Jump to content

Hitno - ostavinska sutra


anita3

Preporučene objave

Slučaj: stariji bračni par bez djece. Žena je nedavno umrla, predstoji ostvinska. Suprug je nakon ženine smrti doznao da je supruga još prije nekoliko godina sastavila ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom polunećakinjom i ostavila joj temeljem tog ugovora suvlasnički dio u kući na moru (to je starije suprugino nasljedstvo, suprug na toj nekretnini nije suvlasnik) i okolnom zemljištu.

Osim toga, postoje novčana sredstva u bankama. Suprug nije siguran zna li za sve račune ili je to što zna (a sve je doznao poslije njezine smrti) samo jedan dio. Polunećakinja istupa s izjavom da joj je teta usmeno obećala glavninu tog novca (pri čemu u razmaku od nekoliko dana mijenja tvrdnju o tome koliki je dio pokojnica namijenila suprugu), ali da o tome ne postoji oporuka. Polunećakinja nije dobila poziv za ostavinsku, već samo suprug i pokojničin brat. Dva dana prije ostavinske polunećakinja traži od supruga pokojnice da joj dodijeli sav novac ili će angažirati odvjetnika . Suprug pokojnice ima 80 godina, slabije čuje, slabije se koncentrira u stresnim situacijama. Ima li potrebe da s njim na ostavinsku ode odvjetnik i ima li polunećakinja pravno uporište u svojem zahtjevu? Kako doznati u kojim je sve bankama pokojnica imala otvoren račun?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prva runda ostavinske je prošla. Na njoj se pojavila odvjetnica polunećakinje, iako ona nije dobila poziv. Spominje se usmena oporuka i dvije svjedokinje, ali nema pisanog traga. Bilježnik traži da se do slijedećeg ročišta sastavi pismena izjava svjedoka. Da li će to sada biti važeća oporuka, ili je takva izjava trebala biti sastavljena neposredno nakon navodne usmene oporuke? Sve miriši na muljažu, ako netko ima preporuku za odvjetnika, molim na pp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija