Jump to content

Porezna uprava odredila drugu vrijednost nekretnine


jacob

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Trebam savijet u vezi slijedece situacije: jedna obitelj je, rjesavajuci stambeno pitanje kupila stan za 500.000 HRK. Bila je oslobodjena poreza, jer je to bilo rjesavanje stambenog pitanja.

 

U roku kracem od 5 godina stan je prodan novom vlasniku (strani drzavljanin), te je doneseno porezno rjesenje po kojem se ponistava oslobodjenje od poreza za navedenu obitelj (to razumijem, iako ne razumijem zasto, kad je obitelj morala kupiti/nabaviti drugu nekretninu za rjesavanje stambenog pitanja?).

 

No, ono sto je najveci problem je to sto je stan prodan za 475.000 HRK, buduci se radilo o hitnoj prodaji, a pokusavalo se prodati duze vrijeme. Porezna je valjda "zakljucila" da je ugovorna cijena preniska (jer su otkrili da je, eto, niza od one koju je prvi vlasnik platio dvije godine prije), te je na svoju ruku (bez uvida) utvrdjena vrijednost nekretnine 530.000 HRK, te izdala rjesenje novom vlasniku (strancu) na 5% od tog iznosa, a ne onog iz ugovora.

 

U rjesenju su navedeni clanci zakona po kome oni mogu izvrsiti procjenu, itd, itd (ali nije bilo uvida u stanje?), pa me interesira da li bi moglo biti jos kakvih problema, za bilo koju stranu ako se porez uredno plati po tom iznosu -- ono, da ne bi mislili da ih je netko isao varati ili nesto, pa da pocnu stvarati probleme. Znaci, ako se plati porez po tom njihovom procjenjenom iznosu (kakogod da su dosli do tog iznosa), da li je tada to gotova, svrsena prica ili mogu nastati dodatni problemi?

 

Molim brzi odgovor jer rok istjece stranom drzavljaninu, a nije bas jednostavno prebacit novac u HR tako brzo, predaleko zivi da bi ga donio.

 

Hvala unaprijed,

 

Jakov.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ukoliko platite iznos od 5% procjenjenog iznosa to je to, ukoliko kupac ima pravo stjecanja nekretnine u RH, što je ponekad uvjetovano posebnom dozvolom za razliku od stranih firmi.

Rješenje o oslobađanju od plaćanja poreza je ukinuto jer stjecatelj koji se pozove na oslobađanje od plaćanja poreza iz razloga kojeg navodite ne smije po zakonu tu nekretninu prodati u narednih 5 godina, ili mu se naplaćuje porez u iznosu u kojem je oslobođen.

Porezna uprava ima pravo izvršiti procjenu vrijednosti nekretnine u slučaju da je ugovorena cijena manja od tržišne vrijednosti iste. Naime ukoliko PU ima u svjoj evidenciji ugovor o kupoprodaji slične nekretnine na istom području po višoj cijeni od one koja je navedena u vašem ugovoru , poreznu osnovicu određuje po toj višoj cijeni.

Naravno, u tom slučaju žalba na rješenje o razrezu poreza po procjenjenoj poreznoj osnovici odgađa izvršenje istog, dok u slučaju da PU prihvati ugovorenu cijenu nema odgode izvršenja na osnovi žalbe.

Prema tome ili platite sad po procjeni ili se žalite i ako usvoje žalbu ide iz početka ( nadamo se do zastare) ili u slučaju da vam odbiju žalbu platite po završetku drugostupanjskog postupka ( u pravilu za 2-3 godine). naravno PAZITE NA ROKOVE!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija