Jump to content

Nerođeno vanbracno dijete u ostavinskoj!


Prgy

Preporučene objave

Došao sam u situcaiju da se sva očeva imovina zamrznula poslje njegove smrti,radi nerodjenog vanbracnog djeteta s osobom kojom je zivjeo vise od 4 godine u vanbracnoj zajednici.Osoba se izjasnila na ostavinskoj da se svega odrice u svoje i ime djeteta ali nam kazu da zakon stiti djecu te da nemozemo obavit postupak prije rodjenja djeteta.

Potrazili smo pomoc na socijalnoj skrbi i tamo su nam rekli da nerodjeno djete ne ulazi u ostavinsku te da to mozemo rijesiti sve u roku odmah kod biljeznika ,medjutim biljeznik nam to ne prizna i ipak morqamo pricekati da se djete rodi i udje u ostavinsku.

 

Dali netko zna rijesenje nasega problema ?

unaprijed zahvaljujem!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Clanak 130.

Sposobnost za nasljedivanje

 

Nasljednik može biti samo osoba koja je u životu u trenutku otvaranja nasljedstva.

 

Dijete vec zaceto u trenutku otvaranja nasljedstva smatra se kao rodeno ako se rodi živo.

 

Na temelju oporuke mogu naslijediti i pravne osobe ukoliko posebnim propisima nije što drugo odredeno.

 

I dalje:

 

Clanak 213.

Postavljanje staraoca nerodenom djetetu

 

Ako se ocekuje rodenje djeteta koje bi bilo pozvano na nasljedstvo, ostavinski sud ce o tome obavijestiti organ starateljstva. Ako organ starateljstva drukcije ne odredi, o pravima još nerodenog djeteta starat ce se jedan od njegovih roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Dali to znaci da moramo cekati da se dijete rodi?

Dali to djete ulazi u ostavinsku te su me krivo informirali na socijalnoj?

Kada se rijesi ostavinska a majka djeteta odluci u njegovo ime dali dijete kada postane punoljetno moze potrazivati sta od nas te nasa imovina bude na neki nacin smrznuta 18 godina dok dijete potpiše ako ima pravo da se odrice sljedeceg?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Nije mi sasvim jasno, ali iz navoda da je uvjet da se dijete rodi živo proizlazi da treba čekati. U suprotnom bi valjda trebalo obnavljati postupak jer bi se promijenili nasljednici.

 

2. Ako je dijete bilo začeto, a otac umro nakon toga, onda je dijete nasljednik.(Suprotno u principu nije moguće, osim kod umjetne oplodnje. ) U tom slučaju su Vam krivo rekli.

 

3. O imovini djeteta brine se roditelj odnosno zakonski staratelj, ali pod nadzorom centra za socijalni rad. Dakle, takvu imovinu ne može roditelj otuđiti samovoljno, ali može ako se s time složi nadležno tijelo koje bi trebalo djelovati u interesu djeteta.

 

Vaš navod o smrzavanju imovine ne razumijem. Ako imovina ima vlasnika i nekog tko se o njoj brine, ne znači da je smrznuta, bio vlasnik maloljetan ili punoljetan.

 

Usput, jeste li svjesni da je to Vaš polubrat ili polusestra?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega krivo sam se izrazio,nista nije smrznuto ali je i auto u igri koji sam ocu uredno platio prije 4-5 godina ali nismo napravili ugovor radi povlastice u osiguranju i radi eventualne prodaje za koju godinu,ipak je bio prvi vlasnik.

Naime imam i ja svoju obitelj i doslo je do toga da nemogu registrirati automobil i sluziti se njime dok se ostavina ne rijesi a jos uvijek uredno placam 1000kn kredita za isti taj auto!

Od nekretnine cu nasljedit stan koji je na kredit i niti jeedna rata nije bila otplacena zadnjih par godina i vec je bio pri raskidu ugovora ali samuplatio 30ak tisuca kuna da do toga ne dodje i poplacao sve zaostale racune i dalje placam kredit mjesecno za taj buduce nasljedjeni stan.I ostala je poljo.zemlja a posto meni ide auto koji sam vec platio i stan koji cu otplatiti ,sestri bi trebala ic zemlja a nerodjenom djetetu bi trebalo ic ono sto su moj pokojni otac i njegova nevjencana supruga priskrbili tokom tih par godina sta smo se ja i sestra odrekli.Situacija izgleda nepoštena ali zapravo djete jedino moze nasljedit kredite i dugove ,tako da smo i mi svjesni da ce nam to biti polubrat i da cemo mu pomagat u zivotu koliko cemo god moc!

 

Stvar je samo u tome da mi ja auto hitan a nemogu ga koristit a da si rijesim auto ubrzanim putem morao bih utuzit sestru i nevjencanu suprugu a tuzba je hvala bogu "jeftina". Ali očito je da ču morat pričekat bolje dane..

Hvala na trudu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dijete se rodilo i tek sada smo saznali nacin na koji je trebalo krenuti da se to sve zaobidje..Majka djeteta ga nije trebala odmah upisati na prijavi za ostavinsku niti ista napominjati nego je mogla pricekati da ostavinska zavrsi te naknadno" utuzi" nasljadnike i potrazi prezime i ime oca za svoje dijete . Medjutim netreba doslovcxe utuziti nego se moze sve sporazumno rijesiti sto bi bilo najbrze i najbezbolnije.Drugim rijecima cekao sam 9 mjeseci uzalud a nitko nam nije predlozio niti nas uputio kako da postupimo da svi dobijemo sta zelimo u nasem roku!Zato nema cekanja uzmite stvar u svoje ruke

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija