Jump to content

vlasknika nema (mozda i preminuo) - cije je zemljiste?


z4all

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Obradjujem jedno zemljiste za koje sam se vremenom zainteresirao i odlucio kupiti. Ispostavilo se da je zeljiste u vlasnistvu jedne osobe koju nigdje nisam uspio pronaci. Cak stovise - u cijeloj zupaniji nema osobe s tim imenom i prezimenom.

Prema prici onih koji su prije 20-ak godina poznavali tu osobu - rijec je o starici koja je vrlo vjerojatno i preminula.

 

Zanima me tko je sada vlasnik zemljista tj. od koga je moguce kupiti ga? Kakva je procedura?

 

 

Unaprijed zahvalan za svaki napor pri odgovaranju :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerite kako se zove ta pok. vlasnica. U gruntovnici, katastru ili poreznoj upravi mora biti neki podatak o njoj. Prije se je plaćao katastarski porez pa je bilo poznato ime posjednika i njegovi podaci. Kada pronađete ime provjerite kod matičara gdje je i kada umrla ima li nasljednika, da li je proveden ostavinski postupak.

Ako ima nasljednika morate ih tužiti da vam se prizna vlasništvo dosjelošću ili se s njima dogovoriti za cijenu zemljišta.

Niste naveli kako ste stupili u posjed. Da li ste vidjeli napuštenu zemlju pa je počeli obrađivati ili vam je to neko dozvolio. Ako ste sami stupili u posjed vi ste nesavjesni posjednik te vam za dosjelost treba 30 g. mirnog posjeda. Napominjem, ako je vlasnica umrla bez nasljednika zemljište pripada državi odnosno gradu ili općini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija