Jump to content

još nešto o nedostojnosti nasljeđivanja


marryah

Preporučene objave

moj svekar preminuo je prije godinu dana. u tom trenutku zaista nismo imali novaca ni za osnovne potrebe a još manje za sahranu. kako je on imao samo jednog živućeg rođaka mi smo ga obavijestili o smrti te ga zamolili da nam bar malo pomogne u skupljanju novca za sahranu što je on decidirano odbio - čak i posudbu uz kamatu. na kraju nam je pomogao centar za socijalni rad. kako je sve to potrajalo malo duže te se na sahranu čekalo preko 2 tjedna dovovorili smo se da se ne daje osmrtnica u novinama što je on ipak učinio te mi time nanio težu sramotu u mojoj radnoj organizaciji. mi smo pronašli oporuku u kojoj je već u prvoj rečenici stajalo kako on sve ostavlja svom posvojenom sinu i koja je proglašena valjanom. no međutim kako na istoj oporuci nedostaje donji dio stranice dotični gospodin se proglasio nasljednikom i pokušava osporiti oporuku. znamo da sudski može samo izgubiti ali pitanje je da li bi on uopće bio dostojan nasljednik koji može tražiti ostavinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se uopće moglo postaviti pitanje nedostojnosti za nasljeđivanje nekoga, taj netko prvo mora biti nasljednik.

 

Iz Vašeg pitanja nije jasno:

 

- da li je posvojeni sin zakonski usvojen,

- da li je održana ostavinska rasprava i doneseno rješenje,

- na koji način se zainteresirani gospodin protivi oporuci.

 

Čl. 25 Zakona o nasljeđivanju glasi:

 

Usvojenik i njegovi potomci imaju prema usvojiocu ista nasljedna prava kao i usvojioceva djeca i drugi njegovi potomci, osim ako pri usvojenju nisu ta prava ogranicena ili sasvim iskljucena.

Usvojenik i njegovi potomci ne nasljeduju usvojioceve srodnike, njegovog bracnog druga, ni druge njegove usvojenike.

Usvojilac i njegovi srodnici nisu zakonski nasljednici usvojenika.

Usvojenjem ostaju nedirnuta prava nasljedivanja izmedu usvojenika i njegovih srodnika.

 

Posvojeni sin, ako je zakonski usvojen, spada u prvi nasljedni red i bez oporuke, i nikakav daljnji rođak nije uopće stranka u ostavinskom postupku.

 

Ako je doneseno rješenje o nasljeđivanju pa se gospodin na to žalio, sud bi trebao odbiti žalbu već s temelja nedostatka legitimacije odnosno stranačke sposobnosti žalitelja, uopće ne ulazeći u raspravu o predmetu žalbe.

 

Sama činjenica da je gospodin učestvovao u pogrebnim troškovima ne daje mu nikakva nasljednička prava.

 

Zapravo, da ga je prvostupanjski sud priznao za stranku, onda ne bi ni donio rješenje (ako ga je donio) nego bi vas uputio u parnicu.

 

Međutim, budući da suci baš ne čitaju uvijek pažljivo ono što rješavaju, može se desiti da ipak otpočne nekakav spor, pa ćete na navedeno morati podsjetiti sud, ništa više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. posvojeni sin nije zakonski posvojen već udomljen od svoje otprilike 16 te godine ali u oporuci u prvoj rečenici stoji : ja s.d. pri zdravoj pameti itd. sve što imam ostavljam svom posvojenom sinu itd

2. ostavinska rasprava je održana kod javnog bilježnika i doneseno je riješenje kojom se ista priznaje pravovaljanom

3. zaiteresirana stranka koja je jedini živući rođak iz nagdje 5-og koljena hoće osporiti oporuku stoga što je ista napisana na formatu a5 tj. veličine pisma s kojeg nedostaje donja polovica a na prvo stranici piše to o sinu, 2.ga prazna i 3.ća zaključak. tvrdi da se na polovici koje nema spominje baš on

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dodatak pojašnjenju : osim toga tvrdi i da sumjna u rukopis što je lako dokazati. da bolje pojasnim pokušati ću dodati nacrt oporuke: ---------------------------------------

ja š.đ. sve

što imam ! tekstovi se nalaze

pri zdravoj

pameti itd ! itd, potpis

ostavljam

svom posvojenom !

sinu i.š i to:

stan u zg !

novac ako

ga bude !

pravo na

honorare

itd

________________________________

spod linije papir je izrezan a papir je presavinut tamo gdje su ! ci. i puuno hvala na pomoći

 

i

____________________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi spominjete svekra, iz čega izlazi zaključak da ste mu snaha. Iz toga opet proizlazi da ste udani za svekrova sina. Iz formulacije "mi nismo imali novaca za sahranu" dalo bi se zaključiti da je Vaš muž, tj. svekrov sin još uvijek živ. Jesam li u pravu? Ajmo razriješiti tu misteriju, pa ćemo dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je nejasno kako to izgleda oporuka, ali ako na prvoj stranici piše da SVE ostavlja svom posvojenom sinu, onda gospodin može eventualno dokazivati da se onim dijelom oporuke koji nedostaje njemu ostavlja samo ono šte ne spada u SVE :-)) Rekao bih da je to prilično malo.

 

No, nažalost se može dogodite da ćete se morati jedno vrijeme povlačiti po sudu s njim. Možda mu je to i cilj, ako vidi da nemate novaca, pa vas na taj način neizravno ucjenjuje ne bi li iskamčio nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo puno hvala svima na vremenu i trudu da mi pomognete.da bih bila 100% sigurna u sve probati ću još jednom nacrtati oporuku:

-------------------------------------------------------------------------

str.1.:zg, dne ! str. 3 tekstovi se

ja s.d. pri zdravoj ! nalaze

pameti itd sve što imam ostavljam ! neki tu neki tamo itd

svom posvojenom sinu i. d. i to : ! nadam se bla bla ....

stan u zagrebu, novac ako ga !

bude, pravo na honorare od ! potpis

objavljenih tekstova itd

-------------------------------------------------------------- -ispod toga je papir odrezan uskličnici pokazuju gdje je presavijen na 2.goj stranici nije ništa napisano

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija