Jump to content

molim savijet- darovni- dosmrtno-ostavinska


neon

Preporučene objave

Molim za savjet.Radi se o nasljedstvu.Majka je umrla prije tri godine i ostavlja oporuku.Imovina majke upisana na sudu na njeno ime oporukom se dijeli na 3 djece po njenoj volji.Otac oporukom ne dobiva ništa.Imovina stečena u braku koja je upisana na oca se ne dijeli jer se smatra da če se ista podijeliti nakon njegove smrti na sve nasljednike.Nakon kratkog vremena otac jednom sinu darovnim ugovorom daruje jednu nekretninu,a nakon toga ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju i ostale nekretnine i to bez znanja ostalih nasljednika.Nakon smrti oca koji je umro bez oporuke ostaje nešto novca na računima koji bi se trebao podjeliti na nasljednike,a što sa nekretninama koje se više ne vode na oca več na sina.Dali postoji mogučnost izuzeti imovinu majke stečenu u braku a koju je otac dao sinu?Dali mi ostali nasljednici imamo pravo na dio te imovine ili nužni dio te da li to treba riješiti na očevoj ostavinskoj ili posebnom tužbom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Meni je to malo čudno, jer bez obzira na oporuku, otac je imao pravo na 20%, mislim.

Što se tiče nekretnina koje na oca više nisu glasile jer ih je darovao za vrijeme života, na njih nemaju prava drugi nasljednici. Bračna stečevina je njegova imovina, kao i druge nekretnine i pokretnine koje na njega glase, a on sve to može prenijeti na bilo koga, čime više nije vlasnik pa to i ne ulazi u ostavinsku masu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne slažem se u potpunosti s time.

Darovanjem je također moguće povrijediti nužni dio.

Pa ako je povrijeđen, darovi se moraju vratiti koliko je potrebno da bi se namirio nužni dio.

Osim toga, postoji i instuitut uračunavanja darova.

Što znači da svaki nasljednik može tražiti da se ono što je drugi nasljednik dobio na dar od pokojnog uračuna u nasljedni dio tog drugog nasljednika. Tako da de facto drugi nasljednik iz "čiste ostavine" može dobiti manje, a prvi više.

Što se tiče bračne stečevine majke na imovini upisanoj na oca, malo je nategnuto, ali mislim da bi možda moglo proći: prijavite je kao naknadno pronađenu imovinu.

Ugovore o doživotnom uzdržavanju možete pobijati po općim pravilima o pobijanju ugovora, ili zbog neispunjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija