Jump to content

Kafka u Ministarstvu branitelja


Alica

Preporučene objave

Cijenjeni,

Iskreno zaprepaštena postupkom revizije Ministarstva branitelja, obraćam vam se s molbom za savjet. Moj suprug, dragovoljac, HRVI, umirovljen (konačno) 2006. ustrijelio se prije 13 mjeseci. Prije četiri mjeseca pokrenut postupak za obiteljsku invalidninu vraćen je prvostupanjskom tijelu zbog "nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i nedostatka dokaza" . Revizija naime traži opis ratnog puta s kraja 1991 s detaljnim prikazom ratnih zadataka... A ja se pitam da li da čitavu tu kafkijansku birokratsku #### pošaljem k vragu jer je isti ratni put (koji ja nisam ni vidjela) uz metarsku liječničku dokumentaciju tom istom Ministarstvu bio osnova za utvrđivanje statusa HRVI. Isti dakle dokument u istom Ministarstvu očito ne vrijedi isto. A povrh svega, u ovom se zahtjevu niti ne utvrđuje status mog supruga nego uzrok njegova suicida. "Prvostupanjsko tijelo" tj. referent u općini, na sve to sliježe ramenima i kaže da je kriva "Dijagnoza" te da će tražiti što se već još da dobiti od ratnog puta a to će valjda dobiti za jedno godinu dana ( s obzirom na hodograme zahtjeva Zagreb-Karlovac-Dugo Selo i natrag). Zbog djeteta i stambenog kredita nisam već odustala. Pitam vas vidite li vi neki smisao u ovom postupku Ministarstva? Možda ja nešto propuštam ili ne razumijem? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala p.lav. Ponižava taj apsurdni postupak, osobito zato što je u predmetu i potvrda o ranjavanju i otpusna pisma iz bolnice, itd. itd. A sad ( odnosno u narednih godinu dana) će netko izvući iz kompjutora tri rečenice o njegovoj brigadi u to i to vrijeme, što već u "starom" ratnom putu moraju imati i pitam se čemu sve to? Možda ustanove da moj suprug i nije dragovoljac, nije ranjen, nije HRVI, nije umirovljen a možda nije ni mrtav... A na pravo pitanje da li je njegov suicid posljedica oboljenja iz rata ili ne, to valjda nije bitno, pa nisu još ustanovili ni tko je i što je on... Oprostite, ali zaista sam ogorčena i obeshrabrena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem u Vase ogorcenje,no nebudite obeshrabrena.Uvijek postoji rijesenje,samo sto u nasoj drzavi sve to ide jako,jako sporo i treba imati konjske zivce.U takvim stvarima treba biti jako uporan i NE se predavati.Govorim/pisem Vam to iz vlastitog iskustva,a vjerujem da se samnom slaze i ostala braniteljska populacija.Vecina nas prolazi taj KRIZNI PUT dokazivanja gdje smo bili,sta smo...Glavu gore i u novi zivot!! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma nigdje nepiše da je bio ranjen.... počinio je suicid ...... navod svezi ratnog puta je pomalo čudan..u ratnom putu mora pisati datum,mjesto i vrijeme te ono što je radio u kojem području i dali je bilo borbeno djelovanje odnosno dali je bio izložen borbenom djelovanju.... svakako treba nastaviti borbu za ostvarivanjem prava ako ih ima.....sretno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deltacro je napisao:

ma nigdje nepiše da je bio ranjen.... počinio je suicid ...

 

Piše:

"osobito zato što je u predmetu i potvrda o ranjavanju i otpusna pisma iz bolnice, itd. itd."

A prije toga:

"... uz metarsku liječničku dokumentaciju tom istom Ministarstvu bio osnova za utvrđivanje statusa HRVI."

 

Vjerojatno postoji razlog zašto sam tražio da napiše po kojoj je osnovi pok. suprugu bio priznat status HRVI-a (ranjavanje i/ili nešto drugo?).

Pa dajmo joj priliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alica je napisao:

Pozdrav. Ne, suprug je i PTSP s promjenama osobnosti, 40% HRVI konačno od 1998.

 

S obzirom da se člankom 3. stavkom 1. točkom 5. ZOPHBDR-a određuje da je smrtno stradali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata hrvatski branitelj koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, zbilja nije jasno zašto su drugostupanjskim rješenjem tražili dopunu ratnog puta.

Naime, da je vaš pokojni suprug patio od "psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske" jasno je i nedvojbeno utvrđeno u prijašnjem postupku priznavanja statusa HRVI-a (i) po osnovi bolesti PTSP-a s promjenama osobnosti.

Liječničko povjerenstvo, na temelju već utvrđene činjenice psihičkog oboljenja (status HRVI po osnovi PTSP-a s promjenama osobnosti), treba utvrditi da li je vaš pokojni suprug izvršio samoubojstvo kao posljedicu tih psihičkih oboljenja uzrokovanih sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH ili zbog nekog drugog razloga. Ovo "zbog nekog drugog razloga" shvatite kao nužnu formalnost.

Da vaš pokojni suprug nije imao priznat status HRVI-a po osnovi PTSP-a, već samo po osnovi ranjavanja, onda bi bilo razumljivo - ukoliko je opis ratnog puta napisan šturo, bez navođenja traumatskih iskustava ili uopće nije priložen spisu predmeta - da zatraže pribavljanje istog, jer Pravilnik o tom postupku kaže slijedeće:

"Liječnička povjerenstva daju nalaz i mišljenje da li je samoubojstvo hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata posljedica psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske na temelju Pravilnika o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata i prema načelima medicinske znanosti, a uzimajući u obzir trajanje i vrste tegoba kojima je hrvatski branitelj bio izložen prema navodima nadležne postrojbe u opisu ratnog puta i drugim dokazima o sudjelovanju u obrani suvereniteta RH koje predviđa Zakon o općem upravnom postupku."

Zbog svega navedenoga ovaj ponovni postupak shvatite kao privremeno odlaganje priznavanja statusa člana obitelji smrtno stradalog HB iz DR i pripadajućih prava. U vašem slučaju, prilaganje opisa ratnog puta samo je formalnost.

Sretno

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalost...ja mislim da je drugo u pitanju...oni sada izmišljaju da je za sve kriva DIJAGNOZA to im je izgovor...........

 

a i oko te DIJAGNOZE..treba reći da ako su ti sredili toliko, i toliko mirovina, pitam se koliko je branitelja od te iste komisije dobilo ispod 20 posto, jer ako su toliko sredili morali su pet puta više branitelja odbacit da bi se pokrili..

 

I zato nije u redu ni korektno da ministrica traži istragu onih koji su dobili status HRVI od te komisije, a ne traži istragu dokumentacije i onih koji su od te iste komisije odbačeni...to je licemjerje i ništa drugo, nažalost moraš se borit za ono što te pripada....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije će biti da se predmeti pošto-poto čiste s stola (jer ih je previše, a savjetnika premalo), a nije u pitanju "Dijagnoza".

 

BTW (uz rizik da odemo OT) moram reći da nisam uvjeren u neke spektakularne rezultate "Dijagnoze" (kamo sreće da griješim). Tko ima duže pamćenje, sjetit će se da je to sve već viđeno prije 4-5 godina, čak se ponovno pojavljuju osobe koje su i tada sumnjičene za štancanje nalaza. Što se s njima dogodilo nakon velike medijske buke i priča o kaznenom gonjenju? NIšta, veliko ništa.

Između ostalih, pisalo se o Peri Kovačeviću (tadašnji pomoćnik ministra Njavre), Hermanu Vukušiću (da je, navodno, potpisivao nalaze bez ovlaštenja), prvostupanjskom vještaku HZMO-a iz Splita (opet se spominje u Dijagnozi), Rojsu & Krešiću (HVO) itd.

Evo, samo jedna sličica iz tog vremena:

http://www.hsp1861.hr/vijesti4/030830vl.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija