Jump to content

Darovanje ili kupnja?


mariog

Preporučene objave

Djed mi zeli pokloniti kucu. Prvo sam pomislio da je najbolje to rjesiti darovnim ugovorom, ali vidim da to nije 100% cista opcija jer uvijek postoji mogucnost da netko to ospori radi nuznog djela. Mozda je mudrije da mi proda to, ionako ga zauzvrat mislim nagraditi. Drugi problem je sto djed ima vlasnicki list na zemljiste ali ne i kucu koja je gradena 1970. Pretpostavljam da mi ustvari poklanja/prodaje samo zemljiste? Kucu namjeravam rusiti i graditi visestambeni objekt pa mi nije isplativo sad rjesavati gradevinsku dozvolu za tu staru kucu. Da li cu placati 35% poreza prilikom prodaje novih stanova? Ovo bi mi bila prva nekretnina upisana na moje ime pa pretpostavljam da onda ne bih trebao platiti 5% poreza u slucaju kupovine od djeda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju dobro je napraviti kupoprodajni ugovor. U kupoprodajnom ugovoru treba navesti podatke iz vlasničkog lista, ali idobro bi bilo dodati sve ono što stvarno postoji iako nije upisano u vlasnički list u tom zemljišnoknjižnom ulošku. Iako se smatra da nekretninu čini zemljište i sve što je na njemu i ispod njega bez obzira što sve nije upisano u vlasničkom listu - ipak u ugovoru napišite. Ako Vam je prva nekretnina ne morate plaćati porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija