Jump to content

Spomenica domovinske zahvalnosti


Antonio2

Preporučene objave

Probaj u postrojbi u kojoj si bio za vrijeme DR. Ili u uredu za odbranu,oni moraju imati evidenciju. Ako niti to ne uspije onda u Min. branitelja. Ako je Spomenica po nekoj drugoj osnovi, onda probaj tamo gdje si bio predložen za to odlikovanje. Mislim da znaš na što mislim. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je jedino neke osobne zadovoljštine, jer kako je Esad naveo nitko ni ne pita za to. Mogu navesti i jedan moj primjer, u žalbenom postupku na omjer za mirovinu, dobio sam informaciju da nekog utjecaja odlikovanja imaju, ali ja to nisam primjetio, jer mi je žalba odbijena, a omjer ostao po istom. Za kolegu koji je postavio pitanje, svakako posjeti postrojbu u kojoj si bio, možda si ispušten s liste. Znam puno ljudi, koji su od prvog dana rata bili na prvim crtama bojišnice, a do dana današnjeg, barem na ovaj način nitko ih se nije sjetio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Antonio2 je napisao:

Trebao sam 2002. god. dobiti Spomenicu domovinske zahvalnosti.Sjecam se da nam se reklo da nema sredstava ili nesta slicno i da za sada nista od toga.Vidim u Narodnim novinama moje ime u popisu dobitnika tog priznanja.Kome se obratiti nakon 5 godina ili sve zaboraviti?

 

Nekoliko napomena.

Odlikovanja i priznanja RH dodjeljuje Predsjednik Republike na svoj poticaj ili na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja RH. Navedenom Državnom povjerenstvu poticaj za dodjelu odlikovanja i priznanja mogu podnijeti razna državna tijela (i građani posredstvom tih tijela), a među njima Sabor, Vlada i ministarstva.

Spomenica domovinske zahvalnosti dodjeljuje se hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu za razdoblje od 5, 10, 15, 20 i više godina pa poticaj, po prirodi stvari, daje nadležno ministarstvo (MORH).

Isprave o dodjeli odlikovanja i priznanja potpisuje predsjednik RH.

Nakon potpisivanja odluke Predsjednika RH o dodjeli odlikovanja i priznanja, Odjel za odlikovanja i priznanja Ureda predsjednika RH odlučuje se o tome tko će uzručiti odlikovanja.

Sva dodjeljena odlikovanja moraju se uručiti u kalendarskoj godini u kojoj je odluka potpisana. Iznimno, uručenje se može provesti u prvom kvartalu slijedeće godine.

Stoga, po meni, za sva pitanja vezana za odlikovanja i priznanja najbolje je obratiti se Odjelu za odlikovanja i priznanja Ureda predsjednika RH. Naime, Uredi za obranu vode evidenciju o odlikovanjima i priznanjima, ali ne odlučuju o dodjeli niti o nadnevku i osobi koja uručuje odličja.

Nadalje, MOBMS nema ništa sa dodjelom odlikovanja i priznanja, osim što se - kao i druga ministarstva - može javiti kao poticatelji za dodjelu.

 

Usput, nadležno minostarstvo (MORH) donosi određene naputke u svezi dodjele odlikovanja i priznanja koja se dodjeljuju DVO-ima, pa je tako, recimo, 1995. izdan naputak o dodjeli odlikovanja "Red hrvatskog križa" kojim se pobliže određuju uvjeti pod kojima se navedeno odlikovanje dodjeljuje (teško) ranjenim HB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to točno što je morsky wuk napisao,osim ne slažem se s tim da se obrati dotični gospodin uredu predsjednika,odjelu za odlikovanja.On se mora javiti u svoju matičnu postrojbu (pričam za MORH i GS OS) i to u personalnu službu.Inače to odlikovanje se dodjeluje automatizmom za 5,10,15......god UZORNE SLUŽBE....znači nisi smio biti stegovno kažnjavan,ako si bio zaboravi.Inače za spomenicu dom.zahvalnosti dobivalo se osim odlikovanja i 1 prosječna netto plača RH.Inače moje osobno mišljenje je da je "prošla baba s kolačima"-Ipak pokušaj se raspitat,ništa ne gubiš....... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Donijete su prije par godina izmjene i dopune zakona o odlikovanjima i priznanjima RH. Više ne postoji mogućnost dodjele, niti takvo odlikovanje za 5, 10, 15, 20 ... godina uzorne službe. Sada se može dodjeliti samo jedna Spomenica Domovinske zahvalnosti. Nije nikada, pa ni sada dodjela išla automatizmom. Morao je biti prijedlog zapovjednika postrojbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sandokan je napisao:

Za Antonia,molim te reci mi kad se dobije spomenica da li se dobije i neki papir uz spomenicu

to te pitam radi toga zato što je moj otac poginuo

i posthumno dobio spomenicu ali nismo dobili nikakav papir uz spomenicu pa me interesuje da li se dobije ikakav papir uz to

hvala unaprjed sankokan

Da, dobije se. Zapravo, taj "papir" i jest najbitniji, jer na njemu sve piše, potpisano od strane predsjednika RH. Ovako to izgleda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E ako su prije par godina promijenili onda -sorry nisam u morhu od 2005.ali kod nas je to zbilja išlo automatizmom ako nisi imao stegovnu.Za 5 godina nisam dobio nista , a za 10 godina sam dobio "papir"kao što je kolega skenirao i spomenutu novčanu nagradu od 1 netto plače.Jedna zanimljivost: 2001 borci koji su stigli u sustav 1996. dobili su prije mene spomenicu dom zahvalnosti za 5 god uzorne službe nego ja za 10 godina hehhehe(razlika u mjesecima)............ :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaće smo dobivali prema kolektivnom ugovoru državnih namještenika i službenika. Normalno niti smo ga vidjeli niti potpisali. I tamo piše da svake pete godine uzorne službe imaš pravo na jednu osnovicu itd. Ali i piše negdje na kraju ukoliko je država to u mogućnosti.

Primjer: jedne godine se nisu djelile nagrade a već slijedeće jesu i normalno retrogradno nema isplate. hehehe pitajte me u kojoj sam ja bio skupini.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija