Jump to content

Ovršni postupak


petrava

Preporučene objave

Stvaaarno trebam pomoć. U poduzeću za koje radim do sada se dužnici nisu posebno ganjali. Od nedavno radimo ovrhe (ja ih radim). Zapravo nemam koga što pitati jer nitko o njima ništa ne zna. Prijedlog postaje pravomoćan, šalje se u banku.. što ako nema love? Kamo onda? Koga tražiti za adrese kad se ne može uručiti? Zna netko od koga tražiti info gdje je dužnik zaposlen? Što ako nije zaposlen?

Zahvaljujem :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa vi bi da vam prepričamo cijeli Ovršni zakon. Ali, evo ukratko odgovorit ću na vaša pitanja.

Dakle, na temelju vjerodostojne isprave ishodite pravomoćno i ovršno rješenje kod j.b. Zatim ga šaljete u banku na provedbu. Kad dobijete obavijest od banke da se ne može provesti, treba napraviti prijedlog za promjenu predmeta ovrhe, npr. na pokretninama ili nekretninama.

U banku šaljete ako je dužnik pravna osoba pa ima žiroračun.

Za fizičke osobe možete se raspitati u HZMO-u za podatke o tome gdje je ista zaposlena. Za ovo morate dostaviti i račun (ili drugu ispravu) na kojoj se temelji vaša tražbina kao i JMBG ili datum rodjenja te osobe. Ako ima plaću, može se odrediti ovrha do 1/3 plaće, a uz koji prijedlog morate priložiti i dopis od HZMO-a.

Možete i na pokretnine staviti ovrhu općenito, ali onda morate provedbu na sudu provesti. Može i na nekretnine. Podatke možete tražiti i od MUP-a o vlasništvu nad motornim vozilima (uz ispravu i 40,00 kn biljega). Za nekretnine vam treba izvadak iz zemljišnih knjiga (za prijedlog, a podatke u katastru možete saznati).

Ne znam sad ovako napamet pričati, moglo bi se tu svašta napisati. Ja vam najtoplije preporučam da si nabavite Ovršni zakon ako već to morate sami raditi pa proučavajte od slučaja do slučaja.

Ako što nije jasno, pitajte tu.

Nadam se da sam barem malo pomogla!

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U onu banju kod koje će ti javiti hzmo ili hzzo da prima mirovinu odnosno da je zaposlen. Lijepo to Svilena zvuči, potpuno pravnički ispravno, ali ako je plaća opterećena 1/3 već možete mu staviti soli na rep ako je ovršenik prenio svu pokretninu i nekretnine na nekog jer je teško dokazat na sudu fiktivne pravne poslove. o.a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom ovrhu možes u ovršnom prijedlogu tražiti na svemu, nema redoslijeda. pokr., nekr,. plaća, mirovina itd.

Ovisi o tebi, korak jedan navesti vjerodostojnu i ovršnu ispravu za koju ti treba klauzula ovršnosti i korak 2 napisati rješenje o ovrsi koje želiš da sud dozvoli.

1. temeljem te i te isprave dozvoljava se ovrha na tom i tom plus troškovi i kamata

2. ovršni je sud kod kojeg podnsoiš

3. zalozno prava

4.zabrana raspolaganja do namirenja

5. gdje da izvrsi transakciju novca-sva mudrost

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče JMBG, napisala sam da uz dopis HZMO-u, morate napisati ili JMBG ili datum rodjenja... Kako ćete ga saznati, to je vaša stvar. Bez jednog ili drugog vam podatke neće dati. Podaci se odnose na to gdje ovršenik radi, dakle, ukoliko se stavlja ovrha na plaći, onda se rješenje o ovrsi šalje poslodavcu koji usteže 1/3 plaće istom. Da, istina je da plaće vrlo često budu opterećene kreditima pa ukoliko imate saznanja da mu je plaća opterećana, bolje probajte na nešto drugo staviti ovrhu.

Dalje, u koju banku? Pri pisanju prijedloga za ovrhu, ako idete na žiroračun ovršenika, dakle, tu su u pitanju pravne osobe, broj žiroračuna možete saznati u FINI, na isti način kao sve drugo, dakle uz dopis, ispravu na kojoj se temelji tražbina i uplatu 19,23 kn. FINA vam dostavi brojeve žiroračuna, ali vi u prijedlogu pišete samo glavni, jer mora biti glavni, dakle onaj koji je ovršenik odredio za redovno poslovanje, a uz to navesti rečenicu da se provede i na drugim žiroračunima ovršenika kod te i drugih banaka, kako kunskim tako i deviznim.

Dakle, različito je za fizičke i pravne osobe. Kod fizičkih šaljete poslodavcu, u ovrsi ste obvezni samo navesti naziv poslodavca (to vidite u dopisu od HZMO-a), a kod pravne osobe u banku gdje ona ima glavni žiroračun (prema dopisu iz FINE).

Da, probatio-diabolica ima pravo, kad se ufuraš...

Drago mi je da vas se toliko uključilo u ovu temu, koja je doduše općenita, ali mi se čini da ćemo imati dovoljno odgovora za sve pa ih upućivati na ovaj post da pogledaju ako nešto nije jasno!

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovršna isprava je pravom. presuda u kaznenom postupku, odnosno dosuđeni imovinskopravni zahtijev u novčanom iznosu za štetu počinjenu od dva okrivljenika.(fizičke osobe). Novčani iznos (djeljiva obveza) nije podjeljen na okrivljenike (djelove).

Okrivljenici (ovšenici) imaju prebivalište na području različitih sudova.

Pitanja: -

- jedan ovršni prijedlog za oba ovršenika jednom sudu kao u nadlažnosti za supraničare poglavito zato što se na području jednog suda nalazi nekretnina i prebivalište jednog ovršenika ili dva ovršna prijedloga posebno za svakog ovršenika prema mjestu prebivališta (ovrha na plaći) i prebivališta i nekretnine (ovrha na nekretnini).

- ako je jedan ovršni prijedlog, da li se u istom prijedlogu mogu za ovršenike mogu biti različiti predmeti ovrhe za svakog ovšenika posebno i veoma bitno da li u ovršnom prijedlogu ih označiti kao solidarne dužnike za ispunjenje cijele obveze ili obvezu podijeliti na jednake dijelove (ovršenike) budući da se radi o novčanoj obvezi koja je djeljiva obveza i isključuje solidarnost.(sudska praksa)

 

- ako dva ovršna prijedloga da li se prema svakom ovršeniku može tražiti naplatu cijelog iznosa.

Oko ovih pitanja postojie dvojbe i kod sudaca i odvjetnika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oni su solidarni dužnici jer su počinili štetu kaznenim djelom očito s namjerom.

 

dakle ne mora u kaznenoj presudi pisati koliko koji dio plaća.

svaki ovrsenik je njegov sud po mjesnoj nadleznosti.

radi se o iskljucivim nadleznostima pa ako sud vidi da za nesto nije nadlezan ce se oglasiti nenadleznim i ustupiti nadleznom sudu.

vama je bitno da se namirite do ukupnog iznosa i morate obavjestavati druge sudove koji isto vode ovrhu koliko ste se od koga namirili i koliki je ostatak duga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija