Jump to content

Ukida se pravosudni ispit? Vjesnik 5.3.2008


marioo

Preporučene objave

Ukida se pravosudni ispit?

Postoje i neka "radikalnija" razmišljanja kako bi pravosudni ispit u sadašnjem obliku trebalo ukinuti, a da bi vježbenici polaganjem više različitih ispita dokazivali svoja znanja

ZAGREB - U sklopu reforme pravosuđa, donijet će se zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i polaganju pravosudnog ispita, a predviđa se da će on biti donijet do kraja lipnja.

»U zakonu će se odrediti objektivni kriteriji za prijem vježbenika u pravosudna tijela. Cilj je osiguranje kvalitetne izobrazbe vježbenika koji će kasnije postati suci, odnosno državni odvjetnici, kroz prolazak programa u Pravosudnoj akademiji«, kaže Štefica Stažnik, pomoćnica ministrice pravosuđa i ravnateljica Pravosudne akademije. Za sada ostaje otvoreno pitanje hoće li se taj zakon odnositi samo na buduće suce i državne odvjetnike ili i na vježbenike koji će karijeru nastaviti u odvjetništvu i javnom bilježništvu.

Predviđa se da će se za vježbenike uvesti sustav bodovanja na pravosudnom ispitu koji će pokazivati uspjeh kandidata po pojedinim granama prava, a točno će se odrediti trajanje i način obavljanja vježbeničke prakse. Razmatra se i ulazak znanstvenih novaka u sustav vježbeništva, kao i uvjeti pod kojima bi oni polagali pravosudni ispit.

Inače je i težište u tom zakonu na pitanju polaganja pravosudnog ispita. Postoje i neka "radikalnija" razmišljanja kako bi pravosudni ispit u sadašnjem obliku trebalo ukinuti, a da bi vježbenici polaganjem više različitih ispita dokazivali svoja znanja koje će ih uvesti u sudstvo, državno odvjetništvo i u druge pravosudne profesije.

Ono što je neupitno i što će biti uvedeno u zakon je da će vježbenici znanja i iskustva potrebna u pravosuđu morati steći kroz obveznu edukaciju. To znači da će vježbenici moći postati suci i državni odvjetnici samo ako prođu edukaciju u Pravosudnoj akademiji Ministarstva pravosuđa. Obvezno obrazovanje vježbenika za pravosudna zanimanja praksa je u svim državama Europske unije, dok je naknadna edukacija sudaca i državnih odvjetnika dragovoljna i obično predstavlja uvjet za napredovanje.

S obzirom na to da će Pravosudna akademija ubuduće imati znatno veći broj polaznika, na Trgu pravde koji se gradi u Zagrebu predviđena je i posebna zgrada u kojoj će se obrazovati pravosudni djelatnici.

Još uvijek se razmatra rješenje da i vježbenici u odvjetništvu i javnom bilježništvu prolaze obrazovne programe u okviru Pravosudne akademije, a alternativa je da će to organizirati Hrvatska odvjetnička, odnosno Hrvatska javnobilježnička komora unutar svojih nedavno osnovanih akademija. No, budu li budući odvjetnici i notari stjecali znanja u Pravosudnoj akademiji, onda će se zasigurno uvesti i obveza da odvjetnička i javnobilježnička komora snose troškove. [biljana Bašić]

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija