Jump to content

Vlasništvo brodice


tref

Preporučene objave

Moracete dokazati da je brodica Vasa i to je sve. Ne znam kako ste je stekli, ali moracete nesto smisliti. Bice dovoljno da prijasnji vlasnik izjavi da Vam je brodicu prodao i to je to. Vas najveci problem je da prikazete da brodica nije sumnjiva porijekla odnosno da predhodni vlasnik izjavi da je brodica njegova, da je racun izgubio, da je brodicu stekao tako i tako itd.

 

Ako toga nemate, svasta ce vam raditi, gledace da vam naplate carinu, a dosjeloscu nista necete postici - ako je brodica otudjena, pravi vlasnik vam je uvijek moze uzeti sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o tome da sam kupio brod za koji vlasnik nema nikakve papire,zagubio ih je,a brod je dosta star i jako male vrijednosti.Na koji način to mogu formalno napraviti? Da li mogu otići kod javnog bilježnika s par svjedoka i tamo izjaviti da je brod moj, ali sam izgubio papire? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čak i ako prijašnji vlasnik ne može dokazati da je vlasnik broda vi možete, pod pretpostavkom da ste kada ste kupovali brod bili u dobroj vjeri ( da niste znali i da po objektivnim okolnostima niste mogli znati da brod ne bi bio njegov, odnosno da nema papire kojim to dokazuje ) možete pokrenuti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva. Dogovorite se sa prijašjim vlasnikom da prizna tužbeni zahtijev čim mu tužba stigne i da se odrekne žalbe, sud odmah donese presudu i problem riješen..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brodice se smatraju pokretnim stvarima, a na pokretnim stvarima vlasništvo se, između ostalog stječe okupacijom ili prisvojenjem. Dakle potrebno je da vlasnik napusti posjed stvari s namjerom da se odrekne vlasništva tako da stvar postane ničija kako bi se mogli primjeniti ti propisi.

Znači izjava bivšeg vlasnika kako se odriče vlasništva i vaš samostalan i pošten posjed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slazem se, ali u ovom slucaju "vlasnik" nema dokaza da je vlasnik, pa ne moze nista ni ustupati!

 

Naravno da brod mijenja vlasnika kad se vlasnik s time slozi, ali u ovom slucaju ne postoji ni racun, ni kupoprodajni ugovor, pa cak niti informacija o zadnjoj registraciji koja je sasvim dovoljna za utvrdjivanje vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Kao prvo jeste li kupili brod ili brodicu ili jahtu ??

Pretpostavljam da je prodica dakle pokretnina da bi ste ju upisali morate imati dokaz vlasnistva dakle kupoprodajni sa osobom od koje ste je kupili ovjeren od javnog biljeznika. Prodavaoc mora imati dokaz vlasnis, sto je za brodicu plovidbena dozvola (ako je ista bila upisana u LK) ili racn na svoje ime ako nije. Ako je brodica manja od 3m normalno da vlasnik nema plovidbenu jer se po starom zakonu takve brodice nisu upisivale, a nema racuna jer je brodica stara dovoljna vam je izjava ovjerena od javnog biljeznika,placen porez. Ali pazite morate ishodovati svjedodzbu gradnje,ako se radi o seriskoj brodici ciji proizvodac jos postiji (npr. elan) dobiti ce te ju kod proizvodaca, ako ne morete ici u hrvatski registar da vam izda doticnu svedodzbu sto je prilicno skupo.

 

Isto tako ako se radi o brodici koja i nije tako stara a zna se gdje je kupljena i da doticna trgovina /firma jos postoji zatrazite racun na svoje ime kod njih (iisti su duzni racune prodaje cuvati 10g.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ti možeš steči vlasništvo na brodicom bez problema sa bilo kakvim ugovorom ali ti Lučka kapetanija neće registrirat plovilo zbog toga šta

nema certifikat o gradnji

nema nacrte sa projektom stabilnošču

Lučka kapetanija inaće ovo dvoje priznaju samo ako ih je priznao HRB pogledaj link

http://www.crs.hr/hrv/prviupis.asp

Kaži tip broda i vrsta materijala

Da li je brod ikada bia u evidenciji Lučkih kapetanija

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Pozdrav svima, znam da je stara tema ali nisam htio ovo pitanje trpati u neku drugu temu. Ostao sam bez knjizice plovila koje je imalo njemačke registracije, nisam to plovilo nikada uvezao i napokon ove godine pokušao sam riješiti papirologiju i uvesti gliser. Nažalost kako nemam knjižice zamolio sam bivšeg vlasnika (njemačkog državljanina) da mi pomogne u reizdavanju papira. Zatražio je u svojoj wasserpolizei ili tako nešto dokumente ali oni su mu dali samo brisovnicu (u kojoj ne pišu gotovo nikakvi podaci osim da je motor Mercury i da je gliser). Navodno mu ne mogu izdati papire jer imaju premalo podataka (dimenzije i ostale gluposti). Ponavljam gliser je kupljen registriran na njemačkim tablicama, imam nekoliko potvrda o dozvoli za plovljenje u našem moru. Imali li tko kakav savjet što poduzeti znači navodno su potrebne 3 stvari za registraciju: Knjizica, brisovnica i kupopodajni ugovor, meni fali knjižica. Ima li uopće šanse da se taj gliser ikad registira? Poslao sam danas molbu u njemačku policiju (wasser) da mi daju bilo koji dokument sa kojim su vozilo registrirali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija