Jump to content

što ako je manje?


dugi

Preporučene objave

Voditelj u mirovinskom kaže da ako je manja mirovina od obračuna kod prevođenja da će nas prevesti sa tom manjom cifrom i da to nemoramo vratiti.zato još i ne prevode jer neznaju što će sa nama.Jeli netko zna dali je to istina,jer smo onda pali s konja ne na magarca već na ježa.Radi se o kumuliranom prevođenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dotec je napisao:

Ako ti je stari izračun povoljniji onda ti ostaje stara.

Znači oni će obaviti prevođenje i onda će utvrditi koji je izračun povoljniji za tebe i donijet će riješenje na koje ti imaš pravo žalbe.

Ovo što je Dotec napisao vrijedi samo ako je riječ o prevođenju mirovina, ali ne vrijedi za prevođenje novčanih naknada.

Zato bi bilo dobro da dugi preciznije napiše osnovne podatke važne za samo pitanje, jer će ga, u protivnom, različiti odgovori još više zbuniti.

Inače, "kumulirano prevođenje" ne postoji već se prevode mirovine i novčane naknade priznate po ranije važećim ZOPHBDR, kumulirane (dio invalidnosti uzrokovan ratom, a dio izvan tih okolnosti) i nekumulirane (invalidnost 100% uzrokovana ratom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prevođenje privremenih naknada u invalidsku mirovinu prema novom zakonu za HRVI

 

 

4. PITANJE:

 

Od kada će se primjenjivati i prevoditi privremene naknade u invalidske mirovine za HRVI prema novom zakonu?

 

 

ODGOVOR

 

Naknade iz radnog odnosa kao i privremene naknade se isplaćuju kao povoljnije, prema prijašnjem propisu obvezno se prevode u invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti, odnosno opće nesposobnosti, neovisno o tome je li prevedeno pravo povoljnije ili nije za hrvatskog branitelja. Prevođenje prava prema članku 152. do 155. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, obavit će se najkasnije u roku od 3 godine kako je to propisano Zakonom.

 

Ovo ti je odgovor zavoda za mirovinsko osiguranja na tvoj upit.naravno,to se odnosi na one koji su na privremenoj naknadi tj.naknadi plaće zbog nezaposlenosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalazim se na novčanoj naknadi od 1998g.Omjer je 50-50,rvi 20%,dragovoljac,opća,desetnik.Otišao na naknadu iz spec.policije.primam naknadu od 4580kn,a sad mi u mirovinskom kažu da će mi biti manja i da će me sa tom manjom cifrom prevesti.Na ovoj stranici se prije tvrdilo da nam neće smanjivati,ili ja to nisam dobro skužio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam dugom odgovorio misleći da se radi o kum.mirovini.Morskywuk me ispravio da to ne vrijedi ako je naknada u pitanju.Znači ako se prevodi kumulirana mirovina onda se uzima povoljnija mirovina .Onaj koji sa naknade ide u mirovinu ide po važećem zakonu i vjerovatno je da se može dobiti i manji iznos po izračunu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija