Jump to content

sudski vještaci-prava i (ne)zakonitost


vještak-dalm

Preporučene objave

Kako nisam pravne struke, a svaki se dan susrećem s pravom i različitim tumačenjima zakona i pravilnika, molio bih neke informacije u vezi s predstavljanjem kao sudski vještak, te oduzimanjem prava vještačenja onima koji to nisu.

1. Smije li sudski vještak u slučaju kad nije angažiran od strane suda se predstavljati kao sudski vještak (kada ga angažira privatna osoba)?

2. Ima li sudski vještak u parničnom ili vanparničnom postupku ikakvu prednost pred stručnjakom iste struke koji nije ovlašteni sudski vještak (predstavnici nekih trgovačkih društava u vansudskim nagodbama i sudskim sporovima odbacuju svako vještačenje i izračun vrijednosti ukoliko stručnjak koji ih je izradio nije ovlašteni sudski vještak)? Molio bih i obrazloženje , tj. članak ZUP-a koji to definira.

3. Da li vještak koji izračune izrađuje služeći se krivim, neprimjenjivim i netočnim podacima i pravilnicima podliježe kaznenom progonu i kako se utvrđuje pristranost ili nepristranost vještaka?

 

Molio bih da mi netko odgovori na ova pitanja, naravno, pozivajući se na pravni akt i članak.

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. smije

2. ima prednost jer je na listi suda, dok ostali stručnjaci nisu na listi suda

3. podliježe kaznenom i sudom časti u udruzi gdje je član; pristranost se utvrđuje nepobitnim dokazima.

 

sudski vještak nakon stručne obuke mora položiti prisegu na sudu i biti imenovan a po odredbi čl. 85. Zakona o sudovima i čl. 6. st. 2. Pravilnika o sudksim vještacima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bih pojašnjenje na drugo pitanje...

naime, da preciziram, u vansudskom sporu koji je vođen u uredu državne uprave, ovlaštenik HAC-a, pravnik po struci, je mojem kolegi, koji je stručnjak za 20-godišnjim iskustvom, a kojega su angažirale privatne osobe, zabranio govoriti jer nije stalni ovlašteni sudski vještak. Problem je nastao kada je sudski vještak angažiran od strane Ureda državne uprave, a za potrebe HAC-a izračunao sramotno male vrijednosti za privatna zemljišta pod prekrasnom slavonskom hrastovom šumom, pa su se privatnici odlučili angažirati drugog vještaka šumarske struke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče prednosti vještaka, nadodao bih kako sud, tj.drž. tijelo nije vezan mišljenjem vještaka, već je to dokaz koji sud ocjenjuje kao i svaki drugi dokaz.

 

Tj. u konkretnom slučaju, ako na to ukazuju drugi dokazi, ali i zdrava logika, sud može kompletno zanemariti vještačenje, no u praksi to su rijetki slučajevi, jer se ipak radi o mišljenju stručnjaka (iako ih je bilo).

 

Isto tako, moguće je, a to sam u praksi i imao, da osoba koja nije određena od strane suda kao vještak, a sačinila je vještačenje za privatne potrebe stranke bude saslušanja u postupku kao svjedok.

 

Naime, svjedok na sudu može biti svatko tko ima saznanja o činjenicima bitnim za rješavanje merituma spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija