Jump to content

Teška prometna i osiguranje


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

imali smo prometnu nesreću sa težim ozljedama, kliska cesta, vozač sa 1.50 promila alkohola, kliska ceta, zavoj i bum ravno u drvo. Hitna, policija, svi smo hvala Bogu izvukli živu glavu. E sad kako smo u autu svi manje više prijatelji i obitelj interesira me da li mi kao suvozači možemo dobiti nekakvu odštetu od osiguranja (pa barem da imamo za otplatu za autokredit), a da osiguranje pri tome ne tereti za ukupan iznos odštet vozača ? Naime javljaju me se razni likovi, odvjetnici i nude da tražimo lovu od osiguranja za ozljede (samo suvozači navodno imaju pravo) i uvjeravaju me da vozača osiguranje može teretiti za max 12 prosječnih hrvatskih plaći (po tome ispada recimo da se ozljede procjene na 100.000 kn, vozač se tereti za otprilike 50.000 kn još uvijek nam ostaje 50.000 - provizija odvjetnika, zar ne ?). Neki drugi me uvjeravaju da to nije istina nego da će za sve teretiti vozača. Šta je na kraju tuistina i može li se ova varijanta sa 12 plaći ostvariti ako je bilo alkohola ?

 

Hvala svima na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-o Vozač je bio pod utjecajem alkohola i skrivio je prometnu nezgodu. U takvim situacijama če i snositi sve troškove, pa čak i kazneno odgovarati ukoliko je netko od sudionika prometne nezgode zadobio TTO (teške tjelesne ozljede).

 

:clap: Suvozač i druge osobe koje su se nalazile u automobilu mogu tražiti naknadu nematerijalne štete od osiguravajućeg društva, s time da će se osiguravajuće društvo regresno namiriti od vozača.

 

:-? Za koliki iznos se vozača može teretiti - neznam - tako da nisam niti sigurran da je formula koju si naveo ispravna. U svakom slučaju, nakon što se podnese zahtjev za naknadu štete osiguravajućem društvu, slijedi njihov odgovor odnosno ponuda iznosa za nastalu štetu. Ukoliko nisi time zadovoljan možeš tužiti nadležnom općinskom sudu.

 

:clint:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to me i zanima da li je stvarno to tako i da li je provjereno, ako je onda ćemo to i učiniti jer je vozač moja cura (nju namirimo ako će nam odšteta biti preko 50000 kn, a ako neće nećemo ni pokretati postupak).

 

Da li ima neki pravnik na forumu da mi to potvrdi da je to zaista tako za ovih 12 plaća ?

 

Tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija