Jump to content

Zapisnik o ispitivanju!


keds

Preporučene objave

Radim seminarski rad iz KPP na temu ispitivanje osumljičenika temeljem članka 177 st. 5 ZKP-a.

Treba mi podatak o tome u kojem se obliku piše diktat zapisnika o ispitivanja. Naime čl. 229 govori da se iskaz okrivljenika, dakle i osumljičenika unosi u zapisnik u oblikupripovjedanja.

- u kojem licu 1 ili 3 ?, npr.po diktatu ispitivača:

"...popeo sam se kroz ogradu i potom ušao u dvorište gdje sam uzeo ..." (1 licejed.) ili

"... popeo se kroz ogradu i potom ušao u dvorište gdje je uzeo ..." (3 licejed.)

Obzirom da se trebamo i kritički osvrnut na eventaualne procesne pogreške, u konkretnom slučaju na moguću nezakonitost dokaza - zapisnika, treba mi još i odgovor na pitanje:da li je pisanje zapisnika u prvom ili trećem licu od bilo kakvog značaja za njegovu pravnu valjanost?

Pozdrav!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se ograničavamo na policijsko ispitivanje (čl. 177st. 5 (ZKP), oni koriste opciju koju si navela/o pod d, dakle npr. "predmetni navodi da je tog dana bio...", "upitan na okolnost poznanstva sa xy navodi da je imenovanog upoznao..." i slično, moram priznat da nikada nisam vidjela službenu bilješku o ispitivanju osum. u 1. licu, dok s druge strane istražni i raspravni suci diktiraju zapisnik u a varijanti.

 

što se tiče 2. pitanja ne vidim razloga zbog kojeg bi to bilo od značaja za pravnu valjanost ispitivanja, mislim da ti se to (zakonitost/ nezakonitost) odnosi na upozorenja osumnjičeniku, (ne)prisustvo branitelja i sl.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ti to ovisi od piolicijske postaje. Zapisnici koje sam ja čitao sadrže sve u prvo licu, a radi se o zapisnicima 3 policijske postaje.

Zanimljivo je da su u tim zapisnicima svi narkomani, lopovi, razbojnici, nasilnici i drugi prekršitelji odreda vrlo pismeni :-P

drugim riječima policija ne prenosi njihove riječi vjerno nego to prilagođava. Nrp. narkoman kaže "puknuli smo se" ili "nafumali smo se", a policja napiše "konzumirali smo" ili "pušili smo"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija