Jump to content

Sutkinja neće/ ne zna raditi


didina

Preporučene objave

Može li jedna sutkinja reći stranci da za njeno pitanje nema rješenja? Išla sam se informirati o priznanju očinstva. Imam kompliciran slučaj jer :

 

- majka je umrla

 

- otac ima 75 g i do sad se nije upisao u maticu rođenih

 

-sin kojeg želi priznati već ima 50

 

Znam s predavanja na pravnom faksu da roditelj uvijek može priznati očinstvo ( ako bi samo dijete išlo na tužbu tu postoje dobna ograničenja-ali to se ne odnosi na roditelja, zar ne?!)i do sad smo bili kod matičara, czz, sutkinje i nitko nema pojma u kojoj formi bi to napravili nego te jednostavno pošalju kući.

 

Dakle, nema spora, samo se želi upisati kao otac tom pedesetogodišnjaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Otac bi mogao dati izjavu pred nadležnim matičnim uredom(matičarem) da priznaje očinstvo i priložiti suglasnost svog djeteta za takvo priznanje. Matičar će nakon toga zatražiti da se i majka pozitivno oćituje o takvom priznanju u roku 60 dana. Ali pošto je ona pokojna, matičar će uputiti oca da može pokrenuti sudski postupak za utvrđivanje očinstva.Dakle, otac bi trebao odmah pokrenuti na sudu parnicu za utvrđivanje očinstva, ali ako postoje neki problemi sa sutkinjom, mislim da je izjava pred matičarem alternativni i dulji put ali koji u krajnjem vodi do istog rezultata. Očinstvo se uvijek kao krajnje rješenje može priznati i oporukom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za odgovor. Bili smo kod matičara, ali s obzirom da nikad nije imala takav slučaj žena nije znala što bi radila ( bojala se valjda).

 

Uglavnom, ovo smo učinili: sastavila sam prijedlog sudu da donese rješenje na temelju kojeg bi se upisalo očinstvo. Priložila osobne iskaznice i izvode iz matice rođenih i umrlih...vidjet ćemo što će biti.

 

Ovdje nema nikakvog spora. Samo treba provesti upis. Mislim da zato to ne spada u parnični postupak. Što vi mislite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija