Jump to content

razgovor za posao na sudu


zderonja

Preporučene objave

Bok1 Nemam ti nikakav pametan savjet, ali sam u istoj dilemi kao i ti. Naime, mene su pozvali za tjedan dana na razgovor u sudu i u državno odvjetništvo, naravno za sudačkog vježbenika. Tako da me malo hvata trema, jer šta reći, kako to izgleda i slično. Uh, sretno ti, ako šta pametnog saznaš javi. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi moji,

 

Nemam vam ni ja pojma kako to zapravo izgleda, taj "razgovor za posao na sudu", iako se nadam da cu u doglednoj buducnosti moci govoriti iz vlastitog iskustva. Za sada jedino mogu prenijeti ono sta sam cula od drugih, tj. svojih kolega koji su prosli taj tzv. razgovor.

 

Tu se ne radi ni o kakvom razgovoru kakav su ranije obavljali predsjednici sudova s kandidatima i sukladno rezultatima tog razgovora izvrsili odabir medju kandidatima. Ma kakvi. Sad je sve potpuno novo, za nas teze i puno nepovoljnije. Kod prijma u drz. sluzbu (pa tako i na sud, naravno) i to bez obzira natjecete li se za posao zapisnicarke ili sudskog savjetnika, prolazite obavezno testiranje koje (barem meni) pomalo nalikuje pravosudnom ispitu...

 

Toplo se nadam da nista vise ne moze biti tako strasno kao pravosudni, ali npr. zasto nas se opet testira iz poznavanja Ustava i organizacije pravosudja, gradjanskog materijalnog i postupovnog prava (ako ides na gradj. odjel) odnosno kaznenog materijalnog i procesnog?

 

Uglavnom, taj test sastoji se od tri dijela (a polaze se pred komisijom sastavljenom od tri clana - jedan sa suda - obicno predsjednik suda, jedan iz ureda za drz. upravu pri zupaniji i jedan iz ministarstva):

 

1. strucni dio ispita - Ustav, kazn. odn. gradj. pravo (za pozitivno misljenje potrebno je rijesiti barem pedeset posto tocno - to je prag) :horor:

 

2. psiho-test (za koji kazu da uopce nije lagan ni jednostavan - to se ispunjava pri zavodu za zaposljavanje)

 

3. razgovor s komisijom koji je prilicno neformalan i za vrijeme kojeg te pitaju da im ukratko prepicas svoj zivotopis, zasto se kandidiras upravo za to radno mjesto i sl.

 

Nakon sto sam sve ovo napisala, pitam se samo jesam li fulala temu :-? , govorite li vi cure moje o poslu sudskog vjezbenika ili o necem drugom? Ovo sta sam ja napisala odnosi se na sud. savjetnike...Sorry ako sam pisala o necem sta vas ne zanima, ali ako nista, dobro ce doci nekom drugom tko je vec ostavio vjezbenicki i pravosudni iza sebe...Pozdrav svima i samo hrabro!!!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-x:-x:-x nemoj nas strasiti!! ti pises za sud. savjetnika, a mi pisemo o vjezbenicima!!!

za sud sam dobila preporuceno pismo sa povratnicom, a za odo su me jucer telefonski zvali!!!

za sud sam saznala da su na razgovoru za posao uglavnom opcenita pitanja o tebi, najdrazim predmetima na faxu, sto bi volio u zivotu raditi...!

za odo moramo spremiti z. o drž. odvjetništvu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ej! i ja bila danas na razgovoru na sudu u sesvetama.

Kada sam se veacala kuci nazvali me iz zagreba, a sad nemampojima da li općinsko ili županijsko DO, i pozvali na razgovor 2.7. pa molim ako netko ide taj dan da mi pomogne...da li županijko ili općinsko...ida, temaje zakon o državnom odvjetništvu!!

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, ja bila na razgovoru za mjesto sudačkog vježbenika pa želim podijeliti s vama kako je prošao taj "razgovor". Dakle, to je je bilo tragikomično. Razgovor je bio s predsjednicom izvanparničnog odjela i trajao je oko 2 minute. Pitanja su bila zašto želim raditi na sudu, da li i gdje radim, da li volonontiram na sudu i to je to. Nakon toga je rekla da ima 140 kandidata i da odlučuje Ministarstvo pravosuđa. Ja sam jako razočarana jer je to bilo jako neprofesionalno. U 2 minute nitko ne može steći dojam o pojedinom kandidatu. A treba se poslati mišljenje Ministarstvu pravosuđa. Iskreno me zanima šta će na kraju ispasti i tko će biti primljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2-3 min. sa svakim kandidatom ti je 280 do 420 min + pola min između svakog kandidata 70 min. To ti ispada oko 8 sati razgovora - cijeli radni rad. U životopisu si napisala ostalo. Što si mislila da će te izabrati na ljepe oči, lice ili umjetnički dojam. Već su očito favoriti poznati i prije razgovora koji je pro forme da se netko poslje ne bi žalio da nije pozvan na razgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zoki2 je napisao:

2-3 min. sa svakim kandidatom ti je 280 do 420 min + pola min između svakog kandidata 70 min. To ti ispada oko 8 sati razgovora - cijeli radni rad. U životopisu si napisala ostalo. Što si mislila da će te izabrati na ljepe oči, lice ili umjetnički dojam. Već su očito favoriti poznati i prije razgovora koji je pro forme da se netko poslje ne bi žalio da nije pozvan na razgovor.

 

Ok, ali zašto su onda uopće zvali ljude na razgovor ako sve piše u životopisu. Mogli su odlučiti onda na temelju motivacijskog pisma i podataka iz životopisa.

I zašto su uopće zvali sve kandidate ako su znali da nemaju vremena. Poštenije je onda to što je napravio trgovački sud kad nije sve kandidate zvao na razgovor, ali je predsjednica suda barem malo duže popričala sa svakim kandidatom . Ovo je vrhunac neprofesionalnosti i sramota.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Davno sam bila, ima tome vec godina.

Javila sam se na svih 27 objavljenih mjesta :-D jer su mi rekli da prodje i po 4-5 mj prije nego sto te pozovu na razgovor, a nisam bila sigurna gdje ce se meni zivjeti kroz nekih pola godine ( avanturist u dusi ;-) )

Tako je i bilo, razgovore sam imala krajem 11. i pocetkom 12. mjeseca.

Do odluke o mjestu je proslo jos 4 mjeseca, tako da sam odgovore dobila u 3. mjesecu sljedece godine.

Sam razgovor ovisi od predsjednika suda.

U nekima sam ponavljala zivotopis skoro pa doslovno, negdje me se pitalo o mojim afinitetima ( iako sam i njih navela u životopisu), ali sve u svemu, nije bilo strasno.

Zamorila me samo losa organizacija razgovora na nekim sudovima, naime, pozvali su nas sve u isto vrijeme. Nije bas ugodno kad vidis jos 20-30 pretendenata na mjesto za koje se zarko nadas da ce biti tvoje :-)

Na kraju sam dobila mjesto na sudu, sretna i presretna i odradila svoje vjezbenistvo.

Prekrasno iskustvo na jednom malom sudu koji je medju najazurnijima u HR i s malim brojem ukidnih odluka na podrucju Zupanijskog suda koji se svake godine smjenjuje izmedju jos dva kao prvi po kvaliteti u HR.

Ne gubite nadu, ocjene jesu presudne, ali vecina se vjezbenika interesira za rad na velikim sudovima, a na manjim ostane mjesta i za nas s prosjecnim ocjenama.

I polozimo pravosudni, i jos nas pohvale, jer smo u 2 godine imali mentora koji za nas ima vremena i prosli sve odjele suda i naucili sto znaci raditi na sudu.

Sretno svim mladim kolegama, ne pognite nikad glavu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija