Jump to content

razvod nemamo djece pomozite


MARIJAH

Preporučene objave

Tužbu za razvod braka podnosi jedan od supružnika ili sporazumno oboje supružnika.

Vi se možete protiviti zahtijevu za razvod braka koji je podnio vaš suprug,ali ako on ima čvrstu namjeru da to i provede, sud će brak razvesti.Kakve namjere ima to vi najbolje možete znati, ali ako je podnio tužbu onda treba očekivati da iza toga čvrsto stoji.

Kako kažete ''pomirbeni postupak'',odnosno postupak posredovanja pri Centru za soc.skrb se provodi kad supružnici imaju zajedničku ili posvojenu malodobnu djecu što kod vas nije slučaj..

Ukoliko se vi protivite razvodu braka,a sud brak ipak razvede, troškove postupka snosit ćete sami.Ako prihvatite razvod,a to jasno morate kazati na sudskom ročištu, do okončanja glavne rasprave,sud će smatrati da je brak sporazumno razveden bez obzira što je vaš suprug podnio tužbu.Troškovi postupka se tada dijele i svatko snosi svoj dio troškova.

 

P.S.

Slijedeći put kad budete pisali isključite Caps Lock :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Troškovi ovise o nizu radnji koje se poduzimaju u toku postupka i teško je reći koliki će biti u određenom sudskom postupku.Važno je da ona strana koja se protivi razvodu,ukoliko brak bude razveden, snosi ukupne troškove i svoje i protivne strane.

Smatram da je svako protivljenje razvodu braka nekorisno i ne samo zbog troškova postupka.Ako je jedan supružnik iskazao takvu namjeru sud će to prihvatiti.Sve proizlazi iz stava da je za sklapanje bračne zajednice potrebna slobodno izražena volja i žene i muškarca,pa analogno tome i za ''opstanak'' braka potrebno je da obje strane to i stvarno žele.

Ukoliko se vi na prvom ročištu suprostavite ili bolje rečeno ne pristanete na razvod braka, sud će nastaviti postupak u kojem će saslušati vašeg supruga i vas.I jedno i drugo iznosit ćete razloge zbog kojih je došlo do poremećenih bračnih odnosa.Sud neće suditi o moralnosti postupaka jedne i druge strane u braku.Osnovno što zanima sud je da li se određeni brak može ili ne može održati.Kad zaključi da ne može održati jednostavno će brak razvesti,a to je uvijek kad jedna strana ustraje na stanovištu da ne želi nastaviti bračni život.

U brakorazvodnim sudskim postupcima se ne utvrđuje krivnja jedne ili druge strane za raspad bračne zajednice.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je da ne primite poziv,a to znači da niste potpisali primitak i da će se neuručeni poziv vratiti sudu.Sud će tada na ročištu konstatirati da vam poziv nije uručen i moguće je da će odgoditi zakazano ročište i istovremeno zakazati novo ročište na koje ćete na isti način biti ponovo pozvani.Ukoliko primite poziv,a opravdate nedolazak na sudsko ročište sud može odlučiti da nastavi postupak i da sasluša protivnu stranu ili može također odgoditi ročište i zakazati novo..

Tako je moguće odgađati jedno vrijeme,možda koji mjesec.

Ne ulazeći u razloge zašto želite tako postupati,smatram da u konačnici nećete postići cilj,a to je održanje bračne zajednice,posebno ako je vaš sadašnji suprug čvrst u svojoj namjeri da se brak razvede..

Više bi vam u vašoj namjeri koristila izravna komunikacija s vašim suprugom,otvoreni i iskreni razgovor dvoje odraslih i odgovornih ljudi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marijah,izgleda da se nismo razumjeli ili ja dovoljno nisam bio precizan u odgovoru.

Zajedno sa sudskim pozivom za ročište po tužbi za razvod braka koju je nadležnom općinskom sudu podnio vaš suprug dobit ćete i primjerak same tužbe.U takvim tužbama obično se samo kratko navodi razlog zbog čega se tužba podiže (npr.neslaganje naravi bračnih drugova) i zahtijev sudu da određeni brak razvede.

Kad i ako dođete ne prvo ročište sud će tražiti od vas da se izjasnite po tužbi za razvod braka.To znači da trebate kazati da li prihvaćate tužbu ili ne.

Ukoliko prihvaćate smatra se da je brak sporazumno razveden i sud će o tome donijeti rješenje.U slučaju da se izjasnite da ne prihvaćate tužbu,odnosno navode u tužbi,sud će odlučiti da sasluša vas i vašeg supruga na okolnosti poremećaja u vašem braku.Nakon saslušanja sud će zakazati novo ročište i ako niti jedna strana ne iznese ništa novo što može bitno utjecati na ishod postupka sud će brak razvesti.Međutim,i na tom ročištu vi možete kazati da ćete prihvatiti razvod braka i sud će i tada smatrati da je brak sporazumno razveden.

Vi ste napisali da u braku nemate djece.Sama ta činjenica bitno pojednostavljuje postupak pred sudom, jer nije potrebno provesti posredovanje pri CZSS,nema spora oko toga s kojim će roditeljem djete nastaviti živjeti i kako će se urediti susreti s drugim roditeljem.kao i spora oko uzdržavanja djeteta,a to su najčešće prepreke koje sud mora rješiti u brakorazvodnim postupcima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija