Jump to content

Vlasništvo nad nekretninom-Zavrzlama


tina.m

Preporučene objave

Molim da,ukoliko tko može i zna, pomogne prijatelju koji ima slijedeći problem (iznosim njegov E-mail):

 

Poštovani,

 

kupio sam stan u Zadru na sasvim normalan i ispravan način, znači sa potpuno "čistim" papirima koje mi je prije kupoprodaje uručio prodavatelj (ispravan i svjež vlasnički list sa 1/1 udjela u vlasništvu).Temeljm predugovora i dostavljene dokumentacije, pravnik banke kod koje sam podnesao zahtjev za stambeni kredit je iste papire pregledao i potvrdio njihopvu ispravnost,banka je prodavatelju isplatila ugovoreni iznos i ja sam stupio u posjed stana.Kupoprodajni ugovor je imao klauzulu da drugi dio ugovorenog iznosa isplačujem na račun prodavatelja na rok od 10 godina mjesečnim uplatama po 100€, te da ću po konačnoj isplati punog iznosa, ostvariti pravo na upis vlasništva.U međuvremenu, plaćen je i porez na kupoprodaju nekretnine,sve u zakonskom roku.

Međutim, 4 od 10 suvlasnika podnose tužbu protiv prodavatelja da je: a) nezakonski i na neispravan način uknjižio svoje vlasništvo; b)traže povrat nekretnine koju smatraju zajedničkim prostorijama u svoje vlasništvo.Općinski sud u Zadru donosi NEPRAVOMOĆNU presudu da su : pod a) u pravu jer da je postupak uknjižbe vlasništva po prodavatelju bio neispravan i da slijedom toga, prodavatelj NIJE vlasnik nekretnine (KAKO KAD JE ISTI SUD DONESAO RJEŠENJE DA JE ISPRAVNO I IZDAO VLASNIČKI LIST ZA PREDMETNU NEKRETNINU???) ali pod b) da se ne može vratiti u njihovo vlasništvo jer isto nije tražila potrebna većina suvlasnika (dakle, više od pola).

Kako je prodavatelj uknjižio stan preuređujući ga od zajedničkih tavanskih prostorija po dobivenoj PISMENOJ SUGLASNOSTI svih suvlasnika u to vrijeme, mene zanima kakve su po mene, ako kupca predmetne nekretnine,konotacije daljnjih pravnih radnji? Naime, tih 4-vero suvlasnika se i dalje tužilo na takvu presudu (čime dakle, ona nije pravomoćna). Predmet već skoro tri godine stoji na Županijskom sudu u Zadru, ja ne mogu raspolagati legalno stečenom imovinom jer sam upozoren da bi u tom slučaju preuzeo na sebe sav teret nepravilnosti prodavatelja (dakle, formalno, još pravog vlasnika stana, jer ga nisam isplatio do kraja i ne mogu se upisati kao vlasnik).

Što da činim da bi se zakonski zaštitio od mogućnosti gubitka stana i isplačenih novaca prodavatelju?

Molim Vas za pomoć jer sam izvan sebe od cjelokupne zavrzlame. Unaprijed Vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija