Jump to content

stupnjevana tužba - WHAT???????


anonimno

Preporučene objave

Materijalni suparničari se nalaze u istoj pravnoj zajednici ili im se prava i obveze temelje na istoj činjeničnoj i pravnoj osnovi. čl.196. st.1.t.1.

 

Formalnim suparničarima se zahtjevi i obveze iste vrste temelje na bitno istovrsnoj činjeničnoj osnovi i ako je stvarno i mjesno nadležan isti sud za svakog tuženika i za svaki zahtjev. čl.196.st.1.t.2.

 

Malo je teže za zapamtiti, a i za skužiti. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo potrudila sam se i pronašla i to...

Intervencijski učinak (efekt)- odnosi se na presudu obzirom na umješača.

Umješač ne može poricati pravnu ni činjeničnu ocjenu stvari iz presude pri reguliranju svojih odnosa sa strankom kojoj se pridružio.

Ali moguće je po čl.208 a

 

Sada ti podijeli sa nama čija su to "lijepa" pitanja? :horor:

Slobodno pitaj još pitanja, imam knjigu GPP, Triva-Belajec -Dika.

Da li netko zna ispituje ili Čuljat (ili Čuljak) GPP?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo o suparničarima sam čula na slušanju u travnju ove god., ispitivač je bio Milas ili tako nekako ako sam dobro zapamtila, ne znam baš ispitivače samo sam jednom slišala ispit.

Ovo o intervencijskom učinku iz neke skriptice koja nije baš nešto ali ima naznačene pojmove kao ovaj a nisu objašnjeni.

Mail mi ne radi pa ti ne mogu poslati a to sam i sama dobila mail-om još pred pola godine i to sam zamolila neku Suzanu ovdje na legalisu da mi proslijedi i ona mi to poslala. Jedino ako ćeš na adresu neku poštom.

 

Dali li je potrebno učiti iz te knjige GPP ili se može proć i po zakonu?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto učim po ZPP-u vjerujem kao

i većina, ali za neke pojmove pogledam knjigu (imam je još sa faksa).Izlazim u lipnju, pa sad ponavljam (iako mi se često učini da neke stvari vidim prvi put).

Čula sam da je jučer bio "crni dan" i da su 2 kandidata pala, a 2 vraćena. Ne znam detalje, ali ako nešto saznam obećavam podijeliti sa vama. Mada ne znam želite li čuti o takvim lošim danima.

 

:thumbsdown:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljsko sam samo jednom na brzinu pročitala zakon za nekih 4-5 sati i dosta je pamtljivo tako da ga imam namjeru još jednom pročitati i to je to.

Imam dojam da mi je nekako najteže pamtiti upravu. Nju sam pročitala samo 2 puta i nemam pojma.

Ja se isto nadam kraju roka. Da li znaš je li lista polaganja dostupna prije 1.6.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam za listu, ali mi se čini da je za ožujak ili travanj bila objavljena na stranicama Ministarstva prije 1., zato već zadnjih par dana idem svaki dan pogledati da slučajno nije objavljena, mada je mala vjerojatnost. Usput rečeno danas nije objavljena.

Da li se može zvati i pitati ne znam.

 

Može li se komisija saznati prije pismenog?

Već me sad drma trema, što će tek tamo biti.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj problem je šta sam stvarno paničar i to mi naravno uništava koncentraciju. Na faksu me je jedan prof. toliko izmrcvario pa od tada imam strah od takvih autoriteta, pogotovo ako se oni svjesno tako nameću.

Ipak se nadam da ću se nekako uspjeti srediti na taj dan... Uf! :roll:

Jesi li iz Zg? Možda se može na licu mjesta pitati ranije za listu.

Koliko znam komisiju se može doznati na pismenom.

Da li Crnić ispituje?

Ne znam je li ona lista ispitivača na pravosuđu mjerodavna.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mel, lista je objavljena ako već nisi vidjela, koma bačena sam u srpanj, mislim i nije loše zbog učenja ali kako ću to na poslu urediti nemam pojam jedva sam ovo do sad iskemijala, a ako idem radit blado rečeno nije dobro.

Sorry, valjda su ovo prvi utisci, jesi ti zadovoljna?

 

I daj mi još napomeni nešto o nepunom radnom vremenu, skraćeno mi je jasno ali u zakonu o nepunom radnom vremenu skoro niš, a vidim da pitaju razliku.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepuno radno vrijeme proizlazi iz gospodarskih potreba poslodavca, a skraćeno rad. vr. je u funkciji zaštite radnika.

Nadam se da je dovoljno jasno.

Dobro je naučiti i čl.31. st.2.

Btw, ja nisam mel. Ona je samo pitala za stupnjevitu tužbu, a mi smo nastavile tu pisati o svemu pomalo.

Ja sam na kraju mjeseca i to mi odgovara.

Ako imaš još pitanja javi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo me, ono s mel ćemo pripisati predispitnoj smuši.

 

Ja opet s pitanjima, dali znaš odgovore na ona pitanja o zajedničkoj hipoteci i nadhipoteci?

 

I još nešto, počela sam ponavljati pa mi se čini da je to nemoguće u jednom trenutku sve držati u glavi, super naučim hodam po kući i ponavljam a za deset dana ??? Da li i tebe to muči ili prema konačnici to ipak sjedne sve na svoje mjesto?

Hvala

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj put malo teže s pitanjima.

Nadhipoteka je moguća kad založni vjerovnik daje u zalog svoju hipoteku kojom je osigurana njegova tražbina prema založnom dužniku.

Što se tiče zajedničke hipoteke- ne znam to. Vidim da to pita Josipović, ali...

Ona je navodno stručnjak za zk i voli pitati puno o tome. Ja sam učila samo po Klariću pa ne znam kako da sad uzmem zakon i proširujem jer mi to sada samo stvara zbrku.

Kad ponavljam i neposredno poslije imam dojam da znam, ali doista se pitam kako će to biti na ispitu kad prođe 10 dana i više. Nemoguće je sve ponoviti dan prije ispita.

U sub. je komisija bilia Garačić-Josipović-Jug-Buljan-Milas i bilo je dobro, ali rekli su im komisiju u četvrtak. Ja sam dobila informaciju da više ne govore komisiju na pismenom, pa sada ne znam što da mislim. Bilo bi dobro saznati makar zbog neke psihičke pripreme.

Kad ti izlaziš, početkom 7. ilil sredinom mj. ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam, to sam vidjela u zakonu kod odredbi o branitelju, ali se samo spominje tko može biti branitelj pred vijećem od 7, nigdje drugdje nisam naišla na to, a nemem knjigu, i nisam još ponovila izvanred. pravne ljekove. Ipak pogledaj i čl.329. - 3 suca i 4 porotnika ???

 

 

Što se javlja i to pitanje?

Inače KPP mi je koma, nekad pitaju 2 pitanja nekad 10 a baš mi je naporan za zapamtiti.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja planiram na kraju po pitanjima i blic pogledati neke stvari koje su mi bile nezgodne za pamtiti, mada vjerujem da se zadnjih dana ne može više ništa naučiti obzirom na psihozu koja već sada vlada.

Obzirom da su ispitivači prilično ok nadam se da znaju pitanjem potaknuti nekad učeno, bar se nadam. Kad ovako gledam pitanja čine mi se strašno.

A presude da ne spominjem u životu nisam je napisala.

A opet se nadam ako je igdje na svijetu pravde uz ovoliki trud pa valjda neće bit problema.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam s org. pravosuđa i ustavom započela učiti pa sam tad još nadobudno prošla cijeli zakon, ali sad u ponavljanju sam to znatno suzila na dobne skupine, sankcije, suce za mladež i ono malo o postupku. Mislim da je dovoljno po pitanjima jer uglavnom se pita nešto općenito.

 

Ovo me sa optužnicom i optužnim prijedlogom bunilo, jer negdje pročitah "optužni prijedlog oštećenika kao tužitelja" pa ne znam javljali se opt. prijedlog u redovnom postupku, a vidjela sam pitanje - Optužnica i opt. prijedlog.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da VSRH ima oko 40 - 50 sudaca, i da ih se imenuje isto kao i ostale suce, samo predsjednika imenuje Sabor, na prijedlog Predsjednika RH.

 

Kad me uhvati trema mislim kako ništa nije važnije od zdravlja, kako se svaka situacija dade riješiti i kako mi se ništa strašno ne može dogoditi i ako padnem, život ide dalje. I kad dođe dan D nemaš više što poduzeti nego se probati skoncentrirati samo na ono što si naučila i na pitanja. Vidjet ćeš da će sve dobro proći, a svakako to mi javi da me malo digne. Ovo pali kad se stvarno u to ufuram, za dan D ćemo vidjeti.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Platni nalog po svojoj pravnoj prirodi je rješenje. Nadležnost se dijeli na apsolutnu (jurisdikcija- sud/upravno tijelo/strano tijelo ili sud itd.) i relativnu (stvarna i mjesna nadležnost). Dalje se mjesna dijeli na opću i posebnu, a posebna može biti isključiva (npr.nekretnine, vojne jedinice...), izberiva (npr. za suparničare, bračne drugove...) i pomoćna (npr. kod općemjesne prebivalište-boravište). Dan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prokazni popis imovine- kad ovrha radi naplate novčane tražbine ostane bez uspjeha jer se nije našao predmet na kojem bi se provela ovrha ( ne može se namiriti ovrhvoditelj) na prijedlog ovrhovoditelja sud poziva ovšenika da podnese prokazni popis imovine. Sadrži podatke o cjelokupnoj imovini ovršenika-nekretnine, primanja plaća/mirovina, po štednim računima i sl. Potpisuje se na ročištu. Za netočno dane podatke - odgovara kao za davanje lažnog iskaza.

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lauc iz Osijeka pita malo neuobičajena pitanja, ali logična su i on pomaže tako da je meni bio korektan. Npr. apstraktna kontrola ustavnosti i zakonitosti, materijalno i formalno načelo ustavnosti, nač. supsidijariteta i proporcionalnosti kod lok. samouprave, preambula, predstavnički mandat. On pita i konvencije i protokole, ali samo osnovno, par rečenica. Ovrhu moju grupu Vičić nije pitao, ali drugu je, samo ne znam što,mada on pita prokaznu izjavu i prokazni popis imovine, ostavinski nije pitao, ali je post. pred trg. sudom, male vrijednosti...

Pitao je reviziju i ponavljanje postupka- tu mu je bitan razlog- neuredna dostava, pa stranci nije omogućeno da raspravlja i rokove. Ne treba nabrajati sve razloge. U kaznenom, Zadnik je pitao nabrojati izv.p.l. i reći nešto o izv. ublažavanju kazne, on pita i zah. za izav. preispit. pravomo. presude. Sve u svemu bilo je ok.

Javi kako je prošlo!!! Sretno!!! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija