Jump to content

Autorsko pravo


diablo

Preporučene objave

Citajuci malo zakon o autorskim pravima, posebice clanak 20., dali ja stvarno, bilo kao fizicka ili pravna osoba, mogu kupiti (pod uvijetom da je original) dvd film, video igru, knjigu.. i kasnije tu stvar iznajmljivati za novcanu naknadu,a da time ne krsim nikakav zakon?

Jer,laicki, clanak 20 mi upravo to omogucava zar ne? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 20. ZAPSP-a (3) Iznajmljivanje, po ovom Zakonu, označava davanje na korištenje izvornika ili primjeraka djela u ograničenom razdoblju, radi ostvarivanja izravne ili neizravne imovinske ili komercijalne koristi; (5) Autor koji svoje pravo iznajmljivanja prepusti proizvo­đaču fonograma ili filmskom producentu, ili kojoj drugoj osobi, zadržava pravo na primjerenu naknadu za iznajmljivanje svojega autorskog djela. Autor se ne može odreći prava na tu primjerenu naknadu. Naknadu za iznajmljivanje dužna je plaćati osoba koja iznajmljuje autorsko djelo.

 

Pravo iznajmljivanja je pravo autora koje sukladno st. 5. autor može prepustiti nekome (obično diskografu ili kakvoj producentskoj kući) ali i ne mora. Što se tiče iznajmljivanja kojim ne kršite zakon preporučam da pogledate šta piše na svakom takvom originalnom fonogramu (CD-u) ili videogramu (DVD-u), a to je ono što počinje "Sva prava nakladnika pridržana, zabranjeno je...". Još nekoliko članak ZAPSP-a vam govori o pravu iznajmljivanja (čl. 126., čl 140 itd.).

Ne znam kako ste iz tog članka uspjeli pročitati da imate pravo iznajmljivanja... U svakom slučaju, nemate to pravo osim ako vam ga njegov nositelj ne prepusti.

 

Poz.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija