Jump to content

Wastland:"Pasivno pušenje kod djece kao oblik zlostavljanja?"


zerjav

Preporučene objave

Poštovani wastlande ,

danas (6.3.2008.) na Stojedinici su objavljeni pristigli odgovori na postavljeno pitanje u svezi zaštite djece od pasivnog pušenja .

 

1.Iz ministarstva zdravstva nije poslan odgovor iako su obečali .Očito se drže one da je obečanje ludom radovanje ili im je to nevažna i sporedna problematika:(

Možda su bili okupirani oko Prijedloga zakona o potvrđivanju Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za nadzor nad duhanom , a koji se treba usvojiti po hitnom postupku nakon kašnjenja od tri godine :(

Taj Zakon je prethodnica zabrani pušenja na javnim mjestima , a nadam se i zabrani pušenja u prostorima gdje su djeca .

 

2.Najveću oporbenu parlamentarnu stranku nisu spomenuli , pa su ih vjerojatno zaboravili pitati ili je u igri neka igrica .

 

3.Pravobraniteljica za djecu je dala razočaravajući da ne velim katastrofalan odgovor .Političko diplomatskim mudrovanjem je izbjegla odgovoriti na jasno postavljeno pitanje :(

Kak bi narod rekel :" Ni vrit ni mimo "

 

4.Za odgovor crkve se može reči da je bio šećer na svršetku :)

Anatemizirali su dimne zlostavljače djece , pa čak proširili odgovornost roditelja na sprečavanje svake druge osobe koja bi htjela dimiti u prostoru gdje je dijete :)

 

5.Normalno da sam odmah telefonirao i javio se u program ,te zamolio da probaju dobiti odgovor od stranke na vlasti , ako se u međuvremenu ne oglasi ministarstvo zdravstva .

 

Podsjetio sam ih da sam isto pitanje postavio i najjačoj stranci u opoziciji , pa da slijedeći put čujemo i njihovo mišljenje .

 

Izrazio sam nezadovoljstvo zbog mizernog odgovora Pravobraniteljice i žaljenje kaj je takva osoba u prvim redovima za zaštitu djece .

Zamolio sam da je pitaju konkretno pitanje :" Ako su za pušače u poslovnim prostorima predviđene kazne , ako će za pušaće na javnim mjestima biti određene kazne , da li će ona tražiti da se kažnjavaju osobe koje puše u prostoru u kome je dijete ?"

 

Odgovori hdz-a i sdp-a su najvažniji i o njima ovisi naše daljnje djelovanje .

 

6.Bilo bi korisno znati da li je koja država , na našoj Zemlji , zaštitila djecu od pasivnog pušenja , te na koji način ?

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zerjav je napisao:

 

6.Bilo bi korisno znati da li je koja država , na našoj Zemlji , zaštitila djecu od pasivnog pušenja , te na koji način ?

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

Poštovani zerjave drugačiji odgovor nisam niti očekivao! :-(:-D

 

Da ne bi ponovili propuste iz prethodnog topica koji je tako neslavno završio evo nekoliko savjeta sa Smartdivorce .com-a :

 

"In a custody fight, courts across the country can, and have, done the following:

 

Determined that the risks to the child's health in exposure to secondhand smoke from parental smoking are one factor among several others that should be used when determining what custody arrangement is in the best interests of a child.

 

Taken judicial notice of the effects of secondhand smoke on children.

 

Ordered the smoking parent to restrict his or her smoking when the children are present or before exercising a period of custody.

 

Transferred custody from the parent who smokes to the nonsmoker parent.

 

Taken custody from both parents and awarded it to a relative or other third party.

 

Retained jurisdiction for a period of months after entering a custody order to check on parental compliance with orders.

 

Discounted the claims or efforts of a parent who is trying to quit smoking. The reasoning is that the parent may be more motivated by a desire to win the custody fight than a genuine concern for the health and welfare of the child.

 

The smoking habits of grandparents, significant others and any other person who has frequent contact with the child may be a factor in a child custody decision.

 

One note of caution about parents who smoke and willfully and knowingly expose their children to secondhand smoke:

 

The language and definitions used in the child abuse and neglect laws of some states may be interpreted so that parental smoking around children is considered a form of child abuse. It is possible that professionals, like psychologists, pediatricians or certain care-givers, may be required to report a child suffering from symptoms caused by exposure to secondhand smoke to the appropriate child protection agencies.

 

If you smoke, here are some steps you can take to reduce the effects of your secondhand smoke on your children. They could also decrease the detrimental effect your smoking could have on the outcome in a divorce, modification, or termination of your parental rights action:

 

Always smoke outside and wait a while after you smoke a cigarette, cigar or pipe before entering your home.

 

If you must smoke in your home, restrict it to one room away from your children. Always have a window open for cross ventilation and use a good air cleaner with a clean air filter.

 

Never smoke in a car when your children are present. Smoking with a window open or cracked is not sufficient.

 

Take affirmative steps to avoid places where your children will be exposed to secondhand smoke."

 

Quit smoking!

 

Za ugodan razvod i odlično zdravlje!

 

Sa poštovanjem

 

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može, za cigarete i dimljenje dalje od djece!!!

Bi li nekog bilo briga ili nekom zanimljivo da iz tog istog ili sličnog zakona prenese sve odredbe i procedure vezane za dodjeljivanje djece na skrb (odgoj i suživot), plaćanje alimentacija, psihičko i fizičko maltretiranje djece, branjenje viđanja drugom roditelju, neposjećivanja djece i slične "sitnice" o kojima raspravljamo godinama i njihovu primjenu tj. sva dječija prava. Ili barem ovo što je do sada napisano u našim zakonima da se provodi na profesionalan način u razumnim rokovima sa motiviranim i ekipiranim kadrovima. (opet ograda čast iznimkama) od Centara do Sudova i natrag.

Pa bi moja želja bila da se sve skupa popravi, a ne da se dobije dodatak zakonu da se ne smije dimit pokraj djeteta koje ne možeš viđat 5 godina. Ili još bolje da majka kad ostavi dijete na čuvanje ovisnici onda dobije packu po prstima i to je ok, al ako recimo tata dimi -crveni karton.

I praktično pitanje; šta ako pušač dimi vani, a ne u kući, a mama pije vani i dođe kući. Ipak je razlika. Ili nije? Ma sve je katastrofa. Što ako jedan od roditelja ne vozi dijete u dječijoj sjedalici? Jel to isto, gore ili bolje od dimljenja? Na kraju će se steći dojam da su cigarete najveći problem, dok u zbilji često treba jahanja dok se dođe do situacije da se dijete zagađuje dimom cigarete.

E da kad sam se toliko raspisao, problem sa cigaretama sigurno ne spada samo kod rastavljenih, jer i oni u bračnim vodama sa djecom često imaju iste navike, pa predlažem izvanredne, nenajavljene kontrole u oko cca 200.000 kućanstava koje će provoditi Centar, dva puta tjedno. Pa onda kad se ustanovi da oba roditelja dime da se dijete (ako nemaju rodbine) smjesti u dom.... A ispred rodilišta majke u bolničkim ogrtačima mirno puše i dalje.... Jer naravno u bolničkom krugu u trafikama imate za kupiti cigareta, jeste li znali?

A nije li licemjerno od Države govoriti o štetnosti cigareta, i prodavati ih istovremeno. I to na mjestima koja su u blizini škola, vrtića, fakulteta... I govoriti koliko to ubija i koliko košta liječenje, a zarađivati na prodaji i davati poticaje na uzgoj duhana. Mislim, kad policija vidi urokanog narkomana onda ga pita gdje je dealer i pusti ga... Spale se nasadi trave, maka, unište labolatoriji...

A alkoholizam u obitelji?

Psihički poremećaji o kojima bigfoot govori, manji i veći?

U redu je imam pancirku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glib je napisao:

Može, za cigarete i dimljenje dalje od djece!!!

.

 

:-)

 

Evo nešto zanimljivo :

 

State of Maine Smoking by Foster Parents Bill

 

The bill below was signed by the Governor on June 3, 2003.

 

It forbids any smoking in a home where a foster child is domiciled or in the private vehicles of foster parents, even when the child is not present.

 

DHS has until January 1 to promulgate new licensing rules based on this law.

 

 

Be it enacted by the People of the State of Maine as follows:

 

 

Sec. 1. 22 MRSA §1580-E is enacted to read:

 

 

§1580-E. Smoking by foster parents

 

 

1. Residence prohibition. Smoking, as defined in section 1580-B, subsection 1, paragraph B, is prohibited in a private residence if that residence is a family foster home, as defined in section 8101, subsection 3, where a foster child is living.

 

 

2. Vehicle prohibition. A foster parent is prohibited from smoking in that foster parent's private vehicle and may not allow any other person to smoke in that foster parent's private vehicle when a foster child is in that foster parent's care.

 

 

Sec. 2. Licensing rules. By January 1, 2004, the Department of Human Services shall amend the foster home licensing rules to prohibit smoking in family foster homes. The department shall adopt procedures for revoking the license of a foster home where smoking is taking place in the home or in the foster parent's private vehicle. Rules adopted pursuant to this section are routine technical rules as defined in the Maine Revised Statutes, Title 5, chapter 375, subchapter 2-A.

 

 

 

SUMMARY

 

 

This bill prohibits smoking in a family foster home where a foster child is living and prohibits foster parents from smoking in their private vehicles.

 

Za ugodan razvod i odlično zdravlje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda sam se loše izrazio,

ZA potpuno uklanjanje cigarete iz dječijeg života.

Ali ako ćemo to zakonski raditi, onda isključivo u paketu sa svime što sam nabrojio u postu prije kako bi dijete bilo zaštićeno i od ostalih perverzija roditelja, a ne samo dimljenja.

Za ugodan razvod i odlično zdravlje...

PS. Kad uhvatite vremena, molim, dajte nam malo citata i o plaćanju uzdržavanja djeteta i viđanju roditelja koji nije sa djetetom, sigurno i tu ima zanimljivih rješenja po mome sudu barem jednako bitnih za dijete, a većina postova ovdje se odnosi na takve teme....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha... možda je u interesu djece da se kao prioritet donesu i visokomotivirajuće mjere. Npr. nešto nalik na državna poticajna sredstva na stambenu štednju pa bi se, recimo, nekome tko je dokazano prestao dimiti ili uopće ne upražnjava tu navadu odredio žurni oprost od dugogodišnjeg neuzdržavanja djece.

 

Jasno, sve kao dodatak na iznesene mjere kojima ta tradicionalna negativna navika u nekoj zemlji utječe na povjeravanje djece koliko se dalo primjetiti u predhodnim postovima: promjena povjeravanja djeteta roditelju nepušaču, povjeravanje djeteta trećoj osobi, pozornost na faktor intenziviteta kojim dijete boravi u prisustvu bake ili djeda pušača pa to utječe i na povjeravanje i prorjeđivanje suretanja, primanje s rezervom nečijeg pokušaja za upisom u nepušače uz procjenu kako je osoba više zainteresirana za korist tijekom brakorazvoda nego za zdravlje djeteta itd.

 

A možda nije u interesu nikome da se na jednak način obrati pozornost na efikasnost provedbe zaštite prava na npr. susrete sa roditeljem s kojim ne žive ili nedajbožedraaaaagi slučajno kakvo uzdržavanje, druge "sitnice" da i ne spominjemo? :)

 

Naravno, sve sukladno opetovano upućenim željama za ugodnim razvodom...

:smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Milly, za besplatnu pravnu pomoć imate sluha ,

Vaši pravni odgovori su pomalo otkačeni i puni duha :)

 

Moram priznati da ste vrhunska pravna tamburašica ,

za dobro raspoloženje Vam sigurno ne treba flašica :)

 

Neke Vaše objave su humoristične ,rado ih čitam ,

te ponekad od smijeha njištim i kao konj se ritam :)

 

Vjerovao sam da ćete vrećicom odalamiti tradicionaliste

pa ih potom odlučno zgaziti , kao odvratne dječije gliste .

 

Umjesto toga ste me zašpotali , zar po nalogu poslodavca ?

To je malo vjerojatno,jer ste inteligentna i samosvojna faca :)

 

Možda Vam je pukla žica dobrote na tamburi ,

ili ste glavu propuhali na nekoj orkanskoj buri ?

 

Ako ste od mene rimovani uradak htjeli ,

s radošću ga dajem , i neka Vas veseli :)

 

Ponajljepša mi je pjesma zdravi dječji smijeh :)

za taj milozvuk spreman sam na svaki grijeh !

 

Molim Vas da Konvenciju o pravima djeteta proučite ,

i potom sve prekršitelje časnom sudu hitro isporučite :)

 

Dječja prava uvijek promičite dično ,

želim Vam ljubav i zdravlje odlično :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zerjav je napisao:

 

 

Ponajljepša mi je pjesma zdravi dječji smijeh :)

za taj milozvuk spreman sam na svaki grijeh !

 

 

 

:-)

 

In Calif., illegal to smoke in your own car, if a child is a passenger

 

Jim Sanders

McClatchy Newspapers

 

Jan. 9, 2008 06:21 AM

 

SACRAMENTO, Calif. - Never before has California banned smoking on private property used exclusively by members of the owner's family - until now.

 

Beginning this month, motorists can be fined $100 for lighting up a cigarette in their own car, even in their driveway, if one passenger is a child.

 

The law marks a new frontier in more than two decades of state smoking restrictions that focused on workplaces, public buildings, restaurants, flights, tot lots and gathering spots.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

"Podrška inicijativi zabrane pušenja u javnim prostorima

 

(Support to the initiative on smoking restrictions in public places)

 

 

Ivan Pristaš, Luka Vončina, Verica Kralj, Slobodan Lang

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Škola narodnog zdravlja "dr Andrija Štampar"

 

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske je na početku novog mandata izjavio namjeru da se zabrani pušenje u svim javnim prostorijama. To je najjači iskaz političke volje u smanjenju štetnog djelovanja cigareta ikada u Hrvatskoj. Štoviše, tom odlukom nije okrivio pojedince za nepovoljne zdravstvene ishode, već naglasio da je odgovornost za zdravlje raspodijeljena između države, društva, zajednice i pojedinca.

 

 

 

U Hrvatskoj će tijekom 2008. godine biti zabranjeno pušenje na svim javnim mjestima, to je sigurno. Takva odluka Vlade je uistinu pohvalna, kao i njena odlučnost da se čim prije provede....

 

Dobri zakoni ako se ne provode u potpunosti štetni su svim sudionicima kojih se dotiču. Administraciji predstavljaju dodatno opterećenje, dononositelju zakona, inspekciji i policiji umanjuju ugled, a prekršiteljima utječu na savjest i vjeru u državni aparat. Zbog izuzetne javnozdravstvene vrijednosti najnovije inicijative Vlade Republike Hrvatske da zabrani pušenje u svim javnim prostorima, kao i zbog svega gore spomenutoga želimo aktivirati širu medicinsku javnost za pružanje podrške provedbi ove inicijative u Hrvatskoj.

 

Ovdje se zapravo ne zabranjuje pušenje, nego se nastoji spriječiti direktno trovanje ljudi koji borave u istim prostorima s pušačima (poglavito uslužne djelatnike) putem pasivnog pušenja, posljedice kojeg su nam vrlo dobro poznate, a čak u nekim elementima i izraženije nego kod samog aktivnog pušenja. Naravno da će se indirektno postići dalekosežniji javnozdravstveni učinak koji ima dokazano pozitivnu posljedicu ukupnog smanjenja broja pušača u populaciji, s dugoročno pozitivnim bihevioralnim učincima na slijedeće naraštaje. Dodatno, pitanje kontrole potrošnje duhana nije političko niti nacionalno već globalno javnozdravstveno pitanje."

 

Ostalo je moj mali skromni doprinos na temu...

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani Wastlande ,

zahvaljujem se na edukaciji i svim poučnim prilozima koje ste do sada objavili , a u svezi zlostavljanja djece cigaretnim dimom .

 

Nadam se da svaka objava , o toj zastrašujućoj temi , ima snažno preventivno djelovanje i vjerujem da će mnogi preispitati svoje bezobzirne pušačke navike te ih radikalno promijeniti .

 

Prije par dana vidjeh žalostan primjer nebrige o zdravlju djece .Padala je kiša i kroz jedan malo otvoren automobilski prozor je sukljao dim kao iz parne lokomotive .Prometna gužva ljude jako živcira, pa su se vozač i suvozačica smirivali kadećom cigaretom , a dvoje djece se inhaliralo smrdljivim dimom :(

 

Da ne prodajem pamet i mlatim praznu slamu , jer bi se mogla zapaliti i opeći mi prste , evo novosti :

 

1.Nakon požurnice , upućene Premijeru , stigao je razočaravajući odgovor Iz Ministarstva zdravstva .

Rekoše da ne dolazi u obzir zabrana pušenje u prostorima gdje su djeca :(

 

Fučka se njima kaj je Republika Hrvatska još u prošlom stoljeću prihvatila Konvenciju o pravima djeteta .

Možda misle da u novom stoljeću prestaje obveza poštivanja temeljnih prava djece iz Konvencije ?

Možda im nije jasno da Članak 24. Konvencije , između ostaloga , naglašava slijedeće :

" Odrasli moraju napraviti sve što mogu kako se dijete ne bi razboljelo "

 

2.Pužurnica upućena predsjedniku najveće oporbene stranke je bila djelotvorna , pa su i oni , nakon mjesec dana puhanja u vrući žar cigarete , dali obeshrabrujući odgovor .

Odbacuju zakonsku zabranu pušenja u prostorima gdje su djeca , te se besramno izvlače na preventivno djelovanje:(

 

Nakon ovog njihovog odgovora za očekivati je da započnu akciju vraćanja prava pušenja na radnim sastancima, te u radnim prostorijama i prostorima .

 

3.Poštovana Pravobraniteljica za djecu nije dala nikakav odgovor na jasno i konkretno postavljeno pitanje , pa to znači da se slaže sa odgovorima pod točkom 1 i 2 :(((

Jadna djeca uz takvu pravobraniteljicu .

 

Očigledno je da će borba , za elementarno pravo djece na odlično zdravlje , biti teška i moglo bi se reči gotovo nemoguća misija .

 

Na svršetku evo i malo šećera .

Razgovarao sam sa novinarkom iz vrhunske televizijske emisije"Latinica " i zainteresirala se za prezentaciju ove teme pred svekolikim gledateljskim pučanstvom :)

Uputio sam je na Legalis , gdje je sve i započelo Vašom humanom objavom , te se nadam da će se naluknuti na portal i tako se zaraziti dobrom Magelovom zarazom :)

 

Slijedeća stanica , na putu do najviše moguće razine dječjega zdravlja , je ured UNICEF-a u Hrvatskoj .

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

p.s. Oprostite mi na maloj nepristojnosti , jer ću u ovoj objavi namijenjenoj Vama , napisati nekoliko riječi drugim osobama .

 

a) Ispričavam se Newbie i Glibu na nepristojnom kašnjenju u odgovaranju na njihove objave . Vrijeme me ne mazi već doslovno cipelari i gazi , pa Vas molim za strpljenje .

 

b)

Molim poštovanu moderatoricu Milly ,

da radi ove moje objave opet ne cvili

 

U caffe se sve može odfurati ,

ili u kućicu za peseke ugurati :

http://ddkforum.forumotion.com/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma bez brige, zerjave...

 

Ovo je Obiteljski podforum, a u njemu se javljaju ljudi koji se npr. razvode po 2-3 godine, ne uspjevaju namoliti majke djece s kojom ne žive da se umilostive kako bi ih vidjeli jednom u godinu dana, natjerati czss-e da odreagiraju, pa suprotni slučajevi kad oni koji s djecom ne žive ne viđaju djecu ili to rade rijetko jer izbjegavaju, potom oni koji čekaju pravomoćnost odluke o uzdržavanju po 2 godine, pa kasnije opet ratuju po sudovima, zatim čekaju par lijepih godinica dok naplate uzdržavanja... I da ne nabrajamo redom dalje teme topica koji se ovuda vrte.

Vidiš, mirnorna su tvoja kašnjenja u odnosu na spomenuta...

:jupii:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pridružujem se Vašoj inicijativi, ali i dodajem inicijativu da postojeći zakon profukcionira u potpunosti ili da se promijeni. Naime, Centar NE provjerava tko je podobniji roditelj za dodjeljivanje roditelja na suživot već je to po deafoltu majka. Ako tata želi biti sa svojim djetetom onda bi morao doslovno blatiti majku pred Centrom, jer Centar ispituje samo koje su negativnosti kod tate, a ne i koje su pozitivne strane tate. Nadalje, Mišljenje koje Centar kreira, u mome slučaju rezultat su 45 minutnog razgovora sa socijalnom radnicom na kojem nije bilo psihologa niti pravnika, a u Mišljenje nije ušlo ništa što bi meni išlo u korist. Isto tako posredvanje je bilo samo jednom, a na samo mišljenje nema se prava na žalbu, niti suglašavanja potpisom. By the way gospođa se naziva teamom??? Ovo je samo dio moga problema sa Centrom, a papir koji je Centar izdao pratiti će me čitav život, a da ne spominjem da u njemu sa strane druge strane najblaže rečeno ima neistina koje su ušle u zapisnik, a moje objekcije na to nisu ušle. Isto tako istine koje nisu odgovarale majci nisu ušle u zapisnik...

Koliko vidim i drugi imaju problema sa istim zakonom ili provođenjem istog ili institucijama koje ga provode (Centar). Kao prvo i dalje sporost pravosuđa, neuručivanje poziva, neisplata alimentacija, neviđanja djeteta sa obe strane. Ili da onaj roditelj kome je dijete dodijeljeno to opstruira, ili roditelj koji ne živi sa djetetom ne viđa dijete....

I sad je najednom cigretiranje najbitnije u uvom dijelu. Napominjem još jednom da pojave ove ovisnosti ima i u domovima nerazvedenih i da bi i na to isti trebalo obratiti pažnju i strah me iskreno da sve ne postane lov na vještice. Jer, naime, i ovu populaciju bi po istom zakonu ili Vašem cijenjenom prijedlogu trebalo provjeravati, a već sad ljudi koji rade na postojećoj problemaici nisu ekipirani, motivirani itd. (čast iznimkama). Stoga, bilo kakve intervencije u ovaj zakon ili procedure trebaju obuhvatiti cjelokupno stanje, a ne samo cigaretiranje. Da ne govorim o tome da je previše toga ostavljeno bivšim supružnicima na dogovor, van viđanja i alimentacije, a da su se bivši supružnici mogli dogovarati najčešće možda ne bi dolazilo do razvoda. U ostalom, sama teta u Centru je rekla da razgovor ne služi tome da mi promislimo o razvodu nego o tome kako će biti najbolje za dijete. A postupak se zove Posredovanje u razvodu braka čiji je dio i postupak mirenja i procjena sposobnosti roditelja. Na žalost same ustanove, ništa od toga nije učinjeno, niti posredovanje, niti nešto što bi bilo najbolje za dijete...

A na moje inzistiranje da se iz istih zakona prepiše i pokažete nam svima što piše o neplaćanju alimentacije, mirenju prije razvoda braka, procjene sposobnosti svakog roditelja pojedinačno, detaljnih dogovora što se događa sa djetetom nakon razvoda, ne znam zašto nije prepisano. A bilo bi interesantno i to uvrstiti uz duhanske proizvode.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani ,

molim oprost za možebitno dosađivanje i piljenje u zdrav mozak , te objavljivanje teme koja nema blage veze s pravnom tematikom .

Sve je to dobronamjerno i u svezi poboljšanja zdravlja svekolikoga pučanstva , a s naglaskom na zaštitu nerođene i rođene djece od pasivnog

pušenja .

 

Nadam se da će slijedeća informacija nekoga motivirati na tešku borbu sa nikotinskom ovisnošću : "

 

 

NAGRADNI NATJEČAJ

„PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI" 2008.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine organizira nagradni natječaj / zdravstvenu akciju "Prestani ####ti i pobijedi!" na razini države, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi..

 

Pušenje je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog svijeta i predstavlja epidemiju globalnih razmjera. Većina pušača željela bi prestati ####ti što zbog razvijene ovisnosti o nikotinu nije lako, stoga je uz njihovu vlastitu želju potrebna i podrška obitelji, liječnika i okoline.

 

Cilj je akcije da se pozitivnim pristupom, a ne samo zabranama potaknu pušači da donesu odluku o prestanku pušenja, da se odreknu po zdravlje štetne životne navike i pridonesu unaprjeđenju vlastitog zdravlja,zdravlja svojih bližnjih, kao i stvaranju okoliša bez duhanskog dima.

 

PRAVILA ZDRAVSTVENE AKCIJE / NATJEČAJA:

 

U natjecanju mogu sudjelovati osobe u dobi od 18 i više godina, koje su redovito ####le godinu dana prije ove zdravstvene akcije/natječaja,

a koje se odluče suzdržati od pušenja 4 tjedna i ispune pristupnicu.

 

Sudionici se na natječaj mogu prijaviti od 18. travnja do 02. svibnja 2008. popunjavajući on-line pristupnicu ili putem pošte na adresu:

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

s naznakom:

"Za natječaj - PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!"

Rockefellerova 7

10 000 Zagreb

--------------------------------------------------------------------------------

 

GDJE SE MOŽE NAĆI PRISTUPNICA?

 

Pristupnica će biti objavljena u dnevnim listovima, 18. travnja 2008.godine u 24sata, 19. travnja u Večernjem listu, te 25. travnja u Jutarnjem listu, a moguće je naći i na ovoj internet adresi :

www.zdravlje.hr/hzjz/quitandwin2008

 

Na pristupnici sudionici izjavljuju da će se suzdržati pušenja tijekom četiri tjedna i potom dati istinitu izjavu jesu li obećanje održali.

Podaci koji se traže na pristupnici su slijedeći: ime i prezime,adresa, telefon, datum rođenja. Također navode ime, prezime, adresu i telefon svjedoka koji može potvrditi da se osoba suzdržala pušenja.

 

Sudionici natječaja potencijalni su dobitnici nagrade u vrijednosti

 

10.000 kuna na potrošačkoj kartici

--------------------------------------------------------------------------------

 

Javno izvlačenje potencijalnog dobitnika nagrade održat će se po završetku natječaja u sjedištu organizatora na adresi: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Rockefellerova 7, dana 30. svibnja 2008.godine.

 

Nagrada se dodjeljuje nakon što se od sudionika i svjedoka dobije potvrdna izjava o suzdržavanju od pušenja tijekom protekla 4 tjedna.

Izjavu se provjerava i odgovarajućim testom.

 

--------------------------------------------------------------------------------

DOBRI RAZLOZI ZA PRESTANAK PUŠENJA·

Cigareta sadrži ne samo sadrži katran, ugljični monoksid i nikotin (tvar u cigaretama koja stvara jednako jaku ovisnost kao i heroin),

nego još i preko 4.000 kemikalija od kojih je niz štetan po zdravlje.

Primjerice to su amonijak, arsen, vodikov cijanid, formaldehid i metan.

 

 

Opće je poznato da katran iz cigarete škodi plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pospješuje stvaranje tromba u krvotoku i oštećuje unutarnje stjenke arterija?

 

Znadete li da pušenje može dovesti do smanjene plodnosti kod žena, i impotencije kod muškaraca?

 

·

Zna se da pušenje uzrokuje rak pluća. No osim toga ono uzrokuje emfizem, bolesti srca i krvnih žila uključujući i perifernu vaskularnu bolest, kao i mnoge oblike raka.

 

·

Kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, a puše, 10 puta je vjerojatnije da će doživjeti srčani ili moždani udar nego nepušačice.

 

·

Točno je da je novorođenčad pušačica često manje tjelesne težine i nedonoščad, no jeste li znali da te bebe i više plaču i manje spavaju od drugih beba?

 

·

U djece roditelja pušača vjerojatnije će se tijekom njihova života razviti bronhitis, upala pluća i astma.

 

POVOLJNI UČINCI PRESTANKA

PUŠENJA NA ORGANIZAM·

Nakon dva sata nikotin počinje izlaziti iz organizma.

 

Nakon 6 sati broj otkucaja srca i krvni tlak počinju se smanjivati.

 

Nakon 12 sati ugljični monoksid iz duhanskog dima izlazi iz organizma, pluća postupno počinju bolje funkcionirati.

 

Nakon 2 dana osjeti okusa i mirisa postaju istančaniji.

 

U roku od 2-12 tjedana poboljšat će se cirkulacija krvi, što će olakšati hodanje i trčanje.

 

Nakon 3-9 mjeseci smanjit će se kašljanje i otežano disanje, a funkcija pluća će se povećati.

 

U roku od godine dana rizik srčanog udara biti će dvostruko manji nego u pušača.

 

Nakon 10 godina rizik za rak pluća biti će dvostruko manji nego u pušača, a rizik za srčani udar biti će jednak onom u osoba koje nikad nisu ####le. "

 

 

Pušačima želim brzo bacanje cigareta u ropotarnicu povjesti , te svima

odlično zdravlje :)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani Glibe ,

još jednom se ispričavam zbog neopravdanog i nekulturnog kašnjenja u odgovaranju na Vaše objave .

Da sam političar vjerojatno bih lagao da čekah 31.5.2008. datum kada se obilježava Svjetski dan nepušenja .

Ove je godine posvećen mladima , a prema podacima Ministarstva zdravstva, više od 90 posto petnaestogodišnjaka izloženo je štetnim posljedicama duhanskog dima :(

 

1.Zahvaljujem se na Vašoj potpori zajedničkoj inicijativi za zaštitu djece od pasivnog pušenja , a koja je nedavno rođena na Legalisu .

Svaka podrška je zlata vrijedna jer se svi slažu da je to veliki problem no ni u kom slućaju ga nebi zakonski regulirali i sankcionirali .

 

2.Predlažete da se svi problemi u svezi djece rješavaju u paketu , a to je po meni znanstvena fantastika jer i rješavanje samo ovog jednog problema se čini kao nemoguća misija .

Osim toga za sve postoji najbolje vrijeme i prigoda .

U pripremi je zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima , pa mislim da sad treba lobirati i za zakon o zabrani pušenja u svim prostorima gdje su djeca .

 

3.Rad večine Centara za socijalnu skrb je očito najslabija karika u mnogim tužnim pričama , a što zaključujem iz Vašeg primjera , večine postova na Legalisu i mnogim medijski popraćenih događaja .

Moguće rješenje vidim u pritisku na ministarstvo preko postojećih udruga i pisanjem konkretnih pritužbi na njihov rad Državnoj tajnici za socijalnu skrb Dorici Nikolić, prof.

E-mail: dorica.nikolic@mzss.hr

Pravosuđe je priča za sebe , a uz sve što ste nabrojali ja bih naglasio problem sporosti i vrlo teško dokazive korumpiranosti .

Tu nas možda spase predpristupni pregovori i uvjeti za ulazak u EU.

Skrećem Vam pažnju i na objavu poštovanog Zexa od 30.5.08.pod naslovom:" Pokrenut portal razvedenih" .

 

4.Između ostaloga ste napisali : " I sad je najednom cigretiranje najbitnije u uvom dijelu. "

 

Mislim da su svi problemi vezani uz dobrobit djece podjednako važni , no već napisah da je sada pravo vrijeme za rješavanje dimnoga problema .

Da je istinita ona narodna poslovica o dimu i vatri potvrđuje nedavno priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO ) . a čiji zaštrašujući dio ću citirati:

 

" Pušenje je najveći pojedinačni uzrok smrti u svijetu ! "

 

5.Napisaste :" Napominjem još jednom da pojave ove ovisnosti ima i u domovima nerazvedenih i da bi i na to isti trebalo obratiti pažnju i strah me iskreno da sve ne postane lov na vještice. Jer, naime, i ovu populaciju bi po istom zakonu ili Vašem cijenjenom prijedlogu trebalo provjeravati, a već sad ljudi koji rade na postojećoj problemaici nisu ekipirani, motivirani itd. (čast iznimkama)."

 

Nikada nisam spominjao podjelu na prostore razvedenih i nerazvedenih roditelja , već sam mislio na sve koji truju djecu dimom .

Isto tako nikada nisam spominjao način provođenja možebitnog zakona .

Ulazak u domove je glavni razlog besmisla zakona svima koje sam do sada kontaktirao ,pa tako i savjetnici za komunikacije u hrvatskom uredu UNICEF-a koja mi je zadnja dala odgovor .

Mislim da bi prvenstveno zdravstveni djelatnici imali obvezu prijaviti roditelje čija djeca boluju zbog permanentne izloženosti dimu cigareta .

Policija bi nadzirala i kažnjavala pušače koji dime djecu u prostoru prometnog vozila .

 

Želim Vam odlično zdravlje i ako ste pušać da postanete nepušač :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani Wastlande ,

svi do sada prozvani se slažu da je pasivno pušenje djece veliki zdravstveni problem , no večina bi to rješavala edukacijom a ne zakonskim sankcijama .

Isto tako večina svoje mišljenje daje tek nakon požurnice .

Slično je bilo i sa hrvatskim uredom UNICEF-a .

Njima sam prvo pisao bez navođenja određene osobe i gotovo mjesec dana ne dobih odgovor .Potom poslah požurnicu na istu adresu ali se obratih poštovanoj gospođi Dojčinović, savjetnici za komunikacije u hrvatskom uredu UNICEF-a,te dobih odgovor za jedan dan .

 

Doslovnu prepisku sam objavio u kučici za peseke ,preciznije :

 

 

http://ddkforum.forumotion.com/vatromet-ideja-f2/povjerenstvo-dobrote-t8.htm

 

Pisao sam i Udruzi RODA - Roditelji u akciji- i još se nisu oglasili iako je prošlo 20 dana .Stara pjesma .

 

Drago mi je da ste došli u kučicu za peseke i na taj način započeli reanimaciju Dedeka .

Nadam se da će u pomoć priskočiti i ostale dobre duše , a s naglaskom na medicinskoj struci jer je oživljavanje uspješnije ako ga provode profesionalci .

 

Želim Vam odlično zdravlje :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zerjav je napisao:

Poštovani Wastlande ,

svi do sada prozvani se slažu da je pasivno pušenje djece veliki zdravstveni problem , no večina bi to rješavala edukacijom a ne zakonskim sankcijama .

Drago mi je da ste došli u kučicu za peseke i na taj način započeli reanimaciju Dedeka .

Nadam se da će u pomoć priskočiti i ostale dobre duše , a s naglaskom na medicinskoj struci jer je oživljavanje uspješnije ako ga provode profesionalci .

 

http://ddkforum.forumotion.com/vatromet-ideja-f2/povjerenstvo-dobrote-t8.htm

 

 

Želim Vam odlično zdravlje :)

 

Poštovani Žerjave,

 

na istoj adresi :

 

http://ddkforum.forumotion.com/vatromet-ideja-f2/povjerenstvo-dobrote-t8.htm

 

objavio sam cijeloviti tekst namjere pod naslovom:"Pasivno pušenje kao najčešći oblik nenamjernog zlostavljanja djece"

koji će u petak biti prezentiran na jednom našem stručnom skupu. Nadamo se da će stručni odaziv biti primjeren važnosti i aktuelnosti same teme.

 

Lijepi pozdrav

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Wastlande,

napisali ste izvrstan tekst namjere i moram priznati da ste me oduševili .

Čestitam i na odličnom naslovu , a sa naglaskom na diplomatski mudroj riječi : "Nenamjerno".

 

Prezentacijom teksta na stručnom skupu napravit ćete korak od sedam milja na putu za zaštitu djece od dimnoga zla .

 

Nadam se da će skupu nazočiti netko iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi , Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti , ureda pravobraniteljice za djecu,pisanih i slikovnih medija ,te da će svi dobiti primjerak Vašeg teksta .

 

Želim Vam odlično zdravlje i uspješnu prezentaciju :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Notarice ,

Molim Vas da novootvorenu temu ,a koja je tri puta zaključavana i dva puta divljački silovana ,preselite u nepregledna prostranstva vječnih lovišta .

 

To u prijevodu znači da molim njeno brisanje iz ove objave , i to istom lahkoćom i dragovoljnošću kojom ste je tu preselili .

 

Nadam se da će slijedeća četiri razloga biti dovoljna da Vas udobrovolje ,te da potom uslišite moju poniznu zamolbu .

 

1.Važnost i izvrsnost Wastlandovog teksta namjere , a koji je ujedno i vapaj ugrožene djece za pomoć , zaslužuje , jedino i samo ,novootvorenu temu .

Sve ostale opcije su , blago rečeno , omalovažavanje i nježno gaženje .

 

2.Bojim se padobranskog desanta diverzantske grupe " Trio fantastikus " , nakon kojeg bi , po već dobro poznatom receptu, uslijedilo lokotiranje i ove teme , koju ste već jednom zaključali .

 

3. " Car je gol ! " ,

uzviknula je pre rano rođena novootvorena tema :

" Prvo Legalisovo povjerenstvo dobrote " , malo prije nego ju je zadesila očekivana smrt izazvana snažnim "intelektualnim " udarom .

Jednostavnije rečeno tema je obavila svoje poslanje i više nema razloga za njeno postojanje na Legalisu .

 

4.Ostale jake razloge i pojašnjenja možete pročitati u mome obraćanju poštovanom Zexu ,a koji mi , nažalost ,nije stigao niti slikovno odgovoriti jer je prezauzet novim ruhom :(

 

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503320411

 

Vjerujem u Vas i nadam se da ćete izaći u susret mojoj izraženoj želji i molbi :)

 

Želim Vam odlično zdravlje te puno blagosti i samilosti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

notarica je napisao:

Preneseni post u cijelosti obrisan po niže upućenoj želji autora.

 

Vaša želja je moja zapovijed! ;-)

Na usluzi...

Pozdrav!

 

 

Draga Notarice ,

ushićen sam jer ste bespogovorno uslišili moju želju :)

 

Uhićenje i odvođenje moje malenkosti u Ludaru, mnoge bi jako

razveselilo , a zbog ponovnog aktualiziranja edukativne teme o zlostavljanju djece cigaretnim dimom .

Takvih se scenarija uopće ne bojim ,jer ste Vi moja osobna čuvarica i zaštitnica :)

Da mi poštovani Rubens nebi prigovaral na trabunjanju i preopširnosti prelazim na razloge pisanja :

 

1.Na moje veliko zadovoljstvo , do sada je prvom Legalisovom

povjerenstvu dobrote dragovoljno prijstupilo čak pet altruista :)

Tako je stvorena unikatna djetelina koju krasi pet potpuno različitih listića :

Fikus ,

Newbie ,

Grom73 ,

Rubens i Vi .

Na taj način je već na samom početku zadovoljena i interdisciplinarnost .

 

Pošto ste zaključali sva tri mjesta na kojima su se novi

dobročinitelji mogli prijavljivati , otvorio sam novo upisno mjesto u kućici za peseke :

 

http://ddkforum.forumotion.com/vatromet-ideja-f2/prvo-legalisovo-povjerenstvo-dobrote-t9.htm

 

Tu je zaključavanje nemoguće , jer na kućici nema vrata pa je svatko uvijek dobrodošao :)

Osim toga baš nitko neće moći reči da se htio uključiti u rad povjerenstva , ali nije mogao zbog zatvorenih i zaključanih vrata .

Nadam se skorom povećanju članstva povjerenstva i potom njegovom početku rada :)

 

2.Mislim da je povjerenstvo za izradu nacrta zakona o zaštiti djece od pasivnog pušenja važno i radi eventualne suradnje sa Udrugom RODA -Roditelji u akciji .

Njihovo čelništvo mi mjesec dana nije odgovorilo na pismo , pa sam isto objavio na Rodinom forumu . Time sam otvorio virtualnu javnu raspravu , a sa željom da se čuje glas forumskog naroda i tako čelništvu Rode olakša davanje odgovora na moj upit .

Nakon 34 dana rasprava je prekinuta zbog moderatorske više sile , a to i nije čudno jer je tu bilo svega i svačega . No time nije narušena njena vjerodostojnost i reprezentativnost , jer je u njoj sudjelovalo 40 osoba ,i na šest forumskih stranica je napisano 268 tekstova .

Ostvarena je i njezina vrlo važna edukativna funkcija jer je do danas pogledana više od 6800 puta .Detaljnije možete saznati na :

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62953&start=0

 

Želim Vam odlično zdravlje :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zerjav je napisao:

1.Na moje veliko zadovoljstvo , do sada je prvom Legalisovom

povjerenstvu dobrote dragovoljno prijstupilo čak pet altruista :)

Tako je stvorena unikatna djetelina koju krasi pet potpuno različitih listića :

Fikus ,

Newbie ,

Grom73 ,

Rubens i Vi .

 

Nažalost, moram reći da zbog prebukiranosti svojeg dnevnog rasporeda i drugačijim trenutnim prioritetima i ciljevima, moram odbiti biti 5. listić vaše djeteline.

Uostalom, tek djetelina s 4 listića doista donosi sreću.

Želim da vam razina uspješnosti u vašoj temi/cilju bude jedanka razini vaše ustrajnosti. Po svim forumima.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo me sve podsjeća na cirkularno pismo koje nam se nabada na naš nosić o pušnicama u kojem borave djeca. Ma ja opet ko švabo "tra la la", da je to tragedija za dijete, ali da su tragedije mnogo veće koje je nabrojao Glib ili Bigfoot u svojim postovima. Šta reći na raširenu prostituciju djevojaka u Splitu?

Mislim da bi objavu Zerjava fakat trebalo otpremiti u Legalisove rajske vrtove i onda bi pojedinci (JA NIKAKO) mogli snifati po njoj, vjerojatno uzevši u obzir da će ova objava polučiti milost Nebeskog Oca koji će pomaziti dotičnog na njegov uradak ili ti "Ribonukleinsku kiselinu", koja nam se servira već po peti puta na ovim stranicama.

Sklopljenim rukama u vis i milosrdnim pogledom na ekran ovog portala, molim Svevišnjeg da usliši moje molitve i da već ode ovaj članak u rajske vode ovog foruma. Fakat je već dosadno to čitati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija