Jump to content

tuziti bolnicu


darla_

Preporučene objave

moja najbolja prijateljica je mjesec dana prije poroda dobila parezu facialisa, perifernu. poslali su je na fizikalnu terapiju koja nije pomagala. tablete joj nisu htjeli dati odmah jer je rijec o kortikosteroidima koji nisu ispitani na trudnicama i navodno mogu uzrokovati mentalna ostecenja djeteta. kako u bolnici nisu imali vecinu pretraga, isla je privatno i sve sama placala.

 

fizikalna jos uvijek nije davala rezultate. poslali su je privatno na akupunkturu i ni to nije djelovalo.

otisla je kod privatnog ginekologa koji je rekao je je dijete zdravo i dobro te da on preporucuje carski rez odmah i slanje pacijentice u zagreb u dubravu na lijecenje u barokomoru.

inace, pareza facialisa je na listi hazzo kao hitno stanje za barokomoru.

 

otisla je u bolnicu i rekla to svom ginekologu koji je rekao da carski ne dolazi u obzir jer je to "teska i kompliocirana operacija pod anestezijom" i da je najbolje da cekaju prirodan porod.

 

tada ju je poslao ne otorinu i specijalizan joj je dao kortikosteroide koje ona nije htjela uzimati jer su joj prethodno rekli da su uzasno opasni.

 

svo to vrijeme isla je na fizikalnu i nije joj nista pomagalo.

jedan je dan dosla na pregled i ostavili su je u bolnici jer je plodna voda bila kriticno zamucena. dali su joj drip i neku injekciju protiv bolova.

kad se dijete rodilo bilo je plavo-zeleno i jedva je disalo.

kasnije je sve bilo u redu.

 

nakon poroda, pitala je za tablete koje joj vise nisu htjeli dati jer "nisu u procesu bolesti otkrili uzrok iste".

propisali su vitamine i fizikalnu.

 

ona je svojevoljno otisla u zagreb u barokomoru na mjesec dana sto je sama platila nakon sto joj primarijus nije htio potpisati uputnicu mjesec dana nakon pocetka bolesti.

i barokomora je djelovala. usta su joj se ispravila, ali se jos uvijek ne moze smijati.

 

nakon priopcavanja novonastale situacije istim doktorima, oni su rekli da su mislili da je nakon mjesec dana prekasno za takvo sto i da isto bolnicu previse kosta. jedan tretman je oko 300 kuna, ulazi se dva puta dnevno.

 

kad je dosla u zagreb po savjet specijaliste, rekli su joj da treba tuziti opcu bolnicu zadar jer oni nisu otkrili uzrok bolesti, nisu je lijecili, nisu zastitili dijete, nisu je poslali u barokomoru unatoc cinjenici da je njezina bolest na listi hitnih stanja za ulazak.

 

danas je ona osoba koja ne moze naborati celo, podignuti obrve, ne moze sklopiti lijevi kapak cak ni kad spava, zbog toga joj oko ne proizvod dovoljno suza pa je iziritirano i bolno, ne moze se nasmijati, a lijevi kut usana joj je pola centimetra ispod desnog.

 

moze pomoc?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo vam moguće osnove za kaznenu odgovornost.

 

Nesavjesno liječenje

Članak 240.

(1) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za

zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, ili primijeni očito nepodobno sredstvo ili način

liječenja, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja

neke osobe,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se zdravstveni djelatnik koji obavljajući svoju

djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika ili ne postupa prema pravilima svoje struke, ili

obavlja zdravstvenu djelatnost u prostoru za koji nema propisano odobrenje za rad, ili uopće

nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe.

(3) Doktor medicine, doktor stomatologije ili zdravstveni djelatnik koji kazneno djelo iz stavka 1. ili 2.

ovoga članka počini iz nehaja,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Za to kazneno djelo možete podnijeti prijavu državnom odvjetništu, koje će dalje ispitivati da li se djelo može dokazati.

Naravno da i vi možete pomoći u tom pogledu da što detaljnije pružite što više konkretnih informacija i prijedloga dokaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Mene zanima sljedece:

 

Suprugu sam dopratio u rodiliste u 7h ujutro,lijecnik ju je pregledao u 7:30h(tako pise u otpusnom ili nalazu ili kako vec,pisano na pisacoj masini sa potpisom I pecatom spomenutog ginekologa) kako da se javi ukoliko nedodje do trudova na kontrolu za dva tri dana. Supruga ga je molila da ostane u bolnici jer joj je to cetvrta trudnoca, porod je sigurno brzi,nasto je on odgovorio da nisu oni hotel,te da je sve uredu,a I vi zivite tridesetak minuta od bolnice,

Otisli smo doma na njegov nagovor I inzistiranje kako je sve uredu.

 

Ovako stoji u otpusnom pismu(otprilike da necitiram)Pacijentica zaprimljena u 9:10h(istog dana tj.jutra),vodenjak pukao doma oko pola devet,zbog prolapsa pupkovine ucinjen hitan carski u 9:40h.

 

Moje dijete je zbog toga reanimirano, visokoneurorizicno I da neopisujem sve simptome dovoljno ce biti da vam kazem kako kod svakog lijecnika kod kojeg dodemo na pregled gleda na nase dijete sa tugom i sazaljenjem.

Jos bih htio samo dodati da sa nijednim djetetom u trudnoci nije bilo nikakvih komplikacija ukljucujuci I spomenutih,nikakvih.

Da smo dosli dan iza predvidjenog termina poroda,kada su nastupili trudovi.

 

Moje pitanje je:

Po kojem osnovu bih mogao tuziti doticnog lijecnika I bolnicu?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani i ja imam jedno pitanje. Moj problem je sljedeči: radio sam i živio u Austriji 4 godine. Tamo su mi otkrili da nemam lijevi bubreg i nekakvu tvorbu(3.5cm x 4cm) za koju se nije znalo što je. U zagradi piše da pretpostavljaju da je to tumor vezikule seminalis. Pošto sam radio na poljoprivredi, vratio sam se u lijepu našu jer više nisam smio obavljati teške fizičke poslove da ta tvorba nebi puknula il tako nešto. To je bilo 2007.godine. U 2007. godini sam razgovarao sa više specijalista, liječnika, medicinskih sestara itd. da bi na kraju zaključili da je to zbog veličine i eventualne kasnije alteracije potrebno odstraniti. U 2008. sam bio na pregledu u KBC Rebro gdje su mi rekli što sve moram obaviti prije operacije( EKG, snimanje pluča, vađenje krvi itd.) i da če me oni nazvati za termin. Nakon što je prošlo nekoliko tjedana, ja sam jedan petak telefonskim putem pitao kad ću dobiti termin. Odgovor je bio da ja imam termin u ponedjeljak (znači, tri dana kasnije). Ja sam stigao u ponedjeljak u Zagreb na Rebro (ja sam iz Međimurja), da bi mi oni rekli da nemaju mjesta. Drugi termin sam dobio nekih mjesec dana kasnije i opet nisam mogao na operaciju zbog toga jer sam imao nogu u gipsu. Treči termin nisam više dobio jer me navodno nema u kompjuteru, ali da če to oni riješiti i da če me kontaktirati u vezi novog termina. Opet ja nekih mjesec dana kasnije zovem i dobijem odgovor da oni neznaju tko sam ja, ali da če se sve srediti i da če me kontaktirati. Nakon toga ja više nisam zvao, a danas je več peti mjesec 2011. godine. Znači, prošlo je minimalno 2.5 godine, a oni još ništa nisu riješili. Ja plačam mjesečno zdravstveno osiguranje kao i svi drugi. U međuvremenu meni je ta tvorba mogla puknuti ili nastati neki novi problem, što za sad, hvala Bogu, nije.

 

Ja bih Vas sad zamolio da mi kažete dal ja imam ikakve mogučnosti, tj. osnove da napravim tužbu i po nekoj mogučnosti dobijem ili je to u lijepoj našoj nemoguče?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

Lijep pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

dobar dan, ja takoder imam pitanje, prosle godine u 9.mj prerezao sam ruku na staklo u predjelu podlaktice, imao sam dvije operacije, prva je bila isti dan, a druga dan nakon jer nisam mogao pomicati prste kao ni saku, godinu dana me boljela ruka, na fizikalnoj su rekli da ce proci, otisao sam nakon nekih dva mjeseca opet na pregled u vinogradsku jer me bolje ruka, rekli su da je to normalno da ce proci, sada nakon vise od godine dana uz bol u predjelu lakta dobio sam i kvrzicu, otisao sam kod doktorice koja me uputila na rendgen, a na snimci su pronasli staklo 3mm sirine i 4cm duzine, bolove sam imao konstantno od 9mj prosle godine, zanima me da li bi mogao tuziti bolnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobar dan, ja takoder imam pitanje, prosle godine u 9.mj prerezao sam ruku na staklo u predjelu podlaktice, imao sam dvije operacije, prva je bila isti dan, a druga dan nakon jer nisam mogao pomicati prste kao ni saku, godinu dana me boljela ruka, na fizikalnoj su rekli da ce proci, otisao sam nakon nekih dva mjeseca opet na pregled u vinogradsku jer me bolje ruka, rekli su da je to normalno da ce proci, sada nakon vise od godine dana uz bol u predjelu lakta dobio sam i kvrzicu, otisao sam kod doktorice koja me uputila na rendgen, a na snimci su pronasli staklo 3mm sirine i 4cm duzine, bolove sam imao konstantno od 9mj prosle godine, zanima me da li bi mogao tuziti bolnicu?

 

Podnesite kaznenu prijavu protiv lječnika zbog nesavjesnog liječenja, a u sklopu kaznenog postupka možete podnijeti imovinskopravni zahtjev koji će vam najvjerojatnije biti dosuđen, osim ako ga oslobode, onda vam preostaje građanskopravna zaštita tj. Privatna parnica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo dvije napomene - ovakvi IP zahtjevi se nikad ne dosuđuju u sklopu kaznenog postupka, budući bi ga znatno odugovlačili, već se s njime podnositelj upućuje u parnicu, ali je stavljanje IP zahtjeva sigurnost da neće doći do nastupa zastare.

 

Plus na sve to - "naoružajte" se dobrim živcima, jer će ishod oba postupka ovisiti o provedenome medicinskom vještačenju, koje može potrajati nažalost, čak i godinama.

 

Angažman odvjetnika je nužan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Postovani, trebam savijet.

Naime, oca su mi operirali prije mjesec i pol dana, ugradili su mu par bajpasa...operacija je prosla korektno, bez problema...9 dan nakon operacije dobio je tem. Ugl. Pri operaciji zarazili su ga stafilokokom...sada mj. I pol Dana nakon operacije tata mi je jos u bolnici, vec 4 tjedan na antibiotiku(prvih 8 dana je dobivao krivi). ..nasoj agoniji se ne nazire kraj...vec 4 puta su mu obecavali da preksutra ide doma no i dalje nista da bi nam danas rekli da ce sigurno jos mj. Dana biti u bolnici i da neznaju kada ce ga izljeciti( nemoram vam ni pricati kakve psih. Posljedice to ostavlja na vec istraumatiziranog covjeka)..sumnjamo na losu higijenu, krivo informiranje pacijenta(i to ako smo jako uporni)info dobivamo na kapaljku i to ugl. Dosta neodredeno..molim vas za savjet...koja su konkretno nasa prava i kako se zastiti...imajuci na umu da je on jos tamo i mogucnost "osvete" za bilokakvo direktnije nastupanje...naproosto smo ocajni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Volio bih vam dati riječi utjehe, ali nažalost ne mogu.

 

Ovakve stvari su nažalost, vrlo česte u našim zdravstvenim ustanovama, i svatko tko je imao nesreću da se s time osobno (ili putem bliske osobe) susretne ili ima nekog tko tamo radi - vrlo dobro zna o čemu pričam.

 

Kazneno-pravni segment priče zaboravite, jer je praktički nedokaziv i uopće vrlo upitan, a građansko-pravni segment bi za uspjeh zahtijevao da čitav sustav zdravstva bude razotkriven do krajnjih temelja, što bi podrazumijevalo odgovornost i najviših dijelova našeg zdravstva, a taj scenarij nećete doživjeti. Ovakvi slučajevi vam se najčešće pokrivaju sa onom starom dobrom "komplikacije tijekom operacije ili u post-operativnom procesu", što inače ima smisla i dešava se u nekim promilima u normalnim državama, međutim kod nas je stvarni postotak ovakvih slučajeva, upravo zbog neadekvatnih uvjeta u našim operacijskim salama i post-operativnim kapacitetima, katastrofalno visok. Ali, to se sve mete pod tepih.

 

U SAD-u biste dobili milijunsku odštetu u slučaju da dokažete njihovu greške, ali razlika između nas je "nebo i zemlja".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija