Jump to content

Udaja udovice poginulog


Bosna

Preporučene objave

Tema prije ove je zakljucana i molim da se ne izbrise jer sam i ja djete poginulog branitelja i imam nesto reci.

Slazem se sa svima koji su rekli da svakoj udovici treba prekinuti mirovinu ako se uda ili zasnuje vanbracnu zajednicu jer je to užasno djelo i ponizenje za nase poginule oceve .Svaka cast onim postenim. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bosna je napisao:

Tema prije ove je zakljucana i molim da se ne izbrise jer sam i ja djete poginulog branitelja i imam nesto reci.

Slazem se sa svima koji su rekli da svakoj udovici treba prekinuti mirovinu ako se uda ili zasnuje vanbracnu zajednicu jer je to užasno djelo i ponizenje za nase poginule oceve .Svaka cast onim postenim. :-?

 

ma gledaj bilo je tu žena koje su bile jako mlade kad su ostale bez muževa,stoga ih netreba osuđivati ako su zasnovale novu bračnu ili izvanbračnu zajednicu,ali nakon zasnivanje nove zajednice ona više nije sama sa djetetom kojem ostaje mirovina od pokojnog oca,dok bi ona trebala sa novim partnerom sama skrbit o sebu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračni drug smrtmo stradaloga HB gubi prava iz Zakona koja je ostvario kao član obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata u dva slučaja:

- stupanjem u brak i

- ako zlorabi ili grubo zanemari roditeljske dužnosti i prava prema djeci s kojom koristi ta prava pa mu je roditeljska skrb oduzeta odlukom suda u izvanparničnom postupku.

 

Prema tome, sviđalo se to nama ili ne, izvanbračna zajednica nije Zakonom predviđen razlog za gubitak prava bračnog druga smrtno stradaloga HB.

 

Bosna je napisao:

Slazem se sa svima koji su rekli da svakoj udovici treba prekinuti mirovinu ako se uda ili zasnuje vanbracnu zajednicu jer je to užasno djelo i ponizenje za nase poginule oceve .Svaka cast onim postenim. :-?

 

Da li je pravično da izvanbračna zajednica u ovom slučaju nije izjednačena sa bračnom. Mislim da nije, posebice jer Zakon, kada govori o statusu člana obitelji, određuje da se članom uže obitelji smrtno stradaloga, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja prema ovome Zakonu smatra i izvanbračni drug koji je s hrvatskim braniteljem iz Domovinskog rata do njegove smrti, zatočenja ili nestanka živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine (status izvanbračne zajednice utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku).

Ako je (sudski utvrđeno) postojanje izvanbračne zajednice dovoljan razlog da bi netko stekao status člana obitelji smrtno stradaloga HB iz DR, smatram da bi kasnije zasnivanje iste takve izvanbračne zajednice definitivno trebao biti razlog za prestanak prava.

Međutim, kako sam ranije napisao, zakonodavac je zauzeo drugačiji stav koji trebamo poštovati dok se eventualno ne promijeni. :propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je taj problem moguće riješiti na taj način da se cijela situacija oko mirovine poslije smrti branitelja usmjeri na djecu dok je školovanje i dok su nemoćni da sami sebi ne osiguraju kakvu takvu budućnost a onda da se gleda majka,ja sam majka i sreća i briga za djecu su mi važnije od svega ostalog i sutra bih potpisala takav zakon .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica sam koja nije imala djece i ne ostvaruje svoja prava do 40 g. života a do tada tko živ tko mrtav. Znaći nisam ostvarila nikakvu mirovinu a pitanje je šta će biti za 8 godina kada ispunjavam uvjete. Poštovani nije mi jasno šta ste napali na te žene, puno je manje udovica nego lažnih braniteljskih mirovina čast izuzecima nebih htjela nikoga vrijeđati ali pogledajte psihijatrije od 12.mj.2005.godine su krcate svi su odjednom dobili ptsp. ovo je čista situacija čovjek je poginuo a šta je ta žena trebala ostati sama čitav život. čisti primitivizam, neka koristi svoju mirovinu pa zar su žene gospodo bez osječaja kako su one prikazane ovdje da su sutradan otrčale u nečiji krevet. ako ništa gospodo imaju ptsp jer to je stres koji sam ja prošla i vi gospodo. ja nemogu vjerovati na koga ste se vi natamanili a daleko veći problem su lažne mirovine nekim braniteljima koje se dobivaju javna tajna zna se kako. ispričavam se u svim oboljelim hrvatskim braniteljima. ovo je sramota. nitko ne spominje roditelje poginulih hrvatskih branitelja, jedni su nemadavno izjavili da neznaju kako bi živjeli da im sin nije poginuo. ja nemogu vjerovati, šta mislite da je tim ženama bilo lako ostati same sa djecom u rukama a neke su nosile još nerođenu djecu i bačene vama pred noge da ih vi kao lešinari dočekate i osuđujete kao u srednjem vijeku, najbolje bi ih bilo spaliti na lomači kao vještice. svaka čast gospodo, mislim da je daleko manje udovica nego branitelja koji su napr.obolili na kičmu a dižu utege u teretani kada su ostvarili mirovinu. ma za kakvu smo mi evropu sa takvim razmišljanjem, mi smo balkan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

masya je napisao:

Mislim da je taj problem moguće riješiti na taj način da se cijela situacija oko mirovine poslije smrti branitelja usmjeri na djecu dok je školovanje i dok su nemoćni da sami sebi ne osiguraju kakvu takvu budućnost a onda da se gleda majka, (...) sutra bih potpisala takav zakon .

 

Zakon je tako i propisao. Naime, udovica do navršene 40-te godine ne može koristiti prava člana obitelji smrtno stradalog HB, osim ako nije nesposobna za rad. Međutim, ako ima djecu (naravno, sa poginulim HB-om) ima ta prava dok god imaju i djeca. Sklapanjem novog braka ili zanemarivanjem svojih roditeljskih dužnosti, to pravo gubi, neovisno o životnoj dobi.

Zamislite udovicu sa, recimo, četvoro maloljetne djece, što ona još može raditi osim skrbiti o djeci?

Institut obiteljske mirovine nije nikakava novost i nije specifična samo za Hrvatsku, imaju je sve moderne zemlje. Evo, npr. moj pradjed je poginuo 1917. kao k.u.k narednik i moja prabaka je sve do svoje smrti 1979. dobivala austrijsku obiteljsku mirovinu s osnove njegove smrti.

Ono što sam htio naglasiti, a nadam se da ste shvatili, jest da je zakonodavac propisao da i izvanbračna supruga ima prava iza smrti/nestanka HB iz DR, ali nije predvidio da naknadno zasnivanje iste takve izvanbračne zajednice bude razlogom za prestanak prava na obiteljsku mirovinu i/ili invalidninu. Tu nelogičnost sam pokušao naglasiti.

Međutim, gledajući s čisto praktične strane, mislite li da je jednostavno dokazati da je neko u izvanbračnoj zajednici, ako taj netko i njegov izvanbračni drug nisu voljni to sami priznati? Nije to lako ni izvanbračnim suprugama koje na sudu dokazuju da su živjele u izvanbračnoj zajednici sa poginulim/nestalim HB iz DR.

Ako bismo htjeli malo više o ovoj temi, trebali bi znati da su prethodni zakoni, uz življenje u zajedničkom kućanstvu određeni broj godina, tražili da izvanbračna supruga s hrvatskim braniteljem ima dijete iz te izvanbračne zajednice. S time bi dokazivanje izvanbračne zajednice, naoko, trebalo biti jednostavnije.

Hm, ali što je s onima koji nisu imali (ili nisu mogli imati) djecu, a imaju npr. 50 godina?

Zbog toga je zakonodavac novim Zakonom očito išao na olakšanje dokazivanja postojanja izvanbračne zajednice kada se radi o priznavanju prava iza poginulog/nestalog HB, ali - svjestan da će se zasnivanje nove izvanbračne zajednice teško dokazati - nije istu predvidio kao razlog za prestanak tih istih prava.

Tako kaže Zakon, a sve ostalo o čemu bi mi ovdje mogli govoriti na ovu temu jest u sferi morala, a ne prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može moje djete voljeti niko kao ja i moj suprug nadam se da kužite da novac koji ste dobili ne može kupiti i ljubav .Nakon gubitka supruga još da djeci dodatan šok zadajem nekakvim lapanima žao mi je,nikad.Kad oni odrastu i odu svaki svojim putem onda ....Imam kći i tri sina.Ovaj forum inače služi ljudima da pitaju,izjadaju se a nikako da napadaju žao mi je Vas koji tako mislite!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa šta je vama ljudi pa zamislite te branitelje koji su poginuli mislite da bi njima bilo drago da pljujete po njihovim ženama, ja ne vrijeđam branitelje oboljele, ranjene itd.nego lažne branitelje, dali biste isto tako pljuvali po branitelju kojem je poginula žena, nebi, naravno. je samo razmišljam kao svaki normalan čovjek pa šta je vama. znači vi branitelji smijete pljuvati po udovicama a vama se nesmije ništa reći. znate šta gospodine, ja bi ovo rekla i pred bogom a ne samo pred vladom RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaboravit ću šta sam pročitala i vidjela u ovoj temi. drage žene i djeco poginulih hrvatskih branitelja sa ponosom se sjećajte svojih muževa i očeva i nikada nemojte zaboraviti da su časno poginuli za ovu državu a ona je dužna vam je dužna sa tom mirovinom barem djelomično nadoknaditi gubitak koji su mnogi zaboravili. mi ih nikada nećemo zaboraviti za par tisuća kuna. koristite svoja prava maximalno jer su vaši očevi i muževi dali najviše za ovu državu . svoj život. vi na to imate najveće pravo. pozdrav svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i naravno svim živim hrvatskim braniteljima. svi zaboravljaju ali mi nemožemo i nesmijemo zaboraviti tugu koju smo svi prošli i ono za što su naši najmilili poginuli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A draga udovice mislis li ti da bi nasim dragim poginulim braniteljima bilo drago da njihova zena prima lovu koju dobiva na osnovi njihovih muka,bolova i svega ostalog sto su dozivjeli prije smrti i dijeli je sa svojim sadasnjim dragim,ha?

Ovdje nitko nije vrijeđao postene nego samo poteze pojedinih,a ja licno nemam nista protiv udovica koje se udaju samo cvrsto drzim do toga kada zasnuju novu zajednicu da nemaju vise pravo nista primati jer onda treba da ih uzdrzava sadasnji suprug a ne bivsi jer su ga se tim cinom odrekle...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ne dobivam ništa, imam svoj obrt i kredit za kuću i poslovni prostor od hbor-a koju odplaćujem 4.000 kn mjesečno i ne bunim se šta nisam ništa dobila, ali čvrsto stojim iza toga da te žene trebaju imati nekoga jer su relativno mlade ostale udovice a to šta dobivaju a dobivaju zato što imaju djecu, mislim da i ta djeca koštaju puno više nego šta iznosi ta mirovina, nemožete po jednoj ženi osuđivati sve ostale jer u svakom žitu ima kukolja kao i nesrazmjera u puno toga što se tiče branitelja, neću ulaziti u detalje jer su i moji svi bili hrvatski branitelji, tata mi je cjeli rat proveo na prvoj crti pa je dobio 1.180 kn profesionalne mirovine jer nije i neče ništa tražiti. pa dragi gospodine ja kao udovica uzdržavam i svoje roditelje. neznam šta da vam napišem ali ako ne treba dati obiteljima poginulih pa kome onda treba. ja živim od svojih 10 prstiju i ne sramim se ničega šta sam napravila i postigla u svom životu. još samo da vam kažem 1994. godine 12.mj svadba ja 19 godina 8 mj. 1995. godine ja udovica. nisam imala niti za cigarete, niti kune od države 0d 5.mj.1996. godine do dana danas imam svoj obrt i radim kao konj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ogorčeni ste i imate pravo,ali tema su majke i djeca.Normalno je da ste mladi i ako Vam Bog da da upoznate nekoga...to je to,ali ja imam djecu i nije to isto.Da se mom suprugu nešto desi(a jako je bolestan,pa tražim savjete po forumu za njega i druge branitelje jer nemaju svi računala)usmjerila bih sve snage da od djece napravim i dobre i poštene ljude kao što to želi i njihov otac a njegovo mjesto ne može zamjeniti niti jedan drugi muškarac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma draga gospođo ja vas potpuno razumijem i ja sam tradicionalno odgojena i volim svoju obitelj iznad svega ali dok niste u toj koži nemožete znati kakav je to osjećaj. pa svakoj normalnoj majci nitko na svjetu nemože piti preći od njenog djeteta ali ima svakakvih žena, pa nemože se po jednoj suditi svima, znači ako je jeda čovjek pijanac, kockar ili nešto sl. pa nisu svi. pa nemože se reći da udovica koja ima nekoga i izađe sa nekim da je ovakva ili onakva da joj treba uzeti mirovinu pa i one imaju pravo na život, to su bile mlade žene koje su morale na svojim leđima nositi veliku tugu i teret. pa zašto iz nazivati vesele udovice i tako slično pa nisu te žene životinje da nemaju osjećaja. ja sam jako ljuta na takve primitivne izraze ja se za ništa ne borim samo sam uvjek na strani majke i žene, jer sam žena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zakonom je lijepo propisano kada žena gubi prava, kada se uda i kada taj netko potpiše u dobru i u zlu i naravno da ona tada gubi prava. i zakon je napisao netko normalan, pa neće država loviti žene po gradovima i snimati jesu sa nekim u vezi ili nisu danas jesu sutra nisu. pa šta u tome ima loše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo su ozbiljne stvari,ne želim ispadat neka pametnica ali kod mene je reci u glavu pa što bude,ima ona izreka:"sačuvaj me Bože lažnih prijatelja neprijatelja ću se sačuvati i sam"-samo se toga držim u životu i pomognem svima a i sami skromno živimo i borimo se ,žao mi je što dolazi do nesporazuma zato što netko nešto krivo protumači,pa tu je sve na forumu jasno.Nema ti ovo ništa toliko veze sa tradicijom,ovo je ljubav za bližnjeg.Odabrala sam ga i to je to ,a sreću sutra nađeš u nekim drugim stvarima.Vidiš ovaj forum je prava stvar za branitelje jer udruge služe zna se za što-jami-,administracija ih ubija,....a ovdje koliko toliko, otvaraju se,traže savjet,komuniciraju i lakše im je kad znaju da u svom problemu nisu sami.Idemo osnovat udrugu za branitelje ali moraju biti provjereni da su oni pravi i pokopat ćemo sve udruge koje se za branitelje ne brinu već muzu državni proračun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospođo i mi smo odabrale pa njega više nema. a što se tiče državnog proračuna ja ga sa obrtom svaki mjesec punim. braniteljima treba pomoći ja se sa tim slažem samo neznam tko niti kako, sve se to zaboravlja. neki su dobili sve neki ništa neki su bolesni neki glumataju a mi se uhvatili sa kim udovice spavaju ili ne spavaju i kako njima treba uzeti mirovinu, pa neka uzmu ima ovih novopečenih pa treba njima oni ionako kažu da ne mogu živjeti sa preko 9.000 kn mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

udovica je napisao:

draga gospođo i mi smo odabrale pa njega više nema. a što se tiče državnog proračuna ja ga sa obrtom svaki mjesec punim. braniteljima treba pomoći ja se sa tim slažem samo neznam tko niti kako, sve se to zaboravlja. neki su dobili sve neki ništa neki su bolesni neki glumataju a mi se uhvatili sa kim udovice spavaju ili ne spavaju i kako njima treba uzeti mirovinu, pa neka uzmu ima ovih novopečenih pa treba njima oni ionako kažu da ne mogu živjeti sa preko 9.000 kn mirovine.

 

--vrlo ružno--

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi moji,otišli ste predaleko. Prvo o nekim stvarima

se ovdje ne bi trebalo razglabati.Udovice ostavite

na miru.Ako mislite ,pa prošle su godine i sad je bol

već otupila,to ne može razmišljati onaj ko nije u tom

položaju.Drugo ,pa što onda ako udovica i nađe nekoga i pokuša nastaviti koliko toliko normalan život.Da se krivo ne shvati,da sam izgubio glavu,

bio bih sretan da mi žena nađe nekog s kim će biti

sretna.Zato dajte ljudi,ima drugih tema,a žene

koje su izgubile muževe i pogotovo njihovu djecu

nemojte stavljati na dnevni red.Jeste da je malo nezgrapno ovaj mladić nastupio,ali gledajte to kao

defanzivu jer se osjećao prozvan i ponižen.

Nekako mi tema ne leži....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nisam na tebe mislio,a drugo .... ma nema drugo.

Uglavnom želim ti da ti to što si izgubio oca bude

zadnja bol i udarac u tvom životu.S pravom imaš razloga biti ponosan na njega i na svoju majku,

koja je puno propatila.I zato sam i napisao onaj post

da se prestane udovice poginulih branitelja spominjati

u bilo kojem kontekstu.Eto ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga gospođo ja se namam šta braniti niti šta dobivam niti imam šta izgubiti, samo sam izgubila supruga i nosim taj pečat udovice i nosit ću ga čitav život zbog nekih nezahvalnika koji nas trpaju u isti koš i nazivaju VESELE UDOVICE sramota. a ja mislim da vi nebi trebali diskutirati o ovoj temi jer se na nalazite niti ste se našli u toj situaciji. branim obitelji poginulih branitelja kako vam to nije jasno, pa nisu ti ljudi poginuli zato što su htjeli oni ili njihove žene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ružno je to šta sam napisala a nije vas sramota pljuvati po suprugama vaših poginulih suboraca, nego im treba uzeti mirovinu, baciti na cestu, pribiti na stup srama ili neznam već šta samo zato što su pod povećalom nekih ljudi koji dobro prate šta one rade i kako žive i dali su slučajno sa kim u vezi ili odu sa kim na kavu itd. to je gospodine vrlo ružno. Ostavite te žene na miru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to u redu dok se događa nekom drugom.....molio bi sve sudionike ovog foruma da samo zamisle gubitak svoga bračnog partnera,....bol ...tragediju ...patnju...neispunjene planove....djecu bez tate i mame...oca bez sina...majku bez djeteta koje je othranila.....jedina satisfakcija tim ljudima je materijalna dobit,i egzistencija bez muke i probijanja kroz ovaj naš korumpirani sistem,...zato mislim da nikakvi novci ne mogu utješiti ove ljude,ali s obzirom na one teške milijune koji su nestali,...na sve one rojsove...pašaliće...zagorce....milijunske iznose za kojekakve gluposti i investicije iz kojih nestaju milijuni u privatne džepove....ovi ljudi imaju pravo na naknadu....a kako će ju potrošiti....nije na nama da to raspravljamo....zamislite samo sebe sa 10-tak tisuća kuna.....svi bi bili isti ...ljudi su ljudi...ljubomorni kad netko ima ...i troši...ali ovi ljudi,žene su to krvavo zaradili....smrću bračnog partnera......ne ponovilo se nikome....pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

maystor je napisao:

Sve je to u redu dok se događa nekom drugom.....molio bi sve sudionike ovog foruma da samo zamisle gubitak svoga bračnog partnera,....bol ...tragediju ...patnju...neispunjene planove....djecu bez tate i mame...oca bez sina...majku bez djeteta koje je othranila.....jedina satisfakcija tim ljudima je materijalna dobit,i egzistencija bez muke i probijanja kroz ovaj naš korumpirani sistem,...zato mislim da nikakvi novci ne mogu utješiti ove ljude,ali s obzirom na one teške milijune koji su nestali,...na sve one rojsove...pašaliće...zagorce....milijunske iznose za kojekakve gluposti i investicije iz kojih nestaju milijuni u privatne džepove....ovi ljudi imaju pravo na naknadu....a kako će ju potrošiti....nije na nama da to raspravljamo....zamislite samo sebe sa 10-tak tisuća kuna.....svi bi bili isti ...ljudi su ljudi...ljubomorni kad netko ima ...i troši...ali ovi ljudi,žene su to krvavo zaradili....smrću bračnog partnera......ne ponovilo se nikome....pozdrav!

Bojim se da to ipak ne ide tako. Zakon propisuje tko ima određena prava i pod kojim uvjetima ih može ostvariti. Kad uvjeti za ustvarivanje prava prestanu, prestaju i prava. I to je to. I žestoko sam protiv zlouporabe, ma o kome se radilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na početnom postu bosna je konstatirao: "Slazem se sa svima koji su rekli da svakoj udovici treba prekinuti mirovinu ako se uda ili zasnuje vanbracnu zajednicu jer je to užasno djelo i ponizenje za nase poginule oceve."

U koja dva slučaja udovica gubi pravo na obiteljsku mirovinu/invalidninu i kada nema pravo na iste, rečeno je u nekoliko sljedećih postova.

Sva kasnija rasprava koja izlazi izvan toga zakonskog okvira ne spada u pravna pitanja, niti u ovaj PF, pa ne bi valjalo da je nepotrebno razvlačimo. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje! Moje viđenje za ovu možemo reći problematiku je slijedeći:zakon kaže svoje,ali nije ni on u potpunosti u redu.Moja konstatacija je da više od 50% udovica živi u "divljem braku" te ostvaruje sva prava kao da je sama s djecom,tj.dobiva punu mirovinu.Primjer imam u susjedstvu- čovjek se preselio udovici nitko ne radi ništa a mirovina uredno stiže,najbolje bi prijavio mjerodavnima ali mi je žao djece,poginuli branitelj-otac bio mi je dobar prijatelj.

Ne znam kakav to moral ima ta udovica (a ima mnogo,mnogo takvih) žali za suprugom i prima mirovinu ,a istovremeno živi sa čovjekom -na crno-pa di im je moral .?!

Vole pare a ne mogu bez k.... molim vaše mišljenje u svezi mojih konstatacija te stvarnih činjenica na terenu.

BOG I HRVATI !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija