Jump to content

tužba za utvrđivanje očinstva


damskr

Preporučene objave

Sud će na ročištu konstatirati da vam je poziv uredno uručen,ali da se niste unatoč tome odazvali na zakazano ročište.

Ukoliko ne možete doći na ročište bilo bi poželjno da se ispričate sudu uz navođenje opravdanih razloga (npr.bolest- uz lječničku potvrdu).

Hoće li se na istom ročištu saslušati protivna strana i sl. odlučit će sud.Postoji mogućnost da sud odgodi ročište uz istovremeno zakazivanje novog ročišta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznavanje očinstva je moguće izjavom pred matičarem ili pri CZSS.Ukoliko se to nije dogodilo, onda je moguće jedino utvrditi očinstvo tokom sudskog postupka.Vi ste tuženi i morate se prije ili kasnije odazvati pozivu suda.Sud će odrediti način utvrđivanja očinstva.Danas je to najčešće anliza DNK i tada ćete istu trebati obaviti,a o rezultatima ovisi i odluka suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se vještačiti i

1. usporedbom krvnih grupa i podgrupa

2. usporedbom HLA

3. tipizacijom tkiva, i konačno i najsigurnije

4. DNA metodom koja se najčešće primjenjuje i koja 100%. (jeste ili niste)

Prije navedene 3 metode dovode do postotaka koji mogu varirati od vjerojatno do praktički dokazano. No međutim, nikada ne mogu dovesti do 100% - praktički dokazano.

Ukoliko sudski vještak transfuziolog odluči na ove prvonavedene metode, smrzava već izuzetu krv i čeka prijedlog DNA metode.

Na tužitelju je teret dokaza, pa onda onaj tko tuži mora predujmiti troškove vještačenja.

Na transfuziologiji to vam praktički izgleda kao na sudu . Vaši odvjetnici, sudac, sudski zapisničar, sudski vještak, vi, majka i dijete.

Prilično neugodno za sve nazočne. Osobito ako je dijete uplašeno i nije pripremljeno.

Mučno. Zaista, mučno. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o slijedećem: Nisam želio ni htio dijete. Dogodilo se na jednom tulumu. Cura mi je to rekla kad je bila trudna pet mjeseci. Ona je htjela dijete. U to vrijeme smo oboje bili maloljetni. I sad mi je stigla tužba. U rodni list djeteta nije upisan nitko. Ponavljam, nisam ni znao da je dijete začeto niti bi sad htio imati bilo kakvu vezu s djetetom ni s tom djevojkom. Znam reći ćete da je dijete sad tu i ne može se to promijeniti, ali ...

Znači, ako se ja uporno ne odazivam na pozive suda, što će se dogoditi? Sud ne može donijeti presudu bez DNK analize, može li me na nju prisiliti? Kako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da je dijete rođeno i da se ništa ne može promjeniti i to je jedina važna činjenica u cijelom slučaju.Nitko vas neće pitati jeste li dijete željeli i kako se to dogodilo.

Sud ima mehanizme kojima vas može prisiliti na utvrđivanje očinstva (od izricanja novčanih kazni do policijskog privođenja).

Stoga vam je najbolje da se odazovete pozivu suda i ako ste sigurni da je dijete vaše (a čini mi se da jeste) priznajte očinstvo izjavom u sudskom postupku i na taj način izbjegnite nepotrebne sudske troškove.Ako imate sumnju u to da ste otac, pristanite na način utvrđivanja očinstva koje odredi sud.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija