Jump to content

posredovanje kod sporazumnog razvoda


bastard

Preporučene objave

Dakle,

 

nakon podnošenja tužbe za razvod, na prvom se ročištu utvrdi da su oko samog razvoda stranke suglasne, pa se utvrđuje da se tužba ima smatrati sporazumnim zahtjevom za razvod. Sada, da li obje stranke moraju inicirati postupak na CZSS zajedno, ili to može učiniti samo izvorni tužitelj, bez obzira na (načelnu, no sumnjivu) suglasnost druge strane.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno čl.46.st 5.Obiteljskog zakona bračni drugovi su dužni u roku 15 dana od donošenja sudske odluke (rješenja) pokrenuti postupak posredovanja pri nadležnim CZSS.

 

U praksi to znači da je dovoljno da jedan od bračnih drugova pokrene postupak posredovanja.

Kako ste naveli da ste se na prvom ročištu sporazumjeli o razvodu tj.isti će se smatrati sporazumnim, nije bitno tko će pokrenuti postupak posredovanja ,iako je razumno očekivati da to učini prvenstveno onaj bračni drug koji je i podnio tužbu za razvod.

U svakom slučaju potrebno je podnijeti zahtijev za posredovanje u zakonski određenom roku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako do brakorazvodne parnice dolazi sporazumnim zahtjevom bračnih drugova te ako nemaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu ili djecu nad kojom vrše roditeljsku skrb nakon punoljetnosti onda postupak posredovanja nije obvezatan, jer se smatra da je suglasnost bračnih drugova dostatan dokaz za razvod braka.

 

Ako pak postoji zajednička djeca u braku, onda se stranke na prvom ročištu trebaju sporazumno dogovoriti oko posredovatelja ili će sud po sluzebenoj duznosti odrediti posredovatelja i postupak se treba poceti provoditi u roku od 15 dana od njegove odluke.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija