Jump to content

Općinska zemlja u gradjevinskoj zoni u našem posjedu


vertigo

Preporučene objave

Zemlja kojoj je moja obitelj u posjedu po slobodnoj procjeni više od 150 godina je ušla u gradjevinsku zonu (turističko - hotelska namjena). Interesiralo bi me kolika je mogućnost uknjižbe na moju obitelj posjednika u ovom momentu i po kojoj osnovi to najlakše možemo učiniti? Imam u posjedu dokument/prijavnicu po kojem je moj djed 1931 (valjda po zakonu o agraru) pokušao uknjižiti ali nije uspio, je li taj dokument koristan kao dokaz?

 

Postoji li neki zakon po kojem država može polagati neko pravo na zemlju sada nakon što je ušla u turističku zonu, u našem je posjedu od davnina, ali je isto tako od davnina uknjižena na mjesni odbor (općinu)

 

Hvala na odgovoru !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužite općinu svakako. Postoji mogućnost da je vaš djed samim ukidanjem agrarnih odnosa (čini mi se 1947.) postao vlasnikom, obzirom su tim zakonom prijašnji obrađivači postajali vlasnicima te zemlje. Taj dokument vam može biti dobar dokaz da ste najkasnije od 1931. u posjedu nekretnine, ako budete išli u tužbi da ste stekli dosjelošću, no tu je opasnost da vam djed nije bio pošten posjednik, obzirom je znao da zemlja nije njegova čim je 1931. tražio uknjižbu, ali bi zato vaš otac koji je pretpostavljam naslijedio djeda mogao biti pošteni posjednik (poštenost posjeda se traži za stjecanje vlasništva dosjelošću). Za stjecanje dosjelošću bitno je da li je i kad je ta nekretnina prenesena u društveno vlasništvo, obzirom se za to vrijeme nisu mogla stjecati nikakva stvarna prava na tim nekretninama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzom i iscrpnom odgovoru.

 

Zemlja je od početka u vlasništvu mjesnog odbora/ općine, koliko sam mogao ići unazad i vidjeti u zemljišnjim knjigama, i nikad nije u zemljišniku mjenjala vlasnika.

 

Medjutim, ovde se na žalost radi o klasičnoj priči u zadnje vrijeme na našim otocima i priobalju jer je riječ o zemlji u atraktivnoj uvali na koju je neko bacio oko, zato se i našla u gradjevnoj zoni.

Ti koji žele kupiti nude tipizirane ugovore, a u ugovore ulazi i uknjižba koju će oni obaviti.

 

S obzirom da, kako to vec ide, imaju svoje ljude u opcini ( i dalje), ljudi se boje da ako idu sami uknjižiti to neće proći, pa potpisuju s njima.

Takodjer, ljudima govore da ako oni ne otkupe od njih, da im po nekom zakonu država na neki način može uzeti/ polagati pravo na tu zemlju s obzirom da je, pošto je u turističkoj zoni, na neki način od interesa za državu.

 

Zato sam i bio postavio pitanje da li takve tvrdnje imaju osnove, ima li neki zakon po kojem se zaista može dogoditi da ja ne mogu sam uknjižiti tu zemlju, da se država/općina nje ne može/neće odreći s obzirom da je u turističkoj-gradjevnoj zoni?

 

Dakle, ovde je nama dilema što činiti?

 

Pustiti sve nizvodno i potpisati s njima, ili ići sam na uknjižbu ? Kolike su nam šanse s obzirom na ove okolnosti ?

 

Još jednom hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija