Jump to content

spor oko nasljedstva / hitno i tuzno


pixla

Preporučene objave

postovani

nakon smrti oca, brat i ja smo nasljedili nekretninu.u njoj je ostao zivjeti brat s obitelji a ja sam dobrovoljno otisla u podstanare kako bi oni imali dovoljno prostora.u 13g podstanarstva, nikada nisam primila nadoknadu od brata ili neku pomoc.dapace,pomagala sam ja njega.

sada je situacija drukcija, i ja sam zasnovala obitelj i u 4.mj sam trudnoce.voljela bih izaci iz pakla podstanarstva,medjutim tesko mi je dizati kredit jer sam honorarac, kao i moj muz.

jos prije 4 godine sam bratu predlozila:

1.ili da mi isplati moje 2/3 vlasnistva nad nekretninom (za to nma novaca)

2.da digne kredit za moj stan i on ga otplacuje, a ja mu darujem svoj dio nekretnine zauzvrat (nema novaca)

3.da dignem ja kredit i ja ga otplacujem tako da stavim hipoteku na nekretninu koju smo nasljedili (ne zeli mi potpisati suglasnost jer se boji bankovnih lihvara)

4.da prodamo stan (90 kvadrata na zagrebackoj Salati, vrt, terasa) i od toga kupimo dva manja stana za njegovu peteroclanu i moju troclanu obitelj (ne zeli prodati nekretninu jer mu je to uspomena na nasu obitelj)

5. htjela sam i da etaziramo nekretninu, kako bi se tocno znalo cije je sto jer njegove ponude smatram nepravednim (dodji, ima jedna soba za tebe), ali on s time nije suglasan

 

Njegovi prijedlozi se svode na to da moja obitelj dodje zivjeti tamo (pa bi nas bilo sve skupa 8 u jednom stanu), ili da mi da 30 000e i da moj muz i ja od toga krenemo u neki kredit za stan.ja sam oba prijedloga odbila.

 

moje pitanje glasi: imam li ikakva prava prisilno zatraziti neku vrst razdiobe vlasnistva nad nekretninom kako bih svojim dijelom vasnistva mogla samostalno upravljati (prodati, iznajmiti, sto god) ili prisilno zatraziti etaziranje ili prodaju cijelog objekta?

ima li ikakvog izlaza?

znam da sam djelomicno kriva sto sam dozvolila da brat i njegova obitelj zive 13g u stanu na Salati dok sam ja placala podstanarstvo, ali bio je to moj izbor, bila sam sama a oni nisu imali novaca a imaju troje djece pa mi je bilo zao.no, kako se u zadnje 4 g brat oglusuje na bilo koje prijedloge za razdiobu, nasi odnosi su naravno zahladili.

 

zelja mi je pokusati to rijesiti prije nego beba koju nosim dodje na svijet.

 

hvala na savjetu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaš problem neće biti rješen niti brzo niti bezbolno.

kad sam pročitala post zgrozila sam se jer ponašanje vašeg brata najblaže rečeno je bezobzirno ali.... to je moje mišljenje

e sad s pravne strane... vi imate mogućnost sudskim putem, tužbom, zatražiti razvrgnuće nasljedničke zajednice, nakon čega ona prerasta u suvlasničku, gdje su točno utvrđeni djelovi suvlasnika, nakon čega imate pravo tražiti da sud donese odluku kojom naređuje bratu da vas isplati, a ako neće da proda nekretninu pa da vam isplati vaš dio, ali... to vam je katastrofa solucija ( i jedina pravna solucija ako brat neće milom) jer tada stan ide na javnu dražbu a svi znamo da se na dražbama nekretnine prodaju za mizeriju i šta onda-na gubitku ste i vi i on. pri tome razmišljajte i o tome da ćete imati (ali i vaš brat)i dodatne troškove u vidu sudskih troškova za vođenje postupka (takse, odvjetnici bez kojeg vam ne savjetujem da se upustite u tužbu, vještak koji će odrediti vrijednost nekretnine, ako ide ovrha-prisilna prodaja nekretnine-trošak ovršnog postupka i javne dražbe) ali ako ne želi prodati dobrovoljno i isplatiti vas druge vam nema.

stvarno glupo ponašanje vašeg brata jer ste u tom jedinom mogućem pravnom scenariju na koji vas on prisiljava doista oboje na velikom gubitku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lea hvala Vam puno na odgovoru, iako mi se smracilo kad sam vidjela da je jedino rijesenje drazba, puno mi znaci kada netko neutralan reagira na ovu sitaciju jednako kao i netko tko mi je blizak. jer vjerujte, nakon toliko godina uvjeravanja da sam ja pohlepna i da zelim naskoditi njegovoj obitelji (od brata kojeg sam jako voljela i puno ga pomagala), covjek pocne vjerovati u to i povuce se. zato 4 g nisam nista poduzimala.zato mi koristi svatko tko mi kaze da jesam u pravu kada trazim svoj dio, a ne da sam pohlepna i luda.

mozda bi prva varijanta bila dovoljna kao upozorenje-razvrgnuce nasljedne zajednice i pretvaranje u suvlasnicku.mozda bi kad se postave fizicke granice shvatio da sve ove godine koristi i tudje.meni nije namjera da idem tamo zivjeti u svoj ogradjeni dio, jer bi nam vjerojatno bilo grozno, ali mozda bih mogla svoj dio iznajmiti ili prodati pa tako rijesiti svoje stambeno pitanje.

je li takva solucija moguca? cak i ako on nije suglasan?drazba je stvarno velika steta.

hvala Vam puno na razumijevanju i savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija