Jump to content

trebam savjet


goga123

Preporučene objave

situacija je sljedeća: prije 6godina bila sam u vezi iz koje imam dijete.moji roditelji su od početka te veze bili protiv jer je on iz siromašnije obitelji i jer žele voditi kontrolu nad svime a on se tu nije uklapao te kad sam rodila i uspjeli su u nakani da nas razdvoje. zahvaljujući mojoj majci, ocu moga djeteta je oduzeta i skrb nad djetetom pravomoćnim sudskim rješenjem radi ne viđanja djeteta više od tri mjeseca( što moji roditelji nisu dozvoljavali).on se za oduzimanje skrbi nije bunio iz razloga da meni ne pravi probleme kao i zbog toga što je često bio na terenu pa je meni želio prepustiti potpunu skrb.dijete nije viđao niti je financijski pomagao, niti sam ja zahtjevala jer sam sa svojom plaćom mogla i sama uzdržavati dijete i sebe.Dakle, pomirili smo se sa tom sudbinom, tj.odlukom moje majke sve do prije par mjeseci kada smo se slučajno sreli, razgovarali i zaključli da je naš prekid bio odluka iliti utjecaj drugih (moji roditelji), a ne nas samih te da želimo zasnovati obitelj u kojoj će naše dijete imati oba roditelja.No međutim, kada smo to obznanili mojim roditeljima oni su odlučili to ne dopustiti pod bilo koju cijenu i to na način da su mene istukli pred djetetom iako sam punoljetna (sramota, ali ako želim pomoć, moram reći), o verbalnim uvredama, uhođenju i izjavama kako neće nikada dozvoliti da mu se vrati skrb da ne govorim te kao šećer na kraju prijava centru za soc.skrb iz iskreno, ne znam kojeg razloga jer nikad nismo niti ja, niti otac djeteta na bilo koji način to dijete zlostavljali.misleći da će centar biti na strani dobrobiti djeteta, na razgovoru sam sve iskreno rekla (razloge zašto se ''pomiriti'' s ocem moga djeteta, a i reakcije mojih roditelja).Budući da su oni utjecajni u cijelom gradu, od službenika centra sam dobila odgovor da se moram pokoriti odluci roditelja, dakle dijete ostaviti da živi i dalje bez oca, a za njihova uzastopna, psihička, maltretiranja sam ja kriva jer,na njihovu žalost, želim sama donositi odluke o svom životu što oni ne mogu shvatiti jer žele sve imati pod svojom kontrolom.Naše dijete je i upoznalo oca i zavoljelo ga od prvog trenutka što mi je još jedan, čak i najbitniji razlog da joj ostvarim pravo koje ima svako dijete-život s oba roditelja. Sve u svemu, da ne duljim, iako je možda i ovo previše, ono što me zanima je može li otac djeteta vratiti izgubljenu skrb i kojim putem, tj. na koji način te mogu li mu to moji roditelji osporavati i postoje li u takvim slučajevima neke posljedice - meni prijete da bih i ja mogla izgubiti dijete ako nastavim raditi na tome da se njemu vrati skrb, a mene je strah jer su preutjecajni na ovom području ( u centru su mi rekli da ne mogu protiv nje, u prevodu moraju ''protiv'' mene). molim vas, ako imate neki savjet, pomozite!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon čl.114 st. 4.i 5.

(4) Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kada prestanu razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.

(5) Izvanparnični sudski postupak iz stavka 4. ovog članka može pokrenuti roditelj kojem je to pravo oduzeto ili centar za socijalnu skrb.

 

Što kazati na vašu životnu situaciju?

Vi ste odrasla osoba,majka svog djeteta i potrebno je da samostalno donosite odluke u svom životu.Svaka veza u odrasloj dobi na način koji ste opisali između vas i vaših roditelja je u svojoj biti patološka.Njihova potreba da vas u svemu kontriliraju i da za vas u svemu odlučuju nije plod njihove ljubavi prema vama.To morate što prije razumjeti jer od toga ovisi vaš daljnji život,vaši postupci.

Trebate napraviti potpunu separaciju od roditelja i jasno im kazati da vi njih volite i da će oni biti uvijek vaši roditelji ,ali da vi kao odrasla osoba imate pravo na vlastiti život i vlastite odluke ma koliko se one njima ne sviđale.Ukoliko izraze nerazumjevanje za to, onda su vaši roditelji najblaže rečeno vrlo sebične osobe i vaša dobrobit,kao i vašeg djeteta njima ništa ne znači.

Potpuno je ispravno da razumjete da je vašem djetetu potreban u njegovom životu otac i nemojte dopustiti nikome,niti svojim roditeljima,niti nekakvom Centru za soc.skrb da uskraćuju djetetu njegovo prirodno pravo.

Nastojte zajedno s ocem djeteta donositi sve odluke u vezi djeteta, jer vam je njegova pomoć u ovom trenutku veoma potrebna.To mu jasno stavite do znanja,jer samo zajedno možete se oduprijeti svima kojima nije stalo do vašeg djeteta (vaši roditelji), ili koji ne žele zakonski zaštiti njegovu dobrobit (CZSS).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala canis na savjetu. pročitala sam obiteljski zakon i hrpu drugih, ali pošto se ne razumijem najbolje u zakone postoji i problem što su mi u centru, a i roditelji rekli da on ne smije stupati u kontakt sa djetetom niti ja to smijem omogućavati dok mu se ne vrati skrb, dakle neznam da li je to, što se zakona tiče, točno, a ako je kako dokazati da postoje razlozi da mu se vrati skrb. on je također trenutno nezaposlen što su mi naveli kao još jednu otegotnu okolnost. čak su išli do toga da predlože, opet centar i roditelji, da ostavim dijete njima, roditeljima, na par mjeseci i odem živjeti s njim pa da nakon toga traži povratak skrbi.Naravno, na taj i slične prijedloge ne pristajem jer moj cilj nije napustiti dijete već živjeti zajedno i sa djetetom i sa ocem tog djeteta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji li sudska odluka o zbrani približavanja djetetu od strane oca?Ako tako nešto ne postoji i nije navedeno u sudskom rješenju o oduzimanju roditeljske skrbi, onda otac djeteta ima pravo na to da se susreće s svojim djetetom,a posebno u vašoj nazočnosti..Sama izjava vaših roditelja i djelatnika Centra ne znači apsolutno ništa u tom smislu i vjerojatno je usmjerena na to da vas zaplaši..

Pošto je situacija takava kakvu ste opisali,predložio bih vam da postupite na jedan drugačiji način,a vi razmislite i samostalno donesite odluku:

1.otac djeteta naka počme s mjesečnim uplatama za uzdržavanje (alimentacija) koje će uplaćivati vama na ruke ili još bolje na vaš tekući račun i o tome neka sačuva potvrde o uplati,jer oduzimanjem roditeljske skrbi nije prestala njegova obveza uzdržavanja djeteta.

2.neka otac djeteta pronađe posao kako bi imao stalni izvor prihoda

3.nastojte da dijete ostvaruje česte kontakte s ocem u dogovoru s njim kako bi se razvio još bliži odnos između djeteta i oca,a mišljenja sam da bi bilo dobro da imate svjedoka/svjedoke da otac djeteta ostvaruje susrete s djetetom.

4.zajedno pokušajte (vi i otac djeteta) osigurati uvijete za zajednički život (stanovanje)

5.obavezno angažirajte odvjetnika koji će vas zastupati u sudskom postupku za vraćanje roditeljske skrbi ocu djeteta,a sve ovo što sam prije naveo su činjenice (pod uvijetom da budu ostvarene) koje bi sud trebao uzeti u obzir pri odluci da vrati oduzetu roditeljsku skrb ocu djeteta.

6.otac djeteta,a ne samo vi, mora biti intezivno angažiran u ostvarenju željenog cilja

6.nikako nemojte pristati na situaciju gdje bi se odvojili od svog djeteta,pa niti na nekoliko mjeseci kako vam predlažu roditelji i podržava Centar za soc.skrb,jer se najvjerojatnije radi o namještenoj situaciji u kojoj vas se želi dovesti pred optužbu da ste svoje dijete napustili kako bi i vama bila oduzeta roditeljska skrb

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sudska odluka o zabrani približavanja ne postoji, u biti, roditeljska skrb u cijelosti mu je oduzeta prema čl. 115 st. 3 t. 2 obiteljskog zakona (mislim da je stari zakon od 1998. jer je rješenje doneseno u travnju 2003. ), tj . radi grubog zanemarivanja roditeljske dužnosti i prava ako ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi. što sam već navela i on je pristao na tu mjeru oduzimanja skrbi zbog svog terenskog posla i jer shvaća da je u interesu djeteta da ja preuzmem potpunu skrb. što se tiče vaših prijedloga, on uplaćuje, u dogovoru sa mnom na račun djeteta novac za uzdržavanje, ali s obzirom da je trenutno nezaposlen, uplaćuje kad dođe do nešto novca i koliko u tom trenutku može uplatiti, također i radi na tome da se što prije zaposli, što je malo teže ali nadamo se da će uskoro i uspjeti. tražimo i zajednički stan gdje bih u početku živjela sa djetetom uz njegovu pomoć ( iz razloga onog dijela gdje on ''ne smije'' biti u kontaktu sa djetetom). i naravno, na odvajanje od djeteta ne pristajem ni pod razno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam odmah najbolje razumio zbog čega je ocu djeteta oduzeta roditeljska skrb.Pogledao sam Obiteljski zakon iz 1998.g (N.N. 162/98) čl.115.st3.t.2.Znači radi se o situaciji gdje on nije izvršavao obvezu uzdržavanja za dijete.Ako je tako, onda će se u sudskom izvanparničnom postupku za vraćanje roditeljske skrbi tražiti dokazi da otac djeteta sada uredno izvršava svoju obvezu uzdržavanja.To znači da se sudu trebaju podnijeti dokazi o uplati uzdržavanja,a bilo bi i veoma poželjno da otac djeteta nađe posao (bilo kakav posao,a posebno na neodređeno vrijeme, iako to danas za stabilnost i redovitost prihoda ne znači puno, ali nije nevažno).

Dobro bi bilo da za ostvarenje tog cilja angažirate odvjetnika i da mu razložno izložite cjelokupnu situaciju kako ne bi došlo do pravne pogreške u postavljnju zahtijeva za vraćanje roditeljske skrbi,kao ni za vrijeme samog izvanparničnog postupka pred sudom,posebno zbog razloga koje ste naveli u prijašnjim postovima (roditelji i CZSS).

Radite sve sustavno i polako,zajedno s ocem vašeg djeteta,sve pripremite detaljno.Nedajte se zastrašivati od bilo koga i svaku dvojbu rješavjte u konzultaciji s vašim odvjetnikom.Znam da će to sve stajati određenog novca, ali sam mišljenja da je cilj koji ste sebi postavili izuzetno vrijedan da bi riskirali greške ako sami budete vodili cjelokupni postupak.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

canis, još jedna velika zahvala. a znate li možda postoji li mogućnost, nešto tipa ''automatskog'' vraćanja skrbi u slučaju vjenčanja roditelja. čula sam da je i to jedna od opcija, iako po zakonima nisam našla ništa o tome. i s obzirom na razlog oduzimanja skrbi, ja dakle bez straha mogu dovoditi dijete u kontakt s ocem pošto nema zabranu približavanja, a i to je još jedan način da dokaže da brine o djetetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditeljska skrb nije oduzeta ocu djeteta iz razloga što nije vjenačan s vama,niti vjenčanje može biti razlog za oduzimanje ili vraćanje roditeljske skrbi..Roditeljska skrb je oduzeta po čl.115 st 2.t.1. tadašnjeg Obiteljskog zakona i može se vratiti sudskom odlukom kada se dokaže da razlozi za oduzimanje iste više ne postoje,a to je ono što sam pisao u prijašnjim postovima.

 

Kontakt između djeteta i oca nije protupravan, jer ne postoji sudska odluka koja to priječi.Ali zbog sveukupne situacije koju ste opisali najbolje je da i vi budete prisutni tim kontaktima.Pri tome ne mislim da djetetu prijeti bilo kakva opasnost od njegovog oca.Naprotiv, svaki takav susret može biti samo koristan za dijete.Vi ste sada jedini skrbnik i zakonski zastupnik djeteta i po tome ste odgovorni za vaše dijete u svakom pogledu.Omogućavajući djetetu kontak s njegovim ocem činite korist djetetu,a vašim prisustvom tim susretima predstavljate garanciju ispravnosti istih.Tako se trebate postaviti prema birokratskim postupcima Centra za soc.skrb, ukoliko isti pokuša tumačiti kontakte između oca i djeteta na drugačiji način.Samo hrabro i principjelno postupajte i ne trebate imati nikakv strah.

Nema potrebe da zahvaljujete,biti će mi veoma drago ako uspijete ostvariti pravo vašeg djeteta i vaša prava..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo me opet nakon duže vremena. naravno, isti problem,tj.omogućavala sam kontakte djeteta s ocem u kojima je dijete bilo presretno, jedva je dočekala da ga vidi i da se poigraju.Čak su i u centru rekli da se smiju viđati, ali da ne preuveličavamo pred djetetom obiteljske veze,šta god im to značilo.Moji roditelji naravno nisu bili zadovoljni time pa su obavjestili centar o mom ''nepoštivanju odluke centra da otac ne smije stupati u kontakte s djetetom'' te su mi još rekli da ako je centar to odobrio imat ćemo problema i ja i centar. Tako sam dobila usmeni poziv djelatnice centra da dođem na razgovor, što sam i napravila.Već sam navela što su mi rekli ranije vezano uz kontakte, da bi mi ovaj puta rekli kako činim kazneno djelo omogućujući susrete,kako sam kriva što je dijete zavoljelo oca, kako ne smijem dopuštati razvijanje te ljubavi jer je to štetno za dijete budući da dijete sada zahtjeva da ga vidi i bude s njim.Pitala sam gospođu soc. radnicu zašto su onda rekli da se smiju viđati, a sad odjednom ne smiju,odgovor je bio: jedini susret koji su smjeli ostvariti je slučajan na ulici, ali ni tada dijete ne bi smjelo znati tko je taj čovjek koji nam je ''slučajno'' pristupio.

I još jedno pitanje- zna li netko gdje bih mogla dobiti pravni savjet (broj telefona), tj. postoji li neka udruga koja se bavi davanjem pravnih savjeta ili je jedino rješenje tražiti savjet odvjetnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Goga,

 

Ako vam je djelatnica CZSS-a to rekla, onda je ta osoba ili pogrešila profesiju ili jednostavno nije joj mjesto tamo gdje radi.

Pročitajte prethodni post od Canisa 21.12.2007, što vam je napisao.

Dijete ima pravo na druženje sa oba roditelja i dijete voli oba roditelja!

Ove gluposti poput " da ste vi krivi što je dijete zavoljelo oca", drugi put recite vi njoj da ćete je prijaviti jer vaše dijete ima pravo na druženje sa oba roditelja, a ona ovakvim izjavama ne želi dobro prije svega vašem djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontakti koje ste omogućili između vašeg djeteta i njegovog oca ne predstavljaju nikakvo kazneno djelo,kao niti razvijanje ljubavi između djeteta i oca i njihova emocionalna povezanost.

 

Prema tome sve što ste učinili ima duboku opravdanost u prirodnoj potrebi djeteta za roditeljem,kao i u važećem Obiteljskom zakonu.

Ono što vam je kazala tzv.djelatnica CZSS nema podlogu u stručnom pristupu obiteljskoj problematici i izravno je usmjereno protiv prava i interesa malodobnog djeteta,protivno važećem Obiteljskom zakonu i Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih naroda koju je ratificirao Sabor RH.

 

Ista djelatnica CZSS na taj način grubo krši zakone ove zemlje s pozicije svog položaja,manipulira s vama i vašim djetetom i njegovim pravima i na taj način sebe može izložiti kaznenom progonu.

Stoga, zatražite od CZSS da vam i u pisanom obliku dostavi izrečeni stav..Siguran sam da to neće učiniti jer bi u tom slučaju sami potpali pod zakonske sankcije.Ali ipak zahtjevajte...bez bojazni da vam to može naškoditi kao i vašem djetetu...

 

O usmeno izrečenom stavu djelatnice CZSS obavjestite Pravobraniteljicu za djecu (dopisom na adresu ul.Andrije Hebranga 4/1,Zagreb) i zahtjevajte da se ista očituje o svemu i upozori CZSS na nestručno i protuzakonito ponašanje...

 

Dalje,obratite se na isti način i Ministrastvu zdravstva i socijalne skrbi - Upravi za socijalnu skrb,Ksaver 200A,Zagreb, te zahtjevajte da cijelu situaciju preispitaju i da upozore djelatnike tog Centra na nestručno postupanje (navedite sve detaljno, što i od koga i kada vam je kazano),uz zahtijev da i vas osobno izvjeste o poduzetim radnjama i izrečenim mjerama....

 

Kako nisam pristalica raznih udruga, jer smatram da niti jedna ne štiti na ispravan način prava djeteta,a također pod krinkom zaštite prava djeteta ostvaruju prvenstveno neke druge ciljeve,ne mogu vam savjetovati ništa po tom pitanju...

 

Smatram, kad imate pravni problem ili neku dvojbu te vrste, da je najbolje da se obratite onom tko je i ovlašten i osposobljen da pruži adekvatan savjet i zaštitu,a to je isključivo odvjetnik...

 

Slobodno dalje nastavite s susretima i druženjima (ali kako sam vam i prije napisao uz vašu nazočnost ) između djeteta i oca i neka se povezanost između njih razvija...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dear Goga

Nažalost Vam ne mogu dati neki pravni savjet, tu sam tanak, ali Vam mogu izraziti moralnu podršku i ne bojte se, meni je rekla soc. radnica da je samohrani otac „neprirodna stvar“, no druge nisu tako mislile, a ni sud, pa je sin samnom. Ne dajte se i oni su samo ljudi (neki više, nekii manje).

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj ne tako čest slučaj je nažalost još jedna potvrda kako je CZSS u debeloj :bananko:

Jednostavno nevjerojatno...koja hrpa diletanata, luzera i jadnika na jednom mjestu.

Puno sreće gogi...

Možda da promijenite mjesto prebivališta, pa tako dođete pod nadležnost nekog drugog CZSS-a gdje vaši roditelji nisu tako utjecajni, a uz puno sreće možda se nađe i netko normalan i psihički stabilan zaposlen u toj prekrasnoj instituciji u kojoj svi brinu o doborbiti dječice.

Ili da ih drugi put zamolite da vam napismeno daju to što su rekli...ili napišite sve to, pa pošaljite Jadranki Kosor, Grdani Bulja-Flander, prvobraniteljici za djecu i ostaloj ekipi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ljudi,evo opet mene, ovaj puta da vas obavjestim kako, naravno i dalje radim na poboljšanju obiteljske situacije, a ''dragim'' gospođama iz centra to toliko smeta da su se napokon ''sjetile raditi svoj posao'', naravno protiv mene i oca mog djeteta te su nam ''uredno'' uručile obavijest o pravima i dužnostima iz uzdržavanja.Nije baš da se razumijem u zakone,iako bih nakon svega mogla i diplomirati obiteljsko pravo, ali presuda o uzdržavanju je donešena 2003.g., a one se toga eto sada sjetile.Šta tu ne postoji neki zakonski rok za uručenje?!?Doduše,zanimljiva je situacija da CZSS nije prisustvovao niti ročištu za uzdržavanje,niti za oduzimanje skrbi ocu, tada ih nismo zanimali, a sada kada želimo zajedno brinuti o djetetu, kada želimo djetetu pružiti obitelj koju zaslužuje i treba svako dijete, CZSS velikodušno čini sve kako bi to onemogućio.Stvarno su sjajni i čine sve za dobrobit djeteta,uključujući i poštivanje prava koje dijete ima svugdje osim kod njih.Naravno, u obavijesti stoji i kako su dužni podnjeti i kaznenu prijavu protiv oca, a nekako su smetnuli s uma da taj isti otac želi svim silama vratiti skrb kako bi mogao pravilno i s ljubavlju brinuti o djetetu i živjeti s djetetom i majkom svog djeteta, a oni to ne dozvoljavaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana goga,

 

Ovo što ću sada napisati je djelomično protiv mojih uvjerenja i stavova ,ali me je ponukla na to vaša životna situacija i želja da vam pomognem da vi i vaše dijete zajedno s ocem djeteta ostvarite svoj cilj i svaladate prepreke koje pred vas postavlja institucija koja bi po svom društvenom položaju bila ta kojoj bi na prvom mjestu trebala biti dobrobit i prava djeteta.

 

Kako vidim CZSS više ne postavlja pitanje zašto dijete susreće svog oca,već sada pokušava u prvi plan postaviti problem uzdržavanja djeteta,prijeteći pri tome i kaznenom prijavom protiv oca,a sve u cilju da vama i ocu djeteta oteža sređivanje životne situacije i da se djetetu omogući normalan i zdrav život uz oba roditelja.

 

Mišljenja sam da je potrebno da otac djeteta počme s mjesečnim uplatama za uzdržavanje djeteta.Kako on nije zaposlen,a u međuvremenu niste naveli da je pronašao posao, bilo bi najbolje da zajedno sakupite iznos koji je utvrđen sudskom presudom o uzdržavanju ( ne vjerujem da je to više od 1000 kuna na mjesec) i da taj novac otac uplaćuje na vaš tekući račun (uz potvrdu o uplati s navedenim razlogom uplate).Uplaćeni iznos vi podignite s računa i sačuvajte novac da bi s istim novcem mogao ponovo izvršiti uplatu za naredni mjesec i tako možete ponavljati do kada vam to bude potrebno.

 

Na taj način ćete imati dokaz (potvrde o uplati) da otac djeteta uplaćuje mjesečni iznos uzdržavanja i CZSS će ostati bez ''argumenata'' u svojim namjerama,jer je sve po zakonu,a vas ionako kao roditelja s kojim dijete živi nitko i ne pita na što novac koji drugi roditelj daje za uzdržavanje djeteta trošite i što s tim novcem činite...

Ovo sam napisao iz razloga što ste u prijašnjim postovima napisali da sam iznos uzdržavanja koji bi otac djeteta mjesečno uplaćivao nije presudan za samo dijete i da i bez toga dijete ima sve što mu je potrebno za život u materijalnom smislu..

Naravno da otac djeteta treba i mora pronaći posao kako zbog samog djeteta, tako i zbog vas i sebe..

Ovo bi bila jedna ''privremena mjera'' koja bi vam dala,kao i ocu djeteta, vremena da sve dovedete u stanje kada će otac moći ponovo zatražiti vraćanje roditeljske skrbi sudskim putem,a također da se rješite ''napasti'' zvane CZSS.

 

Kad CZSS želi ''igrati prljavo'' ,onda mu treba uzvratiti na način da ostvarite svoj cilj, a da CZSS toga ne bude niti svjestan...

 

Ukoliko postoje neki novčani dugovi u smislu uzdražavanja djeteta (a vjerojatno postoje) moguće ih je rješiti na isti način..Najvažnije je imati potvrdu da su novčana sredstva uplaćena,a od kuda su ta sredstva i što se s njima kasnije događalo nikoga i ne zanima,niti CZSS,niti sud...Za CZSS je važno da je forma ispunjena...

 

Što se tiče kaznene prijave kojom prijeti CZSS,moguće je da je isti u svojoj ''ažurnosti'' i ''velikoj želji da zaštiti prava i dobrobit djeteta'' i podnese Općinskom državnom odvjetništvu...Nema veze,ukoliko i državno odvjetništvo i prihvati navode iz kaznene prijave ,velika je vjerojatnost da će sud izreći samo uvjetnu osudu ili u najgorem slučaju novčani kaznu ocu djeteta,jer će se sigurno voditi logikom da dijete ne bi imalo nikakve koristi da otac ''odleži'' koji mjesec u zatvoru,jer tada sigurno ne bi mogao plaćati nikakvo uzdržavanje...

 

Traženje izuzeća CZSS vam ne bih preporučio,jer je upitno da li ćete to uspjeti ostvariti..Izuzeće se traži od nadležnog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je nadređeno svim CZSS u državi..Postupak je dugotrajan i neizvjestan,a u sve se lijepo uklapa i ona latinska izreka : ''Cornix cornici oculos non effodiet'' ( Vrana vrani oči ne kopa)..Sami zaključite što sam s tim htio reći...

 

Nastavite i dalje vašu borbu zajedno s ocem vašeg djeteta i održavajte vezu između djeteta i njegovog oca,jer je to vrijednije za dijete od svih novaca ovoga svijeta.. Želim vam sreću i uspjeh...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac u posljednjih par mjeseci uplaćuje na račun i čuva sve uplatnice, dosuđeno je da uplaćuje 800 kn, a on je uplaćivao ovisno koliko je mogao ( ponekad 1000,00-1500,00;ponekad 500). Vjerujem da je razlog ovoj njihovoj obavjesti taj šta misle kako on nije ništa uplatio i da ga ja pokušavam ''zaštititi'' govoreći da je, tako da se baš i ne bojim da nešta mogu poduzeti u svezi s tim,iako su me do sada uvjerili, ne jednom, kako kod njih bitnu ulogu igra to tko je na kojem položaju i koliko je utjecajan. I naravno, nisu svi u CZSSu takvi, do sada se takvom pokazala soc.radnica koja ''vodi'' slučaj i pravnica koja na čudne načine tumači zakon, psihologinja centra je osoba koja mi je jedina pomogla nekim savjetima, ali nakon jednog poziva moje majke, kad me primjeti unutar prostorija CZSSa, ona ''mora'' otići jer u dosadašnjim razgovorima njeni odgovori su bili u suprotnosti od odgovora soc.radnice koja je i tada prisustvovala, ali je šutjela, a ''napadala'' i govorila drugo kad psihologinja nije bila u blizini.Razumijem i njezin postupak (psihologinjin) da sada odlazi čim me vidi jer ipak radi sa soc.radnicom koja vodi slučaj, a tim postupkom mi samo daje do znanja da ipak radim ispravno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 91.

(3) Roditeljska skrb može se ograničiti ili oduzeti samo odlukom nadležnih tijela iz razloga i na način propisan ovim Zakonom.

 

a taj između ostalog kaže i:

 

Članak 114.

(4) Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kad prestanu razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.

 

Prihvatite canisov savjet, neka otac ispunjava i dalje neki od sadržaja roditeljske skrbi, nitko mu ne može uskratiti pravo na uzdržavanje djeteta, niti se tog prava u ime djeteta može ili smije odreći.

 

Pripazite na detalj: roditelj koji je lišena roditeljske skrbi i dalje ima obvezu uzdržavanja djeteta.

No ukoliko ne postoji odluka suda, a spomenuli ste da ne postoji, o zabrani susreta i druženja, vi kao osoba kojoj je povjereno dijete imate pravo i dužnost raditi njemu na korist: u vašem prisustvu dijete može susretati oca. Vi ste osoba koja o njemu brine i odgovorna je za njegovu dobrobit. Pokušajte s malim dozama, potrudite se da imate i svjedoke koji bi to mogli potvrditi ako zatreba.

 

A potom... (isti čl.114)

(5) Izvanparnični postupak iz stavka 4. ovoga članka može pokrenuti roditelj kojem je to pravo oduzeto ili centar za socijalnu skrb.

 

Radite ono što držite da je ispravno za vaše dijete, ono je vaše, vama je i povjereno, jedina ste osoba trenutno s pravom na roditeljsku skrb i ne postupate suprotno njegovoj dobrobiti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Može li mi netko objasniti na koji način djeluje pravobraniteljica? Razlog je sljedeći, ugovorila sam razgovor jer ovi problemi umjesto da se rješavaju, sve više izmiču iz svake kontrole.U biti, što nisam navela, sa djetetom živim u stanu koji su moji roditelji darovali mojem djetetu, a zadržali su pravo doživotnog uživanja, pa tako po njima nemam prava na bilo kakve posjete,tj. nemam nikakva prava. U stanu sam još uvijek iz razloga što da sam otišla imala bih još više problema, tj. mama bi me optužila pred centrom kako sam otišla da bi otac djeteta mogao dolaziti i tko zna za čega još sve ne.Na moju sreću, tako sam bar tada mislila, prije tjedan dana mama me nazvala i rekla mi da do 1.3. iselim ili njoj plaćam stanarinu.Otišla sam i u czss i rekla im što mi je poručila te kako namjeravam iseliti jer ne želim plaćati stanarinu za zatvor (mala razlika- čak i u zatvoru imaju prava na posjete ).Pravnica i psihologinja su rekle da to svakako učinim jer ovaj slučaj prelazi sve granice normalnosti (njihove riječi). Budući da tada nije bila prisutna soc.radnica koja radi po nahođenju moje mame,psihologinja mi je rekla da me mora ''izbjegavati'' jer je moja mama poslala dopis u kojem ju je okrivila kako negativno utječe na mene jer je rekla da se otac smije viđati s djetetom i slično.U biti ono šta mi je ispričala je,po mojoj pretpostavci, soc.radnica, koja je isto to tvrdila, a sada govori da nije, rekla mojoj mami na način da sebe opravda pred njom, pa je okrivila psihologinju. Uglavnom, i soc.radnica je vjerojatno upoznata s tim da mislim seliti jer me mama nazvala u petak kako bi mi rekla da ako odselim, ona će razgovarati sa vlasnikom kod kojeg unajmim stan kako bi me izbacio.Nakon toga mi je poslala sms poruke tipa da ako odem iz stana sa djetetom stavit će me pod nadzor kako bih ostala bez posla ( radim u OŠ kao učiteljica), pa kako sam ja htjela rat i ako budem prkosila ja ću snositi posljedice jer ona će raditi po zakonu, i sl.Obratila sam se i ravnateljici koja je rekla da će biti uz mene s obzirom na situaciju.Nakon toga sam dobila od mame ''pismo'' naslovljeno na czss (upozorenje meni da će to poslati czss-u ako ''nastavim prkositi'') u kojem je navela da nije točno da mi je dala otkaz stana te kako traži od czss-a da ukoliko nađem drugi stan prethodno zatraže od suda da donese odluku o zabrani života djeteta sa mnom te dijete smjeste kod njih (mojih roditelja) te ako je potrebno da pokrenu i postupak lišenja roditeljske skrbi. Više zaista neznam što je pametno u cijeloj ovoj situaciji. Htjela sam sve riješiti mirnim putem,nisam htjela probleme,kako sebi, tako ni svojima jer ipak su ugledni u gradu, mama, koja je btw sudac, svoj posao zaista dobro obavlja, a što se tiče obiteljskog ''posla'', pročitali ste i sami, tako da s obzirom na sve odlučila sam se obratiti pravobraniteljici za djecu, jer smatram da osim što narušavaju prava mog djeteta, i moja su itekako narušena, tj. stalno se postavljaju tako da mi daju do znanja kako ja ''nemam nikakvih prava''.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Dijete je povjereno na zajednički život VAMA.

2. VI ste osoba koja vodi računa o njegovoj dobrobiti.

3. Vaša majka je ta koja na sve načine pokušava zloupotijebiti institucije za ostvarenje nakane koja je u suštoj suprotnosti sa ObZ i Konvencijom o pravima djeteta: pravo na roditelje, ukoliko ga oni ne ugrožavaju

4. nastavi li se priča, zatražite barem privremenu zabranu pristupa djetetu (i vama) od stane bake, jer inetnzivni troši vrijeme i novac (vrijeme koje troši czss-u je moglo biti upotrijebljeno za slučajeve koji pomoć trebaju) na zlostavljanje vas i djeteta pokušajima da mu se oduzme pravo koje ono ima: na majku, a po ostatku priče i oca. No, to bi bilo realnije za očekivati da je u pitanju neki sud koji nije onaj na kojem i ona radi ili mu je blizu

5. glede posla se ne brinite, jer ravnatelju je svakako milija vlastita sjedalica nego vječna zahvalnost vaše majke koja je sudac no nisu interesno ni poslovno nužno vezani

6. imate puno pravo s djetetom odseliti gdje god želite: punoljetni ste i njegov zakonski zastupnik

7. pm

 

Na zadnje vaše riječi: oni vam ne daju do znanja da nemate prava nego to samo POKUŠAVAJU.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pravobraniteljica za djecu na uočen sadržaj problema odgovara na upućeni joj e-mail skretanja pozornosti:

 

DP-166/08-2

 

Zagreb, 12. ožujka 2008.

 

XXXX XXXX

 

Poštovana,

 

...

 

Obzirom na okolnost da nam nisu poznati osnovni podaci vezani za opisani problem, nismo u mogućnosti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti.

 

Međutim, napominjemo da u slučaju da nam se stranka obrati za pomoć radi zaštite prava i interesa mlt. djeteta, svakako ćemo na temelju podneska ili usmenog poticaja stranke koji sadrži sve potrebne podatke ( ime i prezime te adresa stranke i djeteta, naziv tijela na koje se odnosi pritužba, opis problema: navesti u čemu se sastoji povreda prava djeteta, priložiti kopije akata donesenih u postupku i ostalih relevantnih dokumenata s time da Ured razmatra i anonimne podneske) i iz kojeg proizlazi da je u pojedinom slučaju došlo do ugroženosti ili povrede prava i interesa djeteta kao i općih pojava na tom planu kao i poticaja o načinu rješavanja takvog pitanja, poduzeti radnje kojima je cilj zaštita prava i interesa djeteta.

 

S poštovanjem,

 

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

 

Mila Jelavić, dipl.iur.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

 

 

DP- 91/08-2

 

Zagreb, 6. veljače 2008.

 

 

 

 

 

Poštovani,

 

 

 

Zahvaljujemo Vam što ste nam ukazali na problem s kojim se suočila majka koja se na forumu «Legalis» javila pod nazivom Goga123. Ovaj Ured rado će joj pomoći savjetom i uputom te je stoga potrebno da se osobno obrati kako bismo mogli reagirati budući da se iz sadržaja objavljenog na forumu ne mogu identificirati podaci temeljem kojih bismo mogli konkretno reagirati (ime i prezime, prebivalište i drugi relevantni podaci). Iz prepiske na forumu vidljivo je kako je gospođa već savjetovana da se obrati na našu adresu te očekujemo njezino javljanje.

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

 

 

 

Mila Jelavić, dipl. iur

 

Goga123, javi im se, nemaš šta izgubiti. Sorry nisam ti mogao prije "prosljediti" ovo. :(

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ljudi!

Nisam se duže vrijeme javljala jer smo u postupku pokretanja postupka za vraćanje skrbi, a CZSS za sada miruje.Mislim da čak nisu podnjeli ni kaznenu prijavu protiv oca jer su toliko ''žurili'' obaviti taj ''razgovor'' da su ''zaboravili'' uzeti naše podatke za izjave,a i stupila sam u kontakt sa djelatnicom MUPa koja prima takve prijave pa je rekla da će mi se javiti ukoliko nešto prime, a do sada još ništa. Btw, išla sam i u CZSS da mi kopiraju dosje, tj. što su do sada upisali te sam dobila samo kopije izjava uzetih kada smo službeno pozvani, tj. kad su govorili o kaznenoj prijavi, a što se tiče usmenog upozorenja izrečenog meni jer sam dopuštala kontakte i dozvolila djetetu da zavoli oca, za koje je soc.radnica preda mnom rekla da će ga unjeti u dosje, zamislite, nema ga nigdje.

Bila sam također i kod savjetnika pravobraniteljice, rekao mi je da za sada neće ići službenim putem, da tražimo vraćanje skrbi,ako u CZSS nastave sa svojim pričama da im objasnim kako ipak razumijem koja su prava mog djeteta, a oni ih krše, a ako se situacija ne promjeni da mu se svakako javim.

Dakle, šta sam već napisala, otac djeteta ima idući tjedan sastanak sa odvjetnicom koja će pokrenuti postupak, nadamo se da će to biti ubrzo gotovo i da ćemo napokon biti zajedno i da će to sve proći što ''bezbolnije''!

U svakom slučaju, još jednom veliko hvala svima, čovjeku je puno lakše u srcu kad vidi da ima dobrih ljudi spremnih pomoći. I kad sam već kod dobrih ljudi, ne mogu da ne napišem da mi je mama rekla da je ''prozvala'' psihologinju CZSSa ( napisala sam u jednom od prijašnjih postova da sam primjetila da me izbjegava) i da je navela u tom dopisu kako nije u redu da se uključuje u slučaj, a sve iz razloga što se ta žena ''usudila'' reći mojoj mami kako sam ja divna osoba i da se ne bi trebala tako ponašati prema meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo me opet po savjet. Odvjetnica oca je podnjela sudu prijedlog za vraćanje skrbi. Mama mi je na to rekla da će zbog toga sud (ili czss, nisam shvatila) dodijeliti skrbnika mom djetetu jer sam ja u tom predmetu protustranka te je to po zakonu. S odvjetnicom trenutno ne mogu stupiti u kontakt pa vas molim ako netko zna da li je to zaista tako ili je to samo novi način zastrašivanja i ako je tako da mi pojasnite o čemu se radi. U prijedlogu također piše da otac plaća uzdržavanje i da mislimo zajedno živjeti. Da, a mama mi je također rekla da smo to prebrzo podnjeli sudu te je i to razlog za skrbnika, kao bilo bi bolje da još čekamo pa zato mislim da taj dio sa skrbnikom nije istinit te vas još jednom molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temljem čl.167 Obiteljskog zakona moguće je da CZSS postavi tzv.posebnog skrbnika malodobnom djetetu u postupku oduzimanja ili vraćanja roditeljske skrbi kako je opisano u čl.114 Obiteljskog zakona.

Posebnog skrbnika u postupku pred sudom imenuje nadležni CZSS.

Posebni skrbnik se imenuje za poduzimanje određenih pravnih radnji ili poslova radi zašite imovinskih ili osobnih interesa djeteta.

 

Ne trebate biti zabrinuti zbog toga,jer konačnu odluku o vraćanju roditeljske skrbi donosi sud koji će to i učiniti kad utvrdi da su prestali razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.

 

Izvanparnični postupak koji ste pokrenuli nije pokrenut prerano,važno je da su ispunjeni uvijeti za vraćanje roditeljske skrbi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

dragi moji evo mene opet nakon skoro godinu dana da Vam svima zahvalim koji ste bili uz mene u jednom od gorih razdoblja moga života!!!

Na kraju je (skoro)sve ispalo onako kako treba:obitelj na okupu,tete iz CZSS-a,kad me sretnu na ulici,jako ljubazne, moj dragi ''najbolji zet'' jer moji napokon vide koliko ga naša mala curica obožava,a i on nju...

Sve u svemu,bilo bi dobro da je tako bilo od početka,ali život je takav,bitno da je sada sve ok.

Još jednom velika zahvala svima Vama koji ste bili uz mene kad mi je bilo najpotrebnije!!! :skakuce:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija