Jump to content

stranci i nekretnine?


brix

Preporučene objave

Bok svima :mase2: ,

molim vas za par informacija :moli: .

Zanima me da li stranci mogu u Hrvatskoj kupovati nekrenine i ako mogu da li mogu vlasnistvo za iste upisati na svoje ime?

Naime, ja sam cula da stranci mogu kupiti nekretninu ali da je ne mgu upisati na svoje ime vec moraju otvoriti firmu u RH i onda vlasnistvo upisati na firmu :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na osnovu vlastite procjene :-) obicno se suglasnost daje, ali za to nemate nikakva jamstva! postupak obicno traje oko 3 mjeseca. pazite na načelo uzajamnosti - ako u zemlji cije drzavljanstvo ima kupac drzavljanima rh nije moguce stjecati pravo vlasnistva na nekretninama, suglasnost necete dobiti. takodjer, ako u toj zemlji postoje strozi uvjeti za drzavljane rh za stjecanje nekretnina, ti uvjeti ce vrijediti i za drzavljane te zemlje u rh: npr, u madjarskoj je potrebno misljenje grada/opcine na cijem se podrucju nekretnina nalazi, pa ce tako i madjar morati imati pozitivno misljenje grada/opcine u rh na cijem se podrucju nekretnina koju zeli kupiti nalazi.

ako bas ne zelite otvoriti d.O.o. da bi kupili nekretninu, imate mogucnost da do dobivanja suglasnosti ministarstva na kupljenoj nekretnini upisete pravo zaloga (hipoteku) u korist kupca, za iznos kupoprodajne cijene. ako ne dobijete suglasnost, moci cete se namiriti iz vrijednosti nekretnine po dospjelosti potrazivanja. za upis hipoteke nije bitno drzavljanstvo zaloznog vjerovnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

..."imate mogucnost da do dobivanja suglasnosti ministarstva na kupljenoj nekretnini upisete pravo zaloga (hipoteku) u korist kupca, za iznos kupoprodajne cijene. ako ne dobijete suglasnost, moci cete se namiriti iz vrijednosti nekretnine po dospjelosti potrazivanja"

.... taj dio ne razumijem.

znači, sklopiš kupoprodajni ugovor i ti kao kupac na nekretnini upišeš pravo zaloga (iliti hipoteka) tj. kupac (koji seljački rečeno mora imati lovu i dati je vlasniku kuće) postaje hipotekarni vjerovnik ???!!! nema smisla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...
Čl. 356. st. 2. i 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - dakle, moguće je, ali za to vam treba suglasnost ministra pravosuđa, a RH i Federacija BiH imaju princip reciprociteta po tom pitanju.

Nisam pravnik pa se bas i ne razumijem u ove stvari, al već duže vremena pokušavam doći do odgovora na ovo pitanje i manje više nigdje nisam našao konkretan odgovor. Ovaj reciprocitet podrazumijeva da imam stalno boravište ili da obavljam dopuštenu djelatnost u RH ... po ovome bi trebao prvo imati privremeno prebivalište u RH pa tek onda mogu dobiti stalno, ili da otvorim obrt ili d.O.o. ... molio bi ako neko zna potpunu proceduru da mi odgovori ovdje ili da mi se javi porukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija