Jump to content

Rok za dosjelost zemlje koja je 8.10.91. bila u društvenom vlasništvu


anonimno

Preporučene objave

Zakon kaže da se u rok za dosjelošću na nekretnini koje su 8.10.1991. bile u društvenom vlasništvu ne računa i vrijeme posjedovanja prije toga dana.

 

Nekretnina je 1986. bila prenesena u društveno vlasništvo ali je 1992. vraćena bivšem vlasniku. Prije i iza toga razdoblja bila je privatno vlasništvo.

 

Je li se u rok za dosjelost ne računa nikakvo vrijeme prije 08.10.1991. ili se ne računa samo vrijeme od 1986.g. (kad je prešla u društveno vlasništvo) pa do 08.10.1991.g.?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto pročitao sam sve napise na forumu u svezi dosjelosti i mnoge presude Vrhovnog suda RH kao i presudu Ustavnog suda RH o ukidanju računanja dosjelosti prije 08.10.91. i moram priznati da nigdje nisam naišao na ovako konkretan odgovor kao gore.

 

Uglavnom i VS RH i US RH iznose da se na društvenom vlasništvu do 08.10.91. nije uopće moglo stjecati vlasništvo dosjelošću i kad se to nije moglo onda je bespredmetno uopće raspravljati o računanju vremena za dosjelost na takvim nekretninama jer jednostavno tu dosjelost kao takva ne postoji pa kako bi onda postojalo vrijeme za njeno računanje.

 

Jedino što ta dva suda u tim slučajevima ponavljaju kako je samo moguće vlasništvo steći dosjelošću na takvim nekretninama ako si tu nekretninu imao u posjedu 40 godina do zaključno s 06.04.1941. I ako nešto spominju za razdoblje prije nastanka društvenog vlasništva na nekretnini spominju taj datum 06.04.1941.

 

Ne znam zašto samo taj datum, kao datum iza kojeg nema dosjelosti na društvenom vlasništvu do 08.10.1991., ako znamo da nisu sve nekretnine prešle u društveno vlasništvo odmah nakon II. svjetskog rata već kako koje i kako kad. Neke su nacionalizirane ili konfiscirane ili prešle u društveno vlasništvo 1945., neke 1947., neke 1958., itd.itd., a neke 1985., 1989...

 

Po tim presudama i odlukama VS i US , te njihovim obrazloženjima, nije bitno kad su postale društveno vlasništvo već je bitno da su postale i da kad su postale više za njih ne važi dosjelost, a to znači ni vrijeme za računanje dosjelosti prije podruštvljavanja već tek prije 06.04.1941.

 

Ja se ispričavam, nisam pravnik i tako sam to sve shvatio. Molio bih pravne stručnjake ako mogu dati malo konkretniji stručni odgovor po ovim pitanjima polazeći od uvodno naveden situacije s vlasništvom nekretnine (privatno, pa društveno, pa vraćeno bivšem vlasniku, sve u navedenim razdobljima).

 

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još jedno pitanje: Ako je krajnji odgovor onakav kao što je dat na početni (uvodni upit), tj. da se u dosjelost računa vrijeme prije podruštvljavanja, prije 1986., po kojem se točno propisu računa opravdanost prekida posjeda odnosno dosjelosti od 1986. do 1992.g. u kojem je razdoblju nekretnina bila u društvenom vlasništvu budući da posjed mora biti neprekidan? A morao se prekinuti 1986. jer od tada do 1992. više ne može uopće egzistirati dosjelost.

 

Osim toga i odluka Ustavnog suda RH kad govori da se u računanje vremena dosjelosti ne računa vrijeme prije 08.10.1991. ne govori isključivo ili posebno ili točno samo o vremenu prije tog datuma u kojem se nekretnina nalazila u društvenom vlasništvu (recimo da je to u konkretnom slučaju od 1986. do 08.10.1991.), već općenito kaže ne računa se prije tog datuma. I onda još spominje kako se može dosjelost računati ali prije 06.04.1941.

 

I isprika kad govorim o odluci US mislim na odluku kojim je ukinuto navedeno pravo stjecanja dosjelosti prije 08.10.1991. i kasniju dopunu Zakona o vlasništvu gdje je određeno da se ne računa vrijeme dosjelosti prije navedenog datuma. Malo sam u gornjim napisima izmiješao odluku US RH i kasniju izmjenu ZV, ali mislim da je jasno o čemu se radi.

 

Hvala lijepa i lijep pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ne znam što je tu sporno. Zakon je precizan. Rok teče tek od 8.10 91. bez obzira što je bilo prije društvenog vlasništva.

 

Naime svi su u Jugokomunizmu morali znati da im ne dosjeda vlasništvo nad društvenim nekretninama. Dosjedanje je nekretninama u društvenom vlasništvu u to vrijeme je bilo trajno prekinuto. Isto kao što se ni danas ne može nikada dosjesti npr. na javnom vodnom dobru.

 

Ja vjerujem da je obzirom na ovaj SMRAD od hrvtskog pravosudja bilo svakakvih šugavih presuda iz šugave hrvatske sudske prakse.

 

Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj zagrebačkom i gospićkom sudu (vezano za povijesno rukovanje guranjem prsta u š.!)

 

a doživotna Hvala US RH koji je to skužio i hvala fantastičnim pravnim stručnjacima iz SPLITA koji su ispravili udbaškokomunističku grešku Hrvatskog Sabora pri donošenju ZV iz 1996.g. !

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do 1986. se računa vrijeme za dosjelost, te ako su se do tada ispunili uvjeti za stjecanje vlasništva dosjelošću, onda je posjednik u trenutku proteka vremena potrebnog za dosjelost stekao vlasništvo.

Međutim, kako kažete da je prije u ZK bilo upisano privatno vlasništvo, te da je istom vlasniku vraćeno to vlasništvo, pretpostavljam da su upis i izbris tog društvenog vl. bili u obliku pečata, onda vam niti ne treba dosjelost. Osim ako niste rekli još kakve podatke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemlja je 1986. oduzeta (u društveno vlasništvo) i 1992. vraćena vlasniku kojem je oduzeta. Nije tu u pitanju nikakva napr. greška već je oduzeta pravomoćnim rješenjem temeljem zakona i vraćena istim takvim rješenjem.

 

Osnovna su pitanja:

 

1.Je li se sada u dosjelost može računati (zbrajati) vrijeme od danas do 08.10.1991., (isključivši prekid od 1986. do 08.10.1991.) pa dalje unatrag od 1986. i unatrag da bi se dobilo ukupno vrijeme koje zakon predviđa za dosjelost?

 

2. Koje je to ukupno vrijeme kad se tako računa, 20 godina (kako sada zakon kaže ili 40 godina kako je bilo prije 1991.?

 

Napomena uz pitanje br. 1.:

 

Ustavni sud je kad je isključivao mogućnost računanja vremena dosjelosti na društvenom vlasništvu prije 8.10.1991. u obrazloženju utvrdio kako se od 1941. do 08.10.1991. ne može računati vrijeme u dosjelost. Tako tamo stoji iako su pojedine nekretnine u različita vremena prelazile u društveno vlasništvo. Neke 1945., neke 1948., neke 1959., neke 1979., neke kao ova gore 1986.godine, a Ustavni sud je opet rekao ne može od 1941. do 08.10.1991.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija