Jump to content

Povrat poreza na stambeni kredit


dado1977

Preporučene objave

Dakle početkom 2006 smo uzeli stambeni kredit od 50 000 Eur (cca 365 000 Kn) u PBZ-u. Predali smo za prošlu godinu poreznu prijavu. U poreznoj prijavi priložili kao dokaze o izgradnji kuće(građevinsku), potvrdu od banke o kmatama i račun od glavnog izvođača radova na iznos od 240 000 Kn. Danas sam zvao referenta u poreznoj upravi koji mi je rekao da nemamo pravo na povrat poreza dok god ne dođemo do iznosa od 365 000 kn sa računima izvođača. Nažalost da su mi ostali izvođači na kući i izdavali račune ne bi nikako stigao do tog iznosa (imam sve fakture za pločice, parkete isl ali to porezna ne priznaje čak niti priključak struje, vode). Veliki dio iznosa utrošen je i na namještaj. Ne znam da li sam ja sve to dobro shvatio ali da li imate kakav savjet što učiniti zar ne mogu dobiti nikakav povrat poreza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino ako ste cijeli stambeni kredit namjenski utrošili i to dokažete računima ovlaštenih izvođeča radova. u taj iznos nikako ne ulazi kupljeni namještaj i opremanje stana. ako ste pločice sami kupili (ili parket, prozore, vrata) i sami ih postavili, neće se priznati kao olakšica. račun mora biti izdan od strane izvođača radova na kojem je vidljiv materijal i ugradnja. jedno bez drugog ne može biti priznato. dakle, priznaje se račun za utrošeni materijal i radove (na istom računu) ili samo radovi. kamate po kreditu možete početi koristiti kao olakšicu tek u godini u kojoj računima možete dokazati sav utrošeni novac.

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam je li se mijenjalo nešto u zakonu ali unatrag 3 godine ja uredno dobijam povrat poreza za stambeni kredit a nikada nisam priložio niti jedan račun.

Uz obrazac prijave poreza priložim i kopiju građevinske dozvole, potvrdu od banke i izjavu da se koristim kućom odnosno da stanujem u njoj.

Možda ako niste prijavljeni na adresi nove kuće ili možda imate još nekretnina pa je postupak drugačiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o kreditima uzetima u ranijim godinama (ne sjećam se točno prijelaznog datuma). Razlika je u tome da ste taj kredit vjerojatno ostvarili uz račune izvođača - novčeki su vam sjeli na račun tek nakon opravdanja namjene (prilaganja računa) ili su banke izravno plaćale izvođačima. Ovi krediti novijeg doba, puno se lakše ostvaruju. Treba vam samo troškovnik, dobri jamci ili hipoteka - i eto love. Međutim za ostvarenje porezne olakšice treba račun izvođača za robu i ugradnju. I na računu mora obvezno biti naznaka "PLAĆENO".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li netko zna objasniti slijedeće, radi se također o stambenom kreditu i prijavi poreza (kamate) na prvu nekretninu: naime, danas me nazvala gđa iz Porezne uprave da mi kaže kako nemam pravo povrata poreza budući sam od majke naslijedila pola kuće darovnim ugovorom. Smatram da nema pravo iz slijedećih razloga: kupoprodajni je ugovor realiziran 5 mjeseci prije darovnog ugovora i ta ista porezna uprava u kojoj ona radi mi je izdala rješenje o oslobođenju plaćanja poreza na prvu nekretninu. Temeljem čega je ona došla do toga da nemam pravo? Nakon toga što sam joj rekla, rekla je da ćemo se čuti...Zar ne bi porezna uprava trebala gledati na datume u svim tim ugovorima? Što se može ovdje poduzeti ako mi odbiju povrat poreza? Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete se pozvati na Pravilnik o porezu na dohodak (NN95/05) čl. 58. st.10.t.1.4.

Dakle, kad ste predali DOH kao prilog trebali ste dati izjavu sukladno ovom članku.

citiram:

"pisana izjava poreznog obveznika i njegova bračnog druga da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora, prema čl. 36. st.17 Zakona, nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora"

 

btw

zbog dupliranja postova jedan je izbrisan!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dodo35, primjenjuju se propisi od 2005, od kada je i potrebno dokazivati računima da je kredit u potpunosti namjenski utrošen.

 

Maza 21, prema ovome što ste naveli, stvarno nema razloga da ne koristite olakšicu. Pogledajte Pravilnik poreza na dohodak članak 58. Što se tiče darovane nekretnine 5 mjeseci ranije, apsolutno ne utječe na olakšicu ako ispunjavate i dalje propisane uvjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

čl. 58. Pravilnika o porezu na dohodak:

 

(10) Vjerodostojnim ispravama iz stavka 5. ovoga članka osobito se smatraju:

 

1. za kupnju prvog stambenog prostora:

 

1.1. preslik predugovora odnosno ugovora o kupnji zaključenog s prodavateljem pravnom ili fizičkom osobom, ovjerenog od javnog bilježnika,

 

1.2. dokazi o plaćanju – preslici doznaka prodavateljima odnosno pisane potvrde prodavatelja fizičke osobe (građana) o primljenim uplatama, ako se kupnja financira vlastitim sredstvima poreznog obveznika,

 

1.3. pisana izjava poreznog obveznika da će se u kupljeni stambeni prostor trajno useliti, ako je stambeni prostor u izgradnji odnosno preslik osobne iskaznice u svrhe prebivališta odnosno adrese stanovanja u kupljenom stambenom prostoru za koji se traži priznavanje dijela osobnog odbitka,

 

1.4. pisana izjava poreznog obveznika i njegova bračnog druga da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora, prema članku 36. stavku 17. Zakona, nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora,

 

1.5. preslik ugovora o namjenskom stambenom kreditu, ako se kupnja financira sredstvima tog kredita,

 

1.6. potvrda kreditora o plaćenim kamatama po namjenskom stambenom kreditu u poreznom razdoblju, ako se kupnja financira sredstvima tog kredita,

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod predavanje dokumentacije za povrat poreza službenik mi nije uzeo dokumentaciju o stambenom kreditu iako je dan prije tražio da iskopiram ugovore , nije uzeo ni izvješće pbz-a o plačenim kamatama. uglavnom rekao mi je da to ne treba i tražio je da prekrižim 12000 kn koje sam upisao za stambeni kredit. sad me zanima da li ne treba ta dokumentacija jer ima te podatke od prijašnih poreznih prijava ili više nemam pravo na taj dio poreza jer sam u invalidkoj mirovini po zophb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija