Jump to content

Prijepis stana


Bojan1983

Preporučene objave

Ovu temu stvarno nisam znao gdje da smjestim jer se ne razumijem dovoljno u sva ta prava... Ne znam da li je to obiteljsko, nasljedno ili neko trece ali odlucio sam ovdje postat pa ako postoji potreba premjestite ga kamo spada....

 

Radi se o prijepisu stana.

Moj djed je odlucio da prepise svoj stan na mene, jer ne zeli da padne u "krive ruke".

Uglavnom, dosao je u godine kad se zeli osigurat da ce sva njegova imovina dospjeti onome kome on odredi.

 

Inace, ima 2 kceri, ali s obzirom da su obje stambeno zbrinute zeli ih zaobici.

 

E sad, zanima me kakva je procedura, odnosno koji je najbrzi i najjeftiniji i najjednostavniji nacin da njegov stan postane moj.

 

(bacio sam pogled na forum i vidio sam da se spominje "nuzni dio" kod nasljedstva, ne znam dal to ima veze s ovim... smrdi na komplikaciju... ako je, zasto i ima li ih jos?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je djed upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik, najbrže i najbezbolnije bi bilo to riješiti darovnim ugovorom kojim djed Vama daruje stan. Za valjanost prijenoisa vlasništva u zemljišnim knjigama potrebno je da djed ovjeri svoj potpis u javnog bilježnika.

 

Ako djed nije upisan u z. knjigama svejedno Vam može darovati stan, pa će Vam to biti podloga da tužbom na utvrđenje vlasništva protiv upisanih zem.knjižnih vlasnika tražite upis na Vaše ime. Naravno, bit će potrebno dokazati kako je Vaš djed stekao taj stan.

 

Ukoliko želite izbjeći nužni dio nasljednika, trebali bi sklopiti sa djedom ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, za što je propisana forma u obliku ovjere pred sucem ili solemnizacije (potvrde) ugovora pred Javnim bilježnikom, no naravno, tada imate obvezu uzdržavanja djeda do kraja života!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor se naplaćuje po vrijednosti predmeta ugovora, znači što skuplji stan to veća odvjetnička tarifa, ali znam da su odvjetnici malo uviđavniji kad se radi o ug. o darovanju.

Npr za stan vrijedan cca 100.000 Eura je sastav ugovora po tarifi cca 9.000,oo kuna, no nitko ti neće toliko zatažiti za sastav ugovora, po mojim iskustvima računaj negdje na polovicu tog iznosa.

Trošak bilježnika je samo u ovjeri potpisa i 3-4 ovjerene preslike ugovora, sve skupa cca stotinjak kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija