Jump to content

izračun opskrbnine


modus

Preporučene objave

Rješenjem prvostupanjskog tijela u 2006 godini priznata je opskrbnina majci kao hrvatskom branitelju u visini od 817 kuna. U 2007 godini prvostupanjskim rješenjem priznata je pravo na opskrbnini majci i ocu kao sukorisnicima u iznosu od 1178 kuna (izračun jedna osnovica + 50% za drugog korisnika). Na rješenje je uložena žalba koja je uvažena i rješenjem je isključena primjena članaka 91. zakona o pravima hr branitelja... članak se ne odnosi si se na oca i majku jer oni ostvaruju pravo na opskrbninu po isim osnovama a ne različitim (hrvatski branitelji jedan i drugi i sve drugo zakonom propisano). Prvostupanjsko rješenje je poništeno zbog pogrešne primjene materijalnog propisa i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

I u bitnom drugostupanjsko tijelo navodi da oni nisu sukorisnici opskrbnine i da se postupak nije smio objedinjavati.

Ostavrili su drugostupanjim rješenjem za 2007 godinu pravo na opskrbninu svaki u visini od 629 kuna jer je u 2006 prihod kućanstva iznosio 467 kuna.

Pitanje da li je opskrbnina za oca izračunata tako da je od 1097,58 kn oduzet prihod kućanstva = 467 kuna ,pa onda ponovno za majku.

Zašto me to sada mući, zato što je sada u 3. mjesecu 2008 godine prvostupanjsko tijelo ponovno donijelo rješenje za oca i majku kao sukorisnike i po tom rješenju su ostvarili pravo na opskrbninu u iznosu od majka- 823 kune i otac 823 kune? Prihoda u 2007 godini nema. Kako i koliko novca bi trebali dobiti posebno otac,a posebno majka - jedan i drugi hrvatski branitelji koji žive zajedno već 33 godine ako je drugostupanjo tijelo reklo da oni nisu sukorisnici.. po kojem kljuću, gdje piše u kojem aktu kako se izračunava opskrbnina. Molim za pomoć jer imamo još 7 dana za žalbu. unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

modus je napisao:

Zašto me to sada mući, zato što je sada u 3. mjesecu 2008 godine prvostupanjsko tijelo ponovno donijelo rješenje za oca i majku kao sukorisnike i po tom rješenju su ostvarili pravo na opskrbninu u iznosu od majka- 823 kune i otac 823 kune? Prihoda u 2007 godini nema.

 

Po ovome kako ste napisali prvostupanjsko tijelo je ponovno primijenilo odredbu članka 91. stavka 5. ZOPHBDR-a (1.097,56 + 50% = 1.097,56 + 548,79 = 1.646,35 kn ukupno, odnosno po 823,17 kn svaki sukorisnik).

 

modus je napisao:

(...) Na rješenje je uložena žalba koja je uvažena i rješenjem je isključena primjena članaka 91. zakona o pravima hr branitelja... članak se ne odnosi si se na oca i majku jer oni ostvaruju pravo na opskrbninu po isim osnovama a ne različitim (hrvatski branitelji jedan i drugi i sve drugo zakonom propisano). Prvostupanjsko rješenje je poništeno zbog pogrešne primjene materijalnog propisa i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

I u bitnom drugostupanjsko tijelo navodi da oni nisu sukorisnici opskrbnine i da se postupak nije smio objedinjavati.

 

Ako vam nije problem, bilo bi dobro da u cijelosti citirate onaj dio obrazloženja drugostupanjskog rješenja u kojem se objašnjava zašto prvostupanjsko tijelo nije trebalo primjeniti navedeni članak 91. ZOPHBDR-a. Možda će onda biti jasnija situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drugostupanjsim rješenjem poništava se rješenje prvostupanjskog tijela -Obrazloženje:

"Navedenim prvostupanjsim rješenjem braniteljima sb i tb priznato je pravo na opskrbninu od 01.01.2007. do 31.12.2007. godine, u mjesečnom iznosu od 1.178,43 kune, uz obrazloženje da za to ispunjavaju Zakonom propisane uvjete.

Protiv tog rješenja imenovani su pravovremeno izjavili žalbu navodeći u bitnome da se nije smio objediniti postupak i odrediti iznos za dva sukorisnika temljem primjene članka 91. Zakona,budući da oni stječu pravo na opskrbninu kao supružnici po istoj osnovi, te smatraju da je svakome od njih potrebno odrediti opskrbninu u visini propisanoj Zakonom.

Žalba je osnovana.

Povodom žalbe utvrđeno je da je isto rješenje donijeto na temelju pogrešne primjene materijalnog propisa i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Naime, sb bilo je priznato pravo na opskrbninu od 01.03.2006. godine do 31.12.2006. godine u iznosu od 817,14 kuna mjesečno, a tb podnio je zahtjev za priznavanje prava na opskrbninu dana 11.12.2006. godine, te je prvostupanjsko tijelo objedinilo postupak i imenovanima priznalo pravo na opskrbninu kao sukorisnicima.

Člankom 91. stavkom 5. propisano je da ako oba bračna druga ispunjavaju uvjete za stjecanje prava na opskrbninu po različitim osnovama, opskrbnina im se određuje kao jednom korisniku i tako određena povećava za 50% za drugoga bračnog druga.

Kako imenovani ispunjavaju uvjete za stjecanje prava na opskrbninu po istoj osnovi, vanedeni članak se ne odnosi na njih, te je bilo ptrebno razdvojiti priznavanje prava na opskrbninu sb od priznavanja prava na opskrbninu tb, i odlučiti o pravu na opskrbninu za svakoga posebno.

...

za izračun opskrbnine na koji ima pravo sb i tb i to svaki od njih posebno u 2007. godini, u obzir uzima iznos od 11.230,77 kuna koji se dijeli na 12 mjeseci i dva člana kućanstva, te se pravilnim obračunom dobije iznos od 467,94 kuna, što predstavlja mjesečni prihod kućanstva koji otpada na korisnika.

S obzirom da osnovica ... iznosi 1.097,58 kuna mjesečno, opskrbnina pripada u iznosu razlike između osnovice i mjesečnog prihoda kućanstva te iznosi 629,64 mjesečno za 2007. i pripada s i tb i to svakome od njih posebno."

 

Rješenjem iz 2008 godine HRVATSKIM BRANITELJIMA, već priznatim korisnicima prava na opskrbninu privremeno do 31.12.2007., kao supružnicima priznaje se pravo na opskrbninu sb u mjesečnom iznosu od 823,18 kuna od 01.01.2008. do nadalje i tb priznaje se pravo na opskrbninu u mj.iznosu od 823,18 kuna od 01.01.2008. do nadalje. Obrazloženje:kako su sb i tb bili hrvat.branitelji uobrani suvereniteta, a više nemaju prihode jer je tb isrekla novčana naknada (još u 2006godini) imenovani imaju pravo na opskrbninu/razliku kao sukorisnici u jednakim dijelovima od 01.01.2008. do nadalje, sukladno č.. 87,88 i 90 .Iznos opskrbnine određen je u skladu s odlukom ... ministrice....

 

Evo to bi bila rješenja, bila sam u Ministarstvu branitelja i uputili su me na žalbu jer kao ovo drugostupanjsko rješenje je privremeno i nije obvezujući u smislu kao presedan za prvostupanjsko tijelo. I uglavnom mi je čovjek rekao na moj upit zašto putem telefona nisam mogla dobiti odgovor- kao puno tražim od njihove administracije. Pa dobro mi će mo se žaliti i čekati.

Nije fer moja majka je provela u vojsci 3 godine i bila je na prvoj liniji, a otac je proveo 5,5 godina. Moj otac nije ostvario status branitelja na osnovi priznatog prava mojoj majci i obrnuto. Zakon o pravima hrv. branitelja u prvom redu govori o pravu hrv. braniteja a onda o pravima obitelji.

 

Roditelji nakon 96. godine radili su, sami su si našli posao, poslodavci su iskoristili sva prava koja je država osigurala, a sada njih dvoje moraju živjeti od 1+50% od 1097,58 kuna.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija