Jump to content

evo napokon rješanja o mirovini, ali i mnogo pitanja


beni

Preporučene objave

Dakle, žalio se na mišljenje vještaka u prvom stupnju koji je zaključio da ne postoji invalidnost, viši vještak i revizija ministarstva branitelja potvrdili mišljenje višeg.

Dobio riješenje 30 rat, 70 ostalo ali pazite sad pod ostalo: kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis. Gle čuda a sve je ovo povezano sa PTSP koji mi je priznat u u 30% rat.

Pa sad nisam pametan da li da se žalim na Ustavni sud ili da čekam obračun pa da se onda žailim na omjer.

tko bi mi mogao dati pravni savjet?

I još par pitanja: koliko i m treba za obračun, što im znači kontrola u 2008?

I kojim putem promjeniti omjer u korist rat da to bude objektivno kako i jeste istina.

Naravno zahvalan sam i na ovom jer sam počeo sa 0 ali smatram da bi bilo fer više pripisati ratu.

I još detalj kolika bi od oka bila mirovina ratni dio + civilni

narednik, zapovjednik desetine, dragovoljac 1991, hrvi 30%, profesionalna radim zadnih 7 godina stalno a od 1994 do tad povremeno?

 

tko može nek pomogne hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2800-2900 kuna. Nastavi sa liječenjem i kontrolama, pokušaj odležati bolnicu ili dnevnu bolnicu te opet za 7 mjeseci putem svog liječnika opće prakse zatraži obnovu postupka-vještačenja (pogoršanje bolesti) ako budeš ishodio medicinsku dokumentaciju s kojom to možeš potvrditi.

;-)

 

Kontrola 2008. znači da ćeš opet biti pozvan na vještačenje da se vidi dali se liječiš i dalje ili si možda ozdravio pa da te "sasjeku" ili čak smanje mirovinu ako ne nastaviš sa liječenjem. Tada je svašta moguće, ali nemaš razloga za strah, samo nastavi na redovne kontrole tamo gdje se liječiš.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš se žaliti, ali šanse su male. Žalba se vrti u istim onim krugovima koji su dali i prvo rješenje i teško da će oni sami sebe ispravljati (kako je ono rekao Zelena beretka: vrana vrani ne kopa oči). Ustavni sud? E tu ćeš se načekati, a oni će u najboljem slučaju da presude u tvoju korist (nakon 2-3 godine), što ne znači da ćeš automatski dobiti veći omjer rat-mir ili opću nesposobnost, već se mora opet ići na vještačenje odnosno procjenu radne sposobnosti pa kako bude-bude, a ne vjerujem da će bitno promijeniti stav u tvoju korist, pogotovo kada vide da si pokušao i sa Upravnim sudom.

 

Tvoja je odluka kako ćeš dalje, ali ja bih (da sam na tvom mjestu) postupio onako kako sam napisao u svom prethodnom postu, a ti se još raspitaj i sam odluči.

 

Sretno .

 

 

I poštenog čovjeka možete potkupiti,

samo morate pošteno i platiti.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

beni je napisao:

dobro ali je li moguće promjeniti omjer, da le se žaliti odmah sad pa sve na ustavni ili ima način da to napravim za par mjeseci što kaže zakon?

Kada se god javljam na ove teme oko omjera i dijagnoza nastojim ne ulaziti u ono što spada u medicinsku struku pa ću i sada samo načelno navesti neke jasne i logične zaključke, jer se u ovakvim slučajevima neke stvari često brkaju oko upravnog spora i postupka zbog pogoršanja.

Ako pođemo od onoga što ste naveli, odnosno da Vam je utvrđen 30% ratni uzrok oboljenja (PTSP) i 70% izvan toga uzroka (gastritis, kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis), u Vašem slučaju omjer je lakše i sigurnije promijeniti tužbom Upravnom sudu (žalba Ustavnom sudu je vjerovatno lapsus), koji postupak je dug ali za Vas prilično izvjestan, nego u postupku pogoršanja koji je doduše brži i u nekim slučajevima povoljniji, ali ne i u Vašem.

Evo i zašto.

Ukoliko je utvrđeno da oboljenja gastritis, kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis nisu uzrokovani ratom i ukoliko navedenu tvrdnju niste napali tužbom, nemate mogućnost da Vam se u postupku utvrđivanja novog omjera invalidnosti zbog pogoršanja navedene bolesti uzmu u obzir, odnosno da se u tom postupku odjednom promijeni stav liječnika pa da oni tada utvrde da su ta oboljenja sada, po novoj ocjeni, ipak posljedice rata (drugim riječima, da su prije pogriješili oko uzroka invalidnsoti).

Ukoliko niste izjavili tužbu, smatra se da ste prihvatili ocjenu višeg vještaka o omjeru, ali i o uzrocima invalidnosti. Da pojednostavim, Trajna promjena osobnosti se javlja nakon dugotrajnog kronificiranog PTSP-a te je prema tome sasvim jasna veza sa osnovnim oboljenjem PTSP-om (evo, opet medicina, ali ovdje drugačije ne može). Međutim, ukoliko vještak, kao u Vašem slučaju, ocjeni da je Trajna promjena osobnosti posljedica nečeg drugog, a ne rata, odnosno da NIJE povezana sa oboljenjem koje je priznato kao ratno (PTSP), a Vi se s tim složite (s tom ste se ocjenom vještaka složili ukoliko ne izjavite tužbu), ne možete u naknadnom postupku zbog pogoršanja tražiti da Vam se navedeno oboljenje uzme u obzir kao ratom uzrokovano. Naime, u postupku pogoršanja može se mijenjati omjer, ali ne i uzroci invalidnosti. Npr.: u postupku pogoršanja vještaci mogu utvrditi da se promijenio omjer invalidnosti jer Vam se pogoršalo zdr. stanje zbog oboljenja PTSP-a pa će vještak ocjeniti, primjerice, da je omjer sada 40% ratni (PTSP) i 60% civilni uzrok (gastritis, kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis). Kao što vidite, uzroci su ostali isti, samo se promjenio omjer.

Da bi se navedeni uzroci mogli mijenjati nakon što drugostupanjsko rješenje postane konačno & pravomoćno, potrebno je iskoristiti izvanredni pravni lijek, recimo obnovu postupka, koji postupak je u ovom slučaju vrlo neizvjestan jer bi uz prijedlog trebalo priložiti dokaz iz kojeg bi trebalo biti moguće utvrditi vezu između (u naše primjeru) Trajne promjene osobnosti i sudjelovanja u ratu, a koja veza nije utvrđena u prijašnjem postupku.

Zbog svega navedenoga, ukoliko želite promijeniti omjer i uzroke invalidonsti, odnosno ukoliko smatrate da su i ostala oboljenja (sva ili neka od njih) posljedica Vašeg sudjelovanja u DR, trebate drugostupanjsko rješenje napasti tužbom.

S druge strane, od kolega ste već upoznati o dužini trajanja upravno spora (oko 3 godine), ali i o velikim izgledima da Upravni sud uvaži Vašu tužbu i predmet vrati drugostupanjskom tijelu na ponovnu ocjenu (što, opet, traje barem 2-3 mjeseca).

Evo, pokušao sam Vam izložiti argumente za i protiv tužbe, odnosno postupka utvrđivanja novog % zbog pogoršanja, a odluka je na Vama.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na opširnom savjetu, ako sam dobro razumio višiu vještak nije povezao ostale bolesti s PTSp-om.

to me čudi jer je iz mnogih medic. istraživanja jasno da su ove ostale bolesti u vezi sa ptsp-om odnosno da se radi o PTSP-u sa komorbiditetom.

tko to može dokazati, da le je dovoljno da moj psihijatar to jasno navede u nalazu ili to određuje netko drugi i tko?

usput pravnik u hzmo mi je savjertovao da sačekam obračun mirovine pa da se onda žalim na omjer, kako to ??

i još nešto mi je važno da li cijeli predmet onda stoji ako idem na ustavni ili se ipak prima mirovina po sadašnjoj procjeni???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

beni je napisao:

hvala na opširnom savjetu, ako sam dobro razumio višiu vještak nije povezao ostale bolesti s PTSp-om.

to me čudi jer je iz mnogih medic. istraživanja jasno da su ove ostale bolesti u vezi sa ptsp-om odnosno da se radi o PTSP-u sa komorbiditetom.

tko to može dokazati, da le je dovoljno da moj psihijatar to jasno navede u nalazu ili to određuje netko drugi i tko?

usput pravnik u hzmo mi je savjertovao da sačekam obračun mirovine pa da se onda žalim na omjer, kako to ??

i još nešto mi je važno da li cijeli predmet onda stoji ako idem na ustavni ili se ipak prima mirovina po sadašnjoj procjeni???

U svom ste pitanju sami napisali:

"Dobio riješenje 30 rat, 70 ostalo ali pazite sad pod ostalo: kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis. Gle čuda a sve je ovo povezano sa PTSP koji mi je priznat u u 30% rat."

Znači, sukladno onome što ste naveli, od 100% invalidnosti 30% je u Vašem slučaju uzrokovano sudjelovanjem u DR i to se, kako ste naveli, odnosi na oboljenje PTSP. Ostala oboljenja (kompulzivno ponašanje, promjena osobnosti i gastritis) koja čine 70% od vaše ukupne invalidnosti, po ocjeni vještaka, nastala su izvan okolnosti sudjelovanja u DR.

Da li su vještaci u pravu ili nisu, odnosno da li su donijeli zakonit i pravilan nalaz mišljenje, ovisi o nalazima koja imate u spisu, a koje mi ne možemo vidjeti. Ako Vam u tim nalazima stoji da su one bolesti koje je vještak svrstao u onih 70% posljedica sudjelovanja u DR, imate velike izglede da Upravni sud donese presudu u Vašu korist, odnosno da predmet vrati na ponovni postupak uz napomenu drugostupanjskom tijelu da postupe sukladno pravnom shvaćanju Upravnog suda.

Opet ću Vam ponoviti da se u ovoj fazi postupka ne možete obraćati Ustavnom sudu. Ako je onako kako ste naveli, odnosno da je doneseno drugostupanjsko rješenje, jedino što možete je da u zakonskom roku protiv njega izjavite tužbu Upravnom sudu. Uostalom, tako bi Vam trebalo pisati u uputi o pravnom lijeku.

Ako pokrenete upravni spor kod Upravnog suda isplaćivat će Vam se iznos mirovine koji Vam je drugostupanjskim rješenjm određen i to do onog dana do kada Vam je priznato pravo inv. mirovinu, ukoliko je ista određena privremeno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ubi me ovaj zoloft, znači upravni ne ustavni sud.

koliko to traje kod njega i nije mi nikako jasno TKO može napisati je li mi ostalo u povezanosti s DR ili nije. pa lista invalidnosti jasno spominje promjenu osobnosti kao razlog za invalidnost, gastritis je povezan sa stresom, jer mi lijekovi ne pomažu, kompulzivno se javlja sa depresijom koja je povezana s ptsp-om i tako u krug.

zar se to mora crtati nekome. odeš sa 19 zdrav i vratiš se iz rata 30% bolestan, a gdje sam pokupio 70%, u vožnji do baze???

idem spat dok me nije ulovila nervoza, hvala na trudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

beni je napisao:

ubi me ovaj zoloft, znači upravni ne ustavni sud.

koliko to traje kod njega i nije mi nikako jasno TKO može napisati je li mi ostalo u povezanosti s DR ili nije. pa lista invalidnosti jasno spominje promjenu osobnosti kao razlog za invalidnost, gastritis je povezan sa stresom, jer mi lijekovi ne pomažu, kompulzivno se javlja sa depresijom koja je povezana s ptsp-om i tako u krug.

zar se to mora crtati nekome. odeš sa 19 zdrav i vratiš se iz rata 30% bolestan, a gdje sam pokupio 70%, u vožnji do baze???

idem spat dok me nije ulovila nervoza, hvala na trudu

Kod Upravnog suda to traje od tri do pet godina (iz iskustva nekoliko kolega) , kada i presudi vama u korist neće on ništa konkretno riješiti već samo poništiti rješenje kojim je žalba odbijena, dati svoje shvaćanje i primjedbe te naputak kkao ispraviti nezakonitost poništenog rješenja. Tko će kome crtati, vi odnnosno vaš liječnik jer stav je HZMO (a i Upravnog suda) da vi trebate dokazivati nešto a HZMO je svoje rekao. Crtanje ide u stilu: liječnik opće prakse izda uputnicu i lijepo napiše: molim nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti i je li bolest posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu?!. Kod specijaliste i ne bi trebalo biti problema da on napiše svoje mišljenje, to mišljenje priložiti žalbi ili tužbi, zavisno što već podnosite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

okrećem cijelo jutro brojeve i svi mi kažu isto tražiti povećanej omjera jedino kroz povećanje statusa hrvi, a to više nije moguće jer se ove bolesti koje su se iskristalizirale promjena osobnosti , gastritis... nisu prijavile do 31.12.2005. pa se sad slikaj

ili to ili sve na upravni sud pa čekati 3 godine i ne znati kako će se završiti.

e pa sad nisam pametan jer da jesam ne bih bio invalid.

može li iko iz svog iskustva reći što dalje pomiriti se sa ovih 30% rat, ili napraviti nešto a naravno nitko mi ne (želi) zna reći kako.

kojeg pravnika da pitam u hvidri moram biti član a drugi se naš nesnalaze????

pomagajte jer sam pred slomom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti ti je morskywuk sve rekao.....

 

Ali evo sažetak:

 

1. Možeš se žaliti (tužiti) na omjer, ako ti nije prošao rok. Obrazloži sve, potkrijepi nalazima i šta bude, bude.... Vjerojatnije je da neće biti ništa novo, ali ako ne probaš samo ćeš se gristi kasnije...

 

2. Tumačenje da se ne žališ sada nego kad dobiješ izračun ne pije vodu jer izračun je samo izračun, a sve elemente izračuna dobijaš u drugostupanjskom rješenju - a ako ti prođe rok žalbe znači da si se složio s rješenjem - propalo.

 

3. Neovisno o žalbi (tužbi) nastavi ići kod liječnika, prikupljaj dokumentaciju i ukoliko nastupi pogoršanje stanja za one bolesti za koje si dobio HRVI, možeš tražiti izlazak na liječničko povjerenstvo temeljem pogoršanja stanja. Ukoliko tada liječničko povjerenstvo poveća invalidnost, tada ti u HZMO moraju promijeniti i omjer rat/mir. A kod liječnika ionako moraš ići jer si dobio kontrolni pregled - s tim se nemoj šaliti, kontinuitet je najbitniji...

 

Moraš, nažalost, sam odlučiti što ti je činiti, nitko ne može preuzeti tu odgovornost, samo kako god da odlučiš, pazi na rokove žalbe i ono famozno "žalba odgađa / ne odgađa izvršenje" što stoji u svakom rješenju da ne bi ispushio na kraju...

 

Sretno! :-D

 

E, da, a za obračun - ovisi koliko drugog posla imaju: prevođenje, zaostatci, itd... Ja sam u Osijeku prošle godine čekao oko četiri mjeseca, a sada vjerujem da je i duže...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino mi nije jasno da le primam mirovinu za ovo što su izračunali ili sve stoji dok se ne riješi na upravnom sudu.

i što im znači kontraindikacije, konentracija...

dal ne smijem raditi takve poslove i šalju li koga na rehabilitaciju?

 

da li se kome promjenio omjer hrvi na 2 stupnju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija