako znamo da sukladno čl. 85. Zakona o radu raspored godišnjih odmora utvrđuje poslodavac, onda je vaš poslodavac u pravu.

Prepostavljam da vam u rješenju o raskidu ugovora ne stoji nešto kao "radniku će biti omogućen izbor između korištenja ili isplate neiskorištenih dana GO".

Ako ne, onda poslodavac ima pravo odlučiti da u otkaznom roku trošite preostale dane GO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija