Jump to content

Razlika likvidacija-stečaj?


bojan79

Preporučene objave

Što se tiče likvidacije, situacija je slijedeća:

 

Društvo ne prestaje trenutačno, prestaje njegova tečevna djelatnost i nastaje razdoblje u kojemu treba razriješiti pravne odnose između članova i društva prema trećima, prije brisanja društva iz trgovačkog registra.

Zbog razrješenja tih odnosa se redovito provodi likvidacija društva.

No članovi mogu ugovoriti i koji drugi način obračuna i diobe, u kojem slučaju se ne provodi likvidacija, već se odnosi između članova razrješavaju na ugovoreni način. Isto tako nema likvidacije kad se nad imovinom društva otvori stečaj, u kojem slučaju se primjenjuju odredbe stečajnog prava.

Kako zakonom nije utvrđeno u kojem obliku i u koje se vrijeme treba dogovoriti o obračunu i podjeli, sporazum o tome se može donijeti prije ali i nakon nastanka razloga za prestanak, nekim posebnim sporazumom.

Dakle, likvidacija javnog trgovačkog društva ipak nije obvezatni postupak pri prestanku društva. Zakonodavac je glede toga, članovima dao slobodu izbora, u prvom redu jer nema opasnosti za vjerovnike društva, jer članovi javnog trgovačkog društva i nakon prestanka društva dalje odgovaraju za obveze društva neposredno i solidarno svom svojom imovinom.

Isto tako, odgovornost članova prestaje nakon proteka pet godina od prestanka društva. Govoreći o drugačijim načinima obračuna i podjele umjesto likvidacije, u obzir dolaze npr. prodaja društva s aktivom i pasivom, preuzimanje društva s aktivom i pasivom od strane pojedinog člana društva dok bi se ostalima dala otpremnina, dioba u naravi, pretvorba javnog trgovačkog društva u kapitalni tip društva i slično.

 

Glede stečaja, s pravnoga gledišta bitan sudski postupak nad imovinom dužnika koji je postao nesolventan (u nekim pravnim sustavima i nad imovinom dužnika koji je prezadužen). Mogu ga pokrenuti vjerovnici poduzeća dužnika ili samo poduzeće dužnik. Imovina dužnika postaje stečajna masa iz koje se podmiruju dugovi stečajnim vjerovnicima. Organi stečajnog postupka su stečajno vijeće, stečajni sudac i stečajni upravitelj. Vjerovnici čija potraživanja iznose više od 50% ukupnih dugovanja mogu zatražiti osnivanje odbora vjerovnika i tako imati značajan utjecaj u stečajnom postupku. Odbor vjerovnika osniva stečajno vijeće. Nakon što su svi odnosi iz stečajnog postupka okončani, stečajni upravitelj podnosi izvještaj stečajnom sucu. Na prijedlog stečajnog suca stečajno vijeće donosi odluku o zaključenju. Rješenje o zaključenju stečajnog odnosa upisuje se u sudski registar i od datuma upisa dužnik prestaje postojati.

 

U svakom slučaju, nije dobro za ljude kada se nađu u situaciji da rade u firmi koja je pod stečajem ili pred likvidacijom, jer nažalost, u oba slučaja morate imati ogromnu količinu živaca i strpljenja i naravno ljubavi prema dragom Bogu koji nam svima daje snage da prebrodimo sve životne nedaće!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je i jedno i drugo, ali opet nisam vidio neku ključnu razliku, koja je to karakteristična stvar po čemu možemo razlikovati stečaj i likvidaciju.

U kojem slučaju se ide u likvidaciju društva?

Kod stečaja znam da se ide zbog insolventnosti ili prezaduženosti dužnika, a kod likvidacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stečaj je posebna vrsta sudskog postupka iz razloga koji su već navedeni, dok je likvidacija, sam postupak,povjeren je samom trgovačkom društvu, način prestanka postojanja određenog trgovačkog subjekta.

 

Likvidacija, u osnovi, se pokazuje kao stečaju alternativni način prestanka postojanja trgovačkog društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razika je u postupku koji dovodi do prestanka društva.

 

1. U većini slučajeva je to likvidacija i to u slučaju:

- isteka vremena na koje je društvo osnovano,

- odluke skupštine društva o prestanku društva,

- odluke registarskog suda o brisanju društva po službenoj dužnosti,

- odluke stečajnog vijeća o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka ukoliko se utvrdi da imovina društva koja bi ušla u stečajnu masu nije dovoljna ni za namirenje troškova stečajnog postupka ili je neznatne vrijednosti.

- ukidanja društva

2. stečajnim postupkom kada se steknu uvjeti po Stečajnom zakonu (nesposobnost za plaćanje, prezaduženost).

3. prestankom društva zbog spajanja ili pripajanja, i

4. skraćenim postupkom u slučaju kada društvo nema imovine ili ne posluje, pa se ne provodi postupak likvidacije. Na prijedlog porezne uprave ili po službenoj dužnosti. Ako se nakon brisanja pronađe imovina provodi se likvidacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3. prestankom društva zbog spajanja ili pripajanja, i

društvo pripajanjem odnosno spajanjem ne prestaje nego se briše iz registra, a poslovanje nastavlja u novom društvu

 

ne može se brisati društvo po službenoj dužnosti bez provođenja likvidacije

 

ne može se nakon brisanja provoditi likvidacija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne vidim u čemu je problem. s obzirom na razloge za prestanak društva razlikujemo četiri postupka: likvidacija, stečaj, postupak kod spajanja ili pripajanja, i skraćeni postupak.

 

u odnosu na skraćeni postupak, likvidacija nakon brisanja iz registra provodi se ako se naknadno pronađe neka imovina društva, a likvidatore postavlja sud.

 

u suprotnom što bi bilo s imovinom društva? ona se mora podijeliti osnivačima, i zato se provodi likvidacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
  • 5 tjedna kasnije...

Vama je sigurno prošla hitnost ali evo za one koje ovo bude naknadno zanimalo.

 

STEČAJ:

1. vrsta postupka - posebna vrsta izvanparničnog sudskog postupka

2. svrha - skupno namirenje vjerovnika iz imovine dužnika

3. razlozi za pokretanje - insolventnost, prezaduženost i prijeteća nesposobnost za plaćanje

4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - moguć

 

LIKVIDACIJA:

1. vrsta postupka -nije sudski postupak nego postupak članova društva

2. svrha - podjela imovine društva među članovima

3. razlozi za pokretanje - provodi se ako članovi društva tako odluče odnosno ako nisu ugovorili drukčiji način raspodjele imovine

4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - ne moguć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija