Jump to content

Rast mirovina?


Bosna

Preporučene objave

nonamee je napisao:

ajmo bit malo nezločesti pa ne zbunjivat ljude. Odluka o povećanju AVM-a donosi se krajem veljače, a u ožujku se isplaćuje povećana mirovina, sa zaostacima za siječanj.

Stvarno, ajmo ih ne zbunjivati:nakon poznatih podataka (Zavod za statistiku,...) za 2007, tijekom ožujka (pred kraj mjeseca, a najčešće prije 25-og) se donosi odluka o novom AVM-u koji se primjenjuje od 1. siječnja.2008 i u travnju se isplaćuje mirovina za ožujak s novim AVM i zaostacima za siječanj i veljaču. Valjda sada nisam nikoga zbunio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zna li netko što će biti s povećanjem mirovina po novom mirovinskom zakonu koji je stupio na snagu početkom ove godine ?

 

A odnosi se na povečanje prijevremene i invalidske mirovine i to od nekih 4 % pa do nekih mislim 24 % ili tako nekako.

 

Konkretno u mirovini sam, RVI mi je tek priznala prvostupanjska komisija 30 % ali ja sam u mirovini momentalno bez priznatog statusa RVI-a i to zbog profesionalne nesposobnosti za rad u omjeru 30 % rat 70 % mir.

 

E sada mene zanima hoće li se i da li se odnosi taj zakon i konkretno moju mirovinu i koliko bi mi mogla skoćiti gore ?

 

Navodno sam čuo da će slati na kućne adrese rješenja ??? Ali zna li netko nešto o tome konkretnije ?

 

Hvala :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Počevši od 01.01.2008. počinju su primjenjivati novi MF za profesionalnu mirovinu za vrijeme zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne djelatnosti (sada 0,5 - prije bilo 0,3333), te invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti (sada 0,6667 - prije bilo 0,5). To je - koliko mi je poznato - ono što je vezano za profesionalnu mirovinu i datum 01.01.2008. godine, a obuhvaćeno je zadnjim izmjenama ZOMO-a.

Ono drugo što navodite ("povećanje ... od nekih 4 % pa do nekih mislim 24 % ili tako nekako") mislim da se odnosi na dodatak na mirovinu koji je reguliran Zakonom o dodatku na mirovinu i vrijedi samo na za one koji su u mirovinu išli po općem propisu (ZOMO), a ne i za one koji su u mirovinu otišli po posebnim propisima (npr. po ZOPHBDR).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio znači niša mi se ne bi povećala mirovina.

 

Ili ako bi za otprilike koliko je to posto, evo konkretno moja mirovina iznosi 2800 kn.

 

Mislim otišao sam u prijevremenu invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, radio sam u mup-u, za vrijeme rata bio u sjp i evo 2007. godine proglasili me nesposobnim i poslali u mirovinu.

 

Šta onda da se ne nadam , da ne očekujem rješenje o povećanju mirovine ??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad i na dan primjene zakona, ili poslije tog dana, u radnom odnosu tada bi trebali dobiti novo rješenje o iznosu koji ćete primati (veći od onog prijašnjeg), ali u biti vam se ne mjenja iznos mirovine nego samo iznos koji primate ukoliko ste zaposleni.

Ovako na prvi pogled, temeljem poznatih podataka, ništa od povećanja mirovine ( iznosa koji primate) temeljem izmjena zakona koje su spominjane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija