Jump to content

Ovrha radi dugova alimentacije


anonimno

Preporučene objave

Bivši suprug dužan mi je veliki iznos novca radi dugogodišnjeg neplaćanja uzdržavanja za dijete. Sada mi je odvjetnica dala do znanja da bi mogla podnijeti ovršni prijedlog preko javnog bilježnika. Uspjela sam naći njegovo vlasništvo nad nekretninama gdje je vlasnik 1/1.

Šta da prvo učinim a da on prije ne otudji nekretninu. I usput, kako to ide s ovrhom u praksi_

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto preko javnog bilježnika? Imate presudu gdje je određeno to uzdržavanje za dijete od suda, ne? Onda na temelju te presude, koja je ovršna isprava, možete pokrenuti ovrhu na sudu, na nekretninama, uz koji ćete morati priložiti i izvadak iz zemljišnih knjiga, a u prijedlogu navesti da se naloži zemljišnoknjižnom sudu da stavi zabilježbu ovrhe na nekretnine.

Preporučam da vam prijedlog napravi odvjetnik, ako nemate novaca za to, obratite se Odvjetničkoj komori da vam dodijeli kojeg besplatno...

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na netu sam skinula njegov posjedovni list preko pregleda zemljišnih knjiga.

Da li vlasnički list trebam imati u izvorniku i da li će mi ga izdati nadležni Općinski sud:

Žuri mi se i bojimse da ovaj ne otudji isto dok ja ne krenem s ovrhom.

Dakle, sve mogu pokrenuti u svom općinskom sudu koji je donio sve ove presude ali samo taj vlasnički ne znam da li će mi ga izdati u drugom sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma imam odvjetnika ... do sada VII. po redu.

Medjutim, iskustvo od 15 godina našto me naučilo. A to je da sve provjerim. Legalis je idealan medij upravo za to.

Vidite, moj odvjetnik tvrdi da ova ovrha ide preko javnobilježničkog ureda i da je to novost Inače da je ovrha išla preko ovršnog odjela Opć. suda.

E pa sad, pravnici, recite mi da li je odvjetnik u pravu ili nije.

I dalje vas pitam, da li će mi u gruntovnici dat njegov vlasnički list?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U gruntovnici trebate izvaditi izvadak s brojem katastarske čestice, dakle izvadak iz zemljišnih knjiga. Dat će vam ga bez problema, jer su te knjige javne, samo morate dati točan broj čestice i 20,00 kn biljega.

Ako imate presudu kojom je određeno uzdržavanje, kako vam je Svilena rekla, onda imate ovršnu ispravu, a ovrhe na temelju ovršne isprave se predaju na sud, a ne kod bilježnika. Kod bilježnika se predaju samo ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, dakle vaš odvjetnik nije u pravu. Tražite drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon Vašeg odgovora, nazvala sam jedan javnobilježnički ured. Oni su mi odgovorili da su doista oni sada nadležni za ovršne postupke, te da je snaga suda i njih jednaka - u ovršnom posstupku.

Medjutim, žalosno je što mi je rekao kasnije. Rekao mi je da oni baš i nisu jako verzirani kada se rad o ovrsi nad nekretninom, pa da se u tom slučaju obratim nekom drugom uredu.

E pa, ovdje više nitko ništa ne zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pravomoćnu i ovršnu presudu.

Vaše savjete proslijedila sam odvjetnici.

prihvatila je i rekla da će tako postupiti, time da se, ako se dobro sjećam, obratila nadležnom općinskom sudu gdje se nekretnina i nalazi sa nečim što se otprilike zove putem založnog prava ... Oprostite ali nisam zapamtila točno naziv tog postupka. I rekla mi je da je uputila zahtje da se stavi zabilježba na tu česticu, u gruntovnici op.s.

Nadam se da će sada sve ići nekim pravim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo Vam pišem iz iskustva dugogodišnjeg - sada samo čekam datum dražbe. Ovo sve što je napisano u odgovorima točno je. Pazite slijedeće da Vam se ne dogodi kao meni-sud nikako da izda i proslijedi rješenje u gruntovnicu da se stavi plomba i zabilježba ovrhe kako nekretninu nebi prodao. Morala sam otići kod predsjednika opć. suda i moliti da se ta plomba postavi i tek onda je riješeno !!!

Bez obzira na odvjetnikovu požurnicu...čakalo se i ništa....Ako Vi morate odvjetnici govoriti što treba učiniti - jadno - Mijenjajte odvjetnika pod hitno !! :-o

Ako je dugovanje veče pokušajte na plaći il pokretnini...SRETNO VAM !! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi je 6. odvjetnik do sada. Jedan od odvjetnika mi je, kada sam ga upitala što dužnik ima od toga da toliko dugo odugovlači sa plaćanjem /15 g./, on mi je odgovorio= Čuj, nikad se ne zna, u medjuvremenu možeš umrijeti, možeš se teško razboljeti ili odustati od svega ... Meni je pao mrak na oči. Nisam znala što reći, nego sam ga zamolila da mi vrati dokumente i da podmirim što sam dužna, na što se on uvrijedio i inzistirao da mu kažem kod kojeg ću sada odvjetnika otići ... Ja sam uzela dokumente i kulturno ga pozdravila. Eto, i to sam doživjela.

A što se tiče sporosti sada načetog ovršnog postupka, nadam se da neću morati tako dugo čekati. Obratiti ću se Ministarstvu obitelji da oni požure plombu ako je to moguće s obzirom na toliki protek vremena. Do sada sam imala dosta dobre rezultate na takvoj relaciji. Nadam se da ću i sada uspjeti na taj način. Hvala svim koji su bili ljubazni i uputili me.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite, ja sam odvjetniku potpisala punomoć, jer sam ja neuka stranka. Vrlo teško je imati odvjetnike i kontrolirati njihov rad putem npr. legalisa /sreća da i postoji/.

Drugo, rekla mi je odvjetnica da takve ovrhe idu brže preko j.b., nego preko suda. Navodno, da ću preko suda čekati sto godina, osobito na zadarskom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija