Jump to content

Autorsko pravo - Što da poduzmem?


ivanivo

Preporučene objave

S jednom izdavačkom kućom sklopio sam ugovor po kojem kao autor prenosim na Naručitelja isključivo pravo korištenja i objavljivanja teksta i ostalog materijala. Naručitelj može materijal koristiti u cjelosti ili u dijelovima, za objavljivanje u tiskanom i digitalnom obliku, ... Knjiga je izišla pod mijim imenom.

Sve bi bilo u redu da Naručitelj nije sklopio Ugovor za novu knjigu s drugim autorom predao mu moj rukopis koji je isti koristio u dijelovima, prepisivajući (kopirajući) dijelove rečenia, rečenice pa i čitave odlomke i SVE TO OBJAVIO POD SVOJIM IMENOM.

ŠTO DA PODUZMEM KAO AUTOR??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zvuči kao zanimljiv slučaj. Mislim da vam je najbolje obratiti se nekom odvjetniku koji je imao prakse u slučajevima povreda autorskih prava.

 

Ako se netko bez vaše dozvole koristio dijelovima vašeg autorskog dijela u mjeri da je prepisivao cijele odlomke, onda je riječ o plagijatu i kršenju prava koja vam pripadaju po Zakonu o autorskom i drugim pravima.

 

Po zakonu kao autoru pripadaju vam sljedeća prava: zahtijevati prestanak radnje koja to pravo vrijeđa i propuštanje takvih ili sličnih radnji ubuduće (prestanak uznemiravanja), popravljanje nanesene štete (naknada štete), plaćanje naknade za neovlašteno korištenje, plaćanje zakonom određenog penala, vraćanje ili naknađivanje svih koristi koje je bez osnove stekla od povrijeđenog prava (vraćanje stečenog bez osnove), utvrđenje učinjene povrede, kao i objavu pravomoćne presude kojom je sud, makar i djelomično, udovoljio zahtjevu usmjerenom na zaštitu prava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija