Jump to content

Ugovor o radu-hitno mi je..


tehnicar

Preporučene objave

Ugovor mi sutra ističe.

Nitko mi nije rekao da mi neće produžiti ugovor ali ni da hoće.Šef je na godišnjem a ja sam na rasporedu do kraja mjeseca u smjenama.

 

Da se pravim lud i ako mi ne daju nov ugovor tužim firmu da me moraju uzete za stalno ili da zovem upravu da šta mi je sa ugovorom.

 

Inače radim u sklopu "Doma zdravlja"

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje god radio, tvoja radnička prava se trebaju poštovati. Koliko dugo već radiš na tom radnom mjestu? Prema zakonu, poslodavac te može držati 3 godine na određeno vrijeme, a istekom tog roka te mora uzeti za stalno ili ti ne obnoviti ugovor. Dosta često se dešava da poslodavac istekom roka od 3 godine posloprimcu jednostavno promijeni radno mjesto i opet se kreće otpočetka. No, ako ti sutra ne uruče ugovor, znaći da ti ga neće produžiti. Rad bez sklopljenog ugovora, kao što znaš i sam je kažnjiv zakonom a osim toga, ako ćeš i raditi bez njega, tko ti garantira da će ti isplatiti plaću?

Zato sutra ljepo nazovi firmu i pitaj ih šta je s ugovorom, ostaješ li raditi ili ne.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalos česta je praksa poslodavaca da radnicima na određeno ne produžuju ugovore na vrijeme, pa ih onda radnik kasnije dobije antidatirane, pa ispadne da je potpisao na vrijeme...

 

imate dva izbora : potpisati antidatirani ugovor i nastaviti do slijedećeg mjeseca

 

ili: doći na posao, raditi, a kada dobijete na potpis ugovor o radu na određeno vrijeme odbiti ga potpisati s obrazloženjem da je VAš ugovor o radu postao ugovor na neodređeno, primjenom čl. 10. st. 5. ZAkona o radu...u tome bi Vas slučaju udaljili s posla a vi bi ih tužiti s ciljem da se utvrdi da ste s poslodvacem, jer je propustio produljiti ugovor o radu na neodređeno a nastavili ste raditi poslije ugovora, sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

nakon koju godinu sud dosuđuje Vama u korist, odbijete zaostale plaće s kamatom i radnik ste na neodređeno...

 

izbor je na Vama...

 

P.S: inače ako radnik radi a da nema ugovora o radu NE čini kazneno djelo niti prekršaj on, već polodavac

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani tehnicar,

znam kako Vam je, i ja sam to sve prošao. Vjeruj mi ne isplati se napraviti ovo što ti sugerira tomacsoon. Ne kažem da tomacsoon krivo citira Zakon o radu. Ne, naprotiv, sve što je napiso točno je, samo tomacsoon nije to doživio u praksi. U praksi ti se događa da je rad koji je odrađen nakon prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme za suce (od općinskog do Vrhovnog) predstavlja samo "FAKTIČNI RAD". Možeš raditi godinama nakon isteka ugovora o radu na određeno, ali ti je to samo faktični rad. Pojam faktični rad ne postoji u Zakonu o radu. Nigdje nije definiran, ali suci ga koriste. To ti je slično kao i sa sucem iz Gospića, kada u presudi kaže da je guranje prsta u anus samo rukovanje. Ako mi ne vjeruješ sve ti mogu dokumentirati. Osobno sam sve to prošao. Preko 2 mjeseca sam radio nakon prestanka ugovora o radu na određeno i Vrhovni sud sudi da je to samo FAKTIČNI RAD. Znaći zaboravi da je poslodavac pogriješio i radi dok te ne stera. U ovoj se državi nemaš kome žaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo još mi se nisu javili iz uprave,ja sam i dalje na rasporedu i ja sam radio.Sada kada me budu zvali krajem mjeseca da dođem potpisati novi razmišljam da li da se napravim lud i kažam da sam primljen za stalno(jer oni bi mi dali ugovor sa 22.8 da potpišem) ili da potpišem na novih mjesec dva.

 

Inače radim kao medicinski tehničar u Hitnoj a kako je to državna firma onda bi mogao i popušiti na sudu koji je isto državni.

 

I u ugovoru mi piše da sam zamjena privremeno odsutnom djelatniku.

 

Još razmišljam šta da napravim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam to prošla..i znate šta se dogodilo,ja dobila oštetu od firme jer zaposlenik mora o neproduženju ugovora biti obavješten najmanje tjedan dana,i naravno ako na dan isteka ugovora nije dobija novi,podrazumijeva se da oni ispaštaju po zakonu, a po rupama u zakonu zaposlenik nastavlja sa svojim radom jer ne upravlja on poslom ako je dobija raspored, on je samo taj koji je marljiv!.....Prisilno provjereno!....Za zakon je zadužan poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Evo ZOR

čl 15.

(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

 

Meni je ugovor jučer istekao, još se ništa ne javlja.

Nigdje ne vidim da je naveden rok u kojem je potrebno u određenom vremenskom periodu (priča se 3 dana) obavijestiti radnika o produženju.

Što je s danima vikenda?

 

Na koji način se pobija ova tvrdnja da se smatra da je radnik sklopio ugovor na neodređeno.

 

Prema ovome ja bi u ponedjeljak morao dobiti ugovor na neodređeno ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija