tina.m objavljeno: 2. siječanj 2008. Dijeli objavljeno: 2. siječanj 2008. Molim da,ukoliko tko može i zna, pomogne prijatelju koji ima slijedeći problem (iznosim njegov E-mail): Poštovani, kupio sam stan u Zadru na sasvim normalan i ispravan način, znači sa potpuno "čistim" papirima koje mi je prije kupoprodaje uručio prodavatelj (ispravan i svjež vlasnički list sa 1/1 udjela u vlasništvu).Temeljm predugovora i dostavljene dokumentacije, pravnik banke kod koje sam podnesao zahtjev za stambeni kredit je iste papire pregledao i potvrdio njihopvu ispravnost,banka je prodavatelju isplatila ugovoreni iznos i ja sam stupio u posjed stana.Kupoprodajni ugovor je imao klauzulu da drugi dio ugovorenog iznosa isplačujem na račun prodavatelja na rok od 10 godina mjesečnim uplatama po 100€, te da ću po konačnoj isplati punog iznosa, ostvariti pravo na upis vlasništva.U međuvremenu, plaćen je i porez na kupoprodaju nekretnine,sve u zakonskom roku. Međutim, 4 od 10 suvlasnika podnose tužbu protiv prodavatelja da je: a) nezakonski i na neispravan način uknjižio svoje vlasništvo; b)traže povrat nekretnine koju smatraju zajedničkim prostorijama u svoje vlasništvo.Općinski sud u Zadru donosi NEPRAVOMOĆNU presudu da su : pod a) u pravu jer da je postupak uknjižbe vlasništva po prodavatelju bio neispravan i da slijedom toga, prodavatelj NIJE vlasnik nekretnine (KAKO KAD JE ISTI SUD DONESAO RJEŠENJE DA JE ISPRAVNO I IZDAO VLASNIČKI LIST ZA PREDMETNU NEKRETNINU???) ali pod b) da se ne može vratiti u njihovo vlasništvo jer isto nije tražila potrebna većina suvlasnika (dakle, više od pola). Kako je prodavatelj uknjižio stan preuređujući ga od zajedničkih tavanskih prostorija po dobivenoj PISMENOJ SUGLASNOSTI svih suvlasnika u to vrijeme, mene zanima kakve su po mene, ako kupca predmetne nekretnine,konotacije daljnjih pravnih radnji? Naime, tih 4-vero suvlasnika se i dalje tužilo na takvu presudu (čime dakle, ona nije pravomoćna). Predmet već skoro tri godine stoji na Županijskom sudu u Zadru, ja ne mogu raspolagati legalno stečenom imovinom jer sam upozoren da bi u tom slučaju preuzeo na sebe sav teret nepravilnosti prodavatelja (dakle, formalno, još pravog vlasnika stana, jer ga nisam isplatio do kraja i ne mogu se upisati kao vlasnik). Što da činim da bi se zakonski zaštitio od mogućnosti gubitka stana i isplačenih novaca prodavatelju? Molim Vas za pomoć jer sam izvan sebe od cjelokupne zavrzlame. Unaprijed Vam hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dickan odgovoreno: 2. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 2. siječanj 2008. uf, jako nezgodna situacija. mislim da nemate što tražiti po forumima na internetu, već nema druge nego angažirati odvjetnika. da bi dobili kvalitetan odgovor, potrebno je da stručnjak temeljito pregleda svu dostupnu dokumentaciju. obratite se odvjetniku pod hitno! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.