Jump to content

oporuka


darla_

Preporučene objave

Ovo je u redu:

"...on ima 70 godina i jako je bolestan. ima zenu i cetiri kceri.

sve dogovorno ostaje zeni do njezine smrti. djeca slozna..."

 

Ovo nema pravnu vrijednost:

"...nakon toga jedna kcer dobiva stan, tri ostale po kat kuce i puno zemlje.

dogovor je usmeni i svi su upoznati s njim...."

 

Razlog je to: ako majka dobije svu očevu imovinu tada je to isključivo njena imovina i s njom radi što je volja (posjeduje, prodaje, daruje, daje po raznim ugovorima, opterećuje, da je po oporuci...).

Nakon što majka umre, tada je naslijeđuju kćeri u svoj njenoj imovini, a ne samo onoj imovini koju je dobila po mužu. Znači da kćeri mogu dobiti i više. A moguće je da majka za života "potroši" svu svoju imovinu, tada kćeri neće imati ništa za naslijediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lizina varijanta je jedan od mogućih. Samo tu postoji pravo majke da traži svoj nužni dio, tj. ako majka dobije svoj plodouživanje, nužni dio joj je svakako povrijeđen.

 

Mislim da je najjednostavnija varijanta ova:

Iza oca, neka svi nasljednici (majka i sve kćeri) uzmu svaki svoje nasljedne dijelove. Tako će biti svi zajedno suvlasnici.

Iza smrti majke, kćeri će ionako naslijediti majčinu imovinu ( u koju je uključena i ova očeva), naravno pod uvjetom da majka za života ne prenese vlasništvo na nekog drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome sto majka i otac zajedno posjeduju tu imovinu,s majcine strane nasljeđen je samo jedan mali dio zemlje koji se smatra poljoprivrednim zemljistem. sve ostalo je steceno u braku stranaka.

nas zajednicki dogovor je takav da sve prepustimo majci do njezine smrti ( u dalmaciji je to nekako ukorijenjeno), zapravo se odricemo svog dijela.

majka i otac zive u tom stanu, a kuca se ljeti iznajmljuje. majka , ni nitko drugi nema nikakve dugovi, niti bi mi ikad takvo sto dopustile. prodaja ne dolazi u obzir jer sve to za nas ima jaku emocionalnu vrijednost.

ta kuca je zapravo velika hacijenda na 6 katova s mnogo zemlje u neposrednoj blizini mora koju je sagradio nas otac.

nakon majcine smrti, jedna bi kcer dobila stan, a ostale tri po kat kuce i polukat te zemlju na nacin da ona koja dobiva prizemlje dobije u zemlju sa svoje strane, ona koja dobiva kat i polukat dobije i majcinu zemlju izvan grada, a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ona koja dobije kat, polukat i potkrovlje, dobije i zemlju sa svoje strane na kojoj se između ostalog nalaze i garaze.

sto se tice novca, odprilike je svima jednako, znaci oko 250 000 eura.

 

pitanje: znaci, ako se odreknemo svaka svog dijela u korist majke, moguce je da to ona, "nepravedno" podijeli po nekom svom principu? tj, da nakon njezine smrti netko dobije sve, a ostali nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem u potpunosti o čemu se radi i kakvi su običaji u Dalmaciji. Iskreno se nadam da imate povjerenja u svoju majku i da bi se i ona držala vašeg usmenog dogovora, ali odgovor na tvoje pitanje je - da, moguće je da ona, kad jednom bude vlasnica imovine 1/1, podijeli tu imovinu kako ona želi. Svi imamo pravo raspolagati svojim vlasništvom kako mi želimo. Zato mislim da je pametno poslušati savjet "Notarice" i prihvatiti se svaki svog dijela nasljedstva. Ne vjerujem da bi ta odluka majci smetala ako već i ona želi da se u konačnici imovina podijeli po vašem dogovoru, unatoč dalmatinskim običajima da poslije smrti oca sve ide majci. Najbolje je otvoreno komunicirati, prije nego dođe do problema. A obično gdje ima puno imovine, ima puno i problema. Pozdrav :hekla:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija