Jump to content

Pravo na nasljedstvo


anonimno

Preporučene objave

Odgovor je ne. Da bi ta družica/drug osobe mogla naslijediti osoba A ne smije biti u braku (makar brak postojao još samo na papiru) jer zakon kazuje da izvanbračni drug nasljeđuje samo ako je bila riječ o zajednici neudane žene i NEOŽENJENOG muškarca, koja usto mora trajati najmanje tri godine ili eventualno, manje, ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

Dakle, da bi izvanbračni drug naslijedio prvo prethodni brak mora prestati (poništajem ili razvodom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba A i B ce nasljedjivati jedan drugoga dok su god u braku. Naravno i sin ce im biti nasljednik na jednake dijelove (ako dobro shvacam, radi se o zajednickom djetetu). Tako propisuje zakon.

 

Ako sastave oporuku, mogu i druge osobe odrediti svojim nasljednicima, ali tada bracni drug i dijete imaju pravo na nuzni dio.

 

Dali ste malo podataa za konkretan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam da njegova nova zena nema pravo pitanje je dali on ima pravo na dio od prve supruge,posto nije sa njom zivio nego sa sadasnjom zenom,to jeste on je pokojnicu godinama varao sa sadasnjom zenom da bi sad nasljedijo pola od njene polovice.jer prva zena i on nisu zivili zajedno ona je bila u hrvatskoj a on u austriji sa sadasnjom zenom tad ljubavnicom ili neznam, kako da je nazovem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo vise podataka (Hvala za Odgovor) Osoba A i B su od 69 u braku,osoba A se 80 tesko razboli i vraca se u hrvatsku. osoba B to jest suprug ostaje u Austriji i nakon 4 godine pocimlje da zivi sa drugom zenom iako mu je bolesna supruga A jos ziva,Osoba A i B imaju jedno djete ,Osoba A umire 86 .Osoba B se zeni 88 sa zenom kojom je varao pokojnicu i sa kojom vec zivi od 84,zar se moze biti sa dvije osobe odjedanput? To bi znacilo da ima pravo da nasljedi od Osobe A i od ljubavnice posto je i sa njom zivijo ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vec sam se i bojao toga . Da zakon nije predvidija takvu sulociju,sa ljudske strane gledajuci je to bigamija,jer ako sa zakonitom zenom zivi na papiru a sa drugom zivi pod istim krovom.Po zakonu on je u istom momentu imao pravo da nasljedi od obadvije posto je sa jednom vjencat a sa drugom zivi u istom razdoblju 3 godine u jednom domacinstvu. Igrom slucaja da su obadvije umrle 86 nasljedijo bi obe ! Boze pravde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija