Jump to content

Radna knjižica za stranca


dmakarun

Preporučene objave

Moja je supruga stranac na privremenom boravku u RH u svrhu spajanja obitelji. Prema čl.140 zakona o strancima, pročitao sam da ona ima pravo raditi bez radne ili poslovne dozvole. No, da li to znači da ima pravo dobiti radnu knjižicu i onda tražiti posao na zavodu za zapošljavanje ili pak mora prvo pronaći poslodavca koji je želi zaposliti i tek na temelju ugovora sa njime pribaviti radnu knjižicu?

 

U mojoj PU tvrde da eventualni poslodavac mora priložiti zahtjev za njenim zapošljavanjem u kojem on mora obrazložiti zašto želi baš nju zaposliti te da ukoliko PU pozitivno odgovori na taj zahtjev, onda se raskida privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji, prijavljuje se boravak u svrhu rada i daje potrebna radna dozvola???

 

Meni to izgleda poprilično nebulozno :-? ukoliko netko zna točnu proceduru, zamolio bih da mi osvijetli put u bolje sutra... :-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno ste pročitali, ako vaša žena ima odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskim državljaninom ili strancem na stalnom boravku, može raditi bez radne i poslovne dozvole. Ona sama mora naći poslodavca kod kojeg će raditi, izvaditi radnu knjižicu, sklopiti ugovor o radu, a poslodavac za nju ne mora tražiti neko posebno odobrenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odlično! :-)

 

vezano za to imam još jedno pitanje. Da li je osim nove radne knjižice, preslike putovnice i nostrifikacije njene svjedodžbe potrebno priložiti još neki dokument u nadležnom županijskom uredu za izdavanje radne knjižice? Na temelju čega će oni znati da je u pitanju stranac na privremenom boravku u svrhu spajanja obitelji koji kao takav ima pravo na rad bez radne ili poslovne dozvole?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista ne znam što traže u Uredu za izdavanje radnih knjižica ali pretpostavljam da je jednostavna procedura nitko se nešto ne žali na to. Mislim čak da vam ne treba nostrifikacija svjedodžbe, provjerite. Ona će pokazati naljepnicu koju ima u putovnici i to je dokaz da je ona stranac na privremenom boravku u svrhu spajanja obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Radnu knjižicu ćete dobiti bez problema. Za zanimanja za koja ne treba sprema i poslodavac je od vas ne zahtjeva to je ok, ali za npr doktora, medicinsku sestru i sl. morate je nostrificirati. čini mi se da se mogu upisati svjedodžbe iz bivše SFRJ izdane do 1991 godine jer je tadašnji sustav školstva u Jugi bio isti, a nakon toga su programi mijenjani. Najbolje vam je pitati u Uredima državne uprave koji izdaju radne knjižice. Bez problema ćete upisati sve tečaje osposobljavanja na npr narodnom sveučilištu za njegovateljicu, masera, tesara i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

odgovor za spacefish 12

 

Za rad u RH morate imati poslodavca koji će za vas podnijeti zahtjev za radnu dozvolu, a izmjenama Zakona o strancima (NN36/09) može podnijeti i zahtjev za privremeni boravak. Kada vam privremeni boravak bude odobren tek tada možete započeti s radom. Radnu dozvolu možete dobiti za zanimanja koja su u kvoti radnih dozvola za 2009 godinu koja je donijela Vlada RH (NN21/09) koje su pretežito za muška zanimanja u brodogradnji, građevinarstvu i ugostiteljstvu, a nešto manje u drugim djelatnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor za Markone

 

Kada vašoj vanbračnoj partnerici bude odobren privremeni boravak i uljepljena etiketa u putovnici da ima privremeni boravak temeljem spajanja obitelji (brak ili izvanbračna zajednica) tada može sa radnom knjižicom otići kod poslodavca, potpisati ugovor i započeti s radom. Ukoliko započne prije nego što je odobren privremeni boravak tada čini prekršaj iz čl.114.st.2. Zakona o strancima za što može biti sankcionirana jer je za taj prekršaj propisana novčana kazna i zaštitna mjera protjerivanja za stranca, a za poslodavca novčana kazna i zabrana obavljanja djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija