keds objavljeno: 19. studeni 2007. Dijeli objavljeno: 19. studeni 2007. Radim seminarski rad iz KPP na temu ispitivanje osumljičenika temeljem članka 177 st. 5 ZKP-a. Treba mi podatak o tome u kojem se obliku piše diktat zapisnika o ispitivanja. Naime čl. 229 govori da se iskaz okrivljenika, dakle i osumljičenika unosi u zapisnik u oblikupripovjedanja. - u kojem licu 1 ili 3 ?, npr.po diktatu ispitivača: "...popeo sam se kroz ogradu i potom ušao u dvorište gdje sam uzeo ..." (1 licejed.) ili "... popeo se kroz ogradu i potom ušao u dvorište gdje je uzeo ..." (3 licejed.) Obzirom da se trebamo i kritički osvrnut na eventaualne procesne pogreške, u konkretnom slučaju na moguću nezakonitost dokaza - zapisnika, treba mi još i odgovor na pitanje:da li je pisanje zapisnika u prvom ili trećem licu od bilo kakvog značaja za njegovu pravnu valjanost? Pozdrav! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
lea odgovoreno: 19. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2007. ako se ograničavamo na policijsko ispitivanje (čl. 177st. 5 (ZKP), oni koriste opciju koju si navela/o pod d, dakle npr. "predmetni navodi da je tog dana bio...", "upitan na okolnost poznanstva sa xy navodi da je imenovanog upoznao..." i slično, moram priznat da nikada nisam vidjela službenu bilješku o ispitivanju osum. u 1. licu, dok s druge strane istražni i raspravni suci diktiraju zapisnik u a varijanti. što se tiče 2. pitanja ne vidim razloga zbog kojeg bi to bilo od značaja za pravnu valjanost ispitivanja, mislim da ti se to (zakonitost/ nezakonitost) odnosi na upozorenja osumnjičeniku, (ne)prisustvo branitelja i sl. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
keds odgovoreno: 20. studeni 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 20. studeni 2007. Dakle, za pravno valjano pisanje zapisnika nije od posebnog značaja u kojem licu se iskaz diktira. Hval, Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 22. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 22. studeni 2007. Sve ti to ovisi od piolicijske postaje. Zapisnici koje sam ja čitao sadrže sve u prvo licu, a radi se o zapisnicima 3 policijske postaje. Zanimljivo je da su u tim zapisnicima svi narkomani, lopovi, razbojnici, nasilnici i drugi prekršitelji odreda vrlo pismeni drugim riječima policija ne prenosi njihove riječi vjerno nego to prilagođava. Nrp. narkoman kaže "puknuli smo se" ili "nafumali smo se", a policja napiše "konzumirali smo" ili "pušili smo" Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.