Jump to content

Usmena oporuka?


princeza3

Preporučene objave

Kako funkcionira usmena oporuka? Moj otac umro je prije 3 i pol mjeseca. Njegova druga žena sada spominje usmenu oporuku, izgovorenu u razgovoru kojem su bile prisutne njena majka i kćer (isto nasljednica). To je rekla, nakon što sam ja, na njen prijedlog da se odreknem nasljeđa, to odbila. Pročitala sam da se usmena oporuka izriče pred dva svjedoka, ali zar to ide samo tako? Onda svatko može dovesti dvojicu! Otac nije umro naglo, bio je teško bolestan, ali svijestan i razuman. Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

„4. usmena oporuka u izvanrednim okolnostima: zbog kojih se ne može sastaviti na neki drugi način, pred 2 svjedoka, vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti.“

 

Da li mi može netko pojasniti što su to izvanredne okolnosti, i da li svjedoci mogu biti u srodstvu?

 

Prije 2 mjeseca umro mi je otac nakon duge i teške bolesti. Sutra imamo ostavinsku raspravu kod Javnog bilježnika, pa me zanima da li se može uzeti u obzir njegova izjava da sve ostavlja svojoj supruzi, odnosno mojoj majci, sa čime se slažemo moj brat i ja, koji smo bili prisutni pri toj izjavi.

 

Hvala za odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko je meni poznato, oporuka ne drži vodu, barem ne ova...nasljednici ste vas troje (majka i vi i vaš brat) a vas dvojica ste ujedno i svjedoci...

Ukoliko niste vi i vaš brat promijenili mišljene o tome da majka nasljeđuje sve, tada na ostavinskoj raspravi izjavite da se obojica odričete vašeg dijela nasljedstva u korist vaše majke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jack_Bauer je napisao:

Da li mi može netko pojasniti što su to izvanredne okolnosti, i da li svjedoci mogu biti u srodstvu?

 

Npr. Rat, elementarne nepogode, nemogućnost rada državnih i javnih tijela ... i slične okolnosti koje opručitelja sprečavaju da oporuku napravi na bilo koji drugi način.

Svjedoci ne mogu biti u sprodstvu (potomci, predci, braća, sestrei njihovi potomci i predci, bračni drugovi svih nabrojanih).

Ništava je oporuka po kojoj se nešto ostavlja svjedoku koji nije u srodstvu s oporučiteljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija